Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei hyvältä näytä,

Hans Backen valmentamalla Suomen jalkapallomaajoukkueella on vielä paljon tehtävää, jos MM-karsinnoista halutaan menestystä.

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Hans Backen kausi maajoukkueessa ei ole tuonut vielä yhtään voittoa.
Hans Backen kausi maajoukkueessa ei ole tuonut vielä yhtään voittoa. Kuva: Vesa Koivunen

Suomen jalkapallomaajoukkue pelasi viimeisen maaottelunsa ennen syksyllä alkavia MM-karsintoja, kun se hävisi Italialle maanantaina lukemin 0–2.

Mitä päävalmentaja Hans Backen aikakauden kuudesta ensimmäisestä ottelusta jäi käteen?

1. Hyökkäys

Maaliero kuuden pelatun ottelun jälkeen on murheellinen 1–14, ja Belgia- ja Italia-ottelut näyttivät karusti syyn tehtyjen maalien vähyyteen.

Suomi ei yksinkertaisesti saa luotua tarpeeksi maalintekotilanteita, jotta suurempaa maalimäärää voisi odottaa.

Italiaa vastaan Huuhkajat ei saanut yhtään laukausta kohti maalia ja vain yhden ohi. Italia laukoi yhteensä 21 kertaa, josta seitsemän kohti maalia.

Belgia-ottelussakin Kasper Hämäläisen maali syntyi ainoasta huippuluokan tilanteesta, joten paljon enempään ei ollut mahdollisuuksia.

Vaikka Suomen pelinrakentelussa oli aiempaa enemmän selviä rakenteita ja toisteisuutta, ei Suomi kyennyt luomaan kuin kourallisen pitkiä syöttöketjuja ja muutaman vaarallisen hyökkäyksen.

Pallonhallinnan Suomi antaa jatkossakin suosiolla vastustajalle, mutta maalintekotilanteissa ja laukaisumäärissä pitää pystyä tasaisempaan kamppailuun.

Englannin Valioliigan voittanut Leicester osoitti, että vähäisellä pallonhallinnallakin voi voittaa, jopa 38 ottelun sarjan. Ilman laukauksia ja tilanteiden luomista ei kuitenkaan voiteta mitään.

2. Puolustus

Vaikka Suomi päästi huippumaita Belgiaa ja Italiaa vastaan vain kaksi pelitilannemaalia, ei puolustuspeli vakuuttanut.

Sekä Backe että pelaajat vaikuttivat tyytyväisiltä Belgiasta saavutettuun 1–1-tasapeliin, mutta peli tuloksen takana vaikutti unohtuneen.

Belgia tuhlasi useita huippupaikkoja, joista peli olisi voinut ratketa jo hyvissä ajoin. Suomella oli tasapelissä mukana paljon onnea, ja sen varaan on huono rakentaa menestystoiveita.

Italiakin sai luotua riittävästi tilanteita ottelun voittamiseen, mistä kertoo laukaisumäärä. Lisäksi Suomi päästi taas maalin keskityspallosta, kun Daniele de Rossi puski 2–0-maalin puolustuksen keskeltä.

Suomi sai toki tiivistettyä puolustustaan pelaamalla viiden miehen alakerralla, mutta keskityksen estämisen ja pääpallojen voittamisen pitää parantua, jos MM-karsinnoista halutaan tuloksia.

3. Maalivahtipeli

Ainoa pelin osa-alue, joka Suomella on kunnossa. Lukas Hradecky pelasi vahvan kauden Bundesliigan Eintracht Frankfurtissa, ja samat otteet ovat jatkuneet maajoukkuepaidassa.

Belgian maali olisi tosin ollut estettävissä, mutta teki tukun muita hyviä torjuntoja. MM-karsinnoissa joutuu venymään jokaisessa pelissä, eikä yhteenkään lipsahdukseen ole varaa.

4. Tähtipelaajat

Suomella on Hradeckyn lisäksi kaksi kansainvälisen tason laatupelaajaa. Roman Eremenkon harteille kaatuu jokaisessa ottelussa liian suuri vastuu hyökkäyspelistä, ja vaikka mies väläytteleekin, ei tehoja tule.

Perparim Hetemaj puolestaan on Serie A:ssa sisäistänyt puolustavan keskikenttämiehen vaatimukset täysin ja saanut karsittua pelaamisestaan turhia rikkeitä. Aiheutti tosin Italialle rangaistuspotkun huolimattomalla puolustamisellaan.

Puolustuksesta puuttuu johtohahmo, joka pitäisi rivit suorina vaikeina hetkinä ja hoitaisi erikoistilanteet ja vaaralliset keskityspallot.

Hyökkäyksestä puolestaan puuttuu Zlatan Ibrahimovic, Gareth Bale tai Cristiano Ronaldo, eli maailmanluokan kärki, joka pystyisi tarvittaessa vaikka yksin ratkaisemaan tasaisia pelejä.

Näin ollen Suomi joutuu luottamaan vahvaan joukkuepeliin ja harvojen tilanteiden maksimaaliseen hyödyntämiseen. Erikoistilanteista Suomen pitäisi onnistua Eremenkon johdolla aiempaa useammin.

5. Vastustajat

Suomi kohtasi Backen ensimmäisen puolen vuoden aikana Belgian ja Italian lisäksi Puolan (0–5), Norjan (0–2), Islannin (0–1) ja Ruotsin (0–3).

MM-karsinnoissa vastaan asettuvat syksyllä Islanti vieraissa, Kroatia kotona ja Ukraina vieraissa. Turkin-matka odottaa maaliskuussa.

Suomen kaikki vastustajat pelaavat perjantaina alkavassa EM-lopputurnauksessa, joten maajoukkueen valmennus saa arvokasta viime hetken tietoa joukkueiden pelitavallisista vahvuuksista ja heikkouksista.

Belgian kaltaista tähtisikermää tai ihan Italian tasoista puolustusta ei siis ole tulossa vastaan, joten onnistuneella puolustuspelillä ja vastustajan heikkouksiin iskemällä MM-haaveet voivat elää ensi vuoden puolelle. Todennäköistä se ei kuitenkaan ole.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!