Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti tietävät, mitä haluavat Riosta: Kelattiin ottaa kultaa

Urheilu
 
Juhani Niiranen / HS
Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti haluavat Riosta kultaa.
Amanda Kotaja ja Leo-Pekka Tähti haluavat Riosta kultaa. Kuva: Juhani Niiranen / HS
Fakta

Paralympialaiset

  Järjestetään Riossa olympialaisten jälkeen 7. – 18. syyskuuta.

  Yli 4000 urheilijaa 178 maasta.

  23 lajia, joista uusia paramelonta ja paratriathlon.

  Suomen joukkueeseen on toistaiseksi valittu 19 urheilijaa.

”Sinullehan ei tätä pitänyt kertoa, mutta Lepen [ Leo-Pekka Tähti ] mukaan amerikkalainen oli toissa yönä tehnyt tuloksen 15,3”, manageri Jukka Virtanen sanoo pyörätuolikelaaja Amanda Kotajalle kuin ohimennen.

Kotaja kiinnostuu ja kysyy Tähdeltä, missä moinen tieto on. Se on peräisin yhdysvaltaiskelaaja Tatyana McFaddenin Instagram-tililtä ja vaikuttaa pitävän paikkansa, vaikkei virallista vahvistusta vielä löydykään. Kotajan ennätys 15,64 ei enää ole 100 metrin pyörätuolikelauksen ME luokassa T54.

Hetkeä aiemmin Kotaja on kertonut myös toisesta takaiskusta Rion syyskuisia paralympialaisia ajatellen. Häneltä leikattiin virtsakivet kolme viikkoa sitten, eikä harjoittelu onnistu vielä. Kauden välitavoitteeksi asetetut EM-kisat jäävät väliin, sillä ne käydään jo ensi viikonloppuna.

”Vaiva löydettiin huhtikuun lopussa. Se ei haitannut harjoittelua, mutta pitää silti hoitaa infektioriskin takia”, hyväntuulinen Kotaja, 21, sanoo.

Kotajan arvokisavuoden kevät on siis sujunut samaan tapaan kuin toisen Rion mitalitoivon, Tero Pitkämäen. Leikkaus toukokuussa, toipumisjakso ja paluu harjoituskentälle kesän korvalla. Pitkämäki heittää Lapinlahdella 19. kesäkuuta, ja Kotaja toivoo urheilevansa jo Kuortaneen juhannuskisoissa.

”Talven harjoitukset ovat menneet hyvin ja tämä tuli sen verran aikaisin, että en usko kunnon katoavan mihinkään”, Kotaja sanoo.

Hän jäi 17-vuotiaana neljänneksi Lontoon kisojen 100 metrillä. Riosta on haussa uran ensimmäinen paralympialaisten mitali ja saman tien kultaisena. Se on tuttu väri viime syksyn Dohan MM-kisojen 200 metriltä. Sataseltakin Kotaja sai hopeaa.

”Kiinalaiset ovat varmasti kovassa kunnossa ja jenkki väläytteli Sveitsissä ”, Kotaja listaa kilpakumppaneitaan Riossa.

Tuo ”väläytellyt jenkki” on nimenomaan McFadden, jonka tuoreesta ME-ajasta 15,35 Kotaja kuuli vasta haastattelun jälkeen. Kiinalaisilla on puolestaan tapana ilmaantua arvokisoihin kovakuntoisina, vaikka tilastoaikoja ei olisikaan.

Kotaja ei vaikuta lainkaan huolestuneelta. Lajissa kuin lajissa paras tulos tulee keskittymällä omaan suoritukseen. Sitä paitsi Kotajalla on kesällä parhaat mahdolliset kirittäjät.

Hän aikoo kiertää kotimaan eliittikisoja. Pyörätuolikelaus on niiden kaikkien ohjelmassa ja se järjestetään yhteiskilpailuna miesten kanssa. Niinpä samalla radalla viilettää esimerkiksi Tähti, moninkertainen paralympialaisten kultamitalisti ja ME-mies.

Leo-Pekka Tähti uhkuu hyvää kuntoa harjoituskauden jälkeen. Talvella keskityttiin 100 metrin rypistykseen, sillä 200 metriä jäi Tähden harmiksi pois paralympialaisten ohjelmasta. Hän ei kilpaile Riossa 400 metrilläkään, sillä se on ohjelmassa ennen satasta, eikä palautumisessa oteta riskejä.

”Olen pysynyt terveenä ja valmentajalta on tullut hyviä uusia ärsykkeitä harjoitteluun. Mies on ollut tukossa, mutta harjoittelun takia”, Tähti kertoo.

Hän on pelannut jonkin verran pyörätuolikoripalloa Pietarin joukkueessa, mutta pääpaino on ollut varsinaisessa leipätyössä kelauksessa.

Tähti on kelannut sadalla metrillä kaikki T54-luokan paralympiakullat vuodesta 2004. Niinpä Rion tavoitettakaan ei tarvitse kauan arvailla.

”Kiinasta tulee kolme ja Hollannin Kenny van Weeghel on yhä mukana. USA:sta yksi urheilija kelasi myös kovan ajan”, Tähti kertoo haastajistaan.

Tähdeltä amerikkalaiset eivät ole sentään vieneet ME:tä 13,63. Sen sijaan Kiinan Liu Yang kukisti hänet Dohan MM-kisoissa viime syksynä.

Tappio harmittaa yhä, mutta toisaalta paralympialaisten kulta maistuisi sitä makeammalta.

”Nälkää jäi viime vuodesta. Tavoite on palauttaa maailman nopeimman pyörätuolikelaajan arvonimi”, Tähti sanoo.

Juhani Niiranen / HS
Leo-Pekka Tähti kiskoi kilpailutuolinsa vauhtiin Tuusulan urheilukentällä.
Leo-Pekka Tähti kiskoi kilpailutuolinsa vauhtiin Tuusulan urheilukentällä.
Juhani Niiranen / HS
Amanda Kotaja ei harjoitellut toukokuisen leikkauksen jäljiltä, mutta valmistautuminen Rioon ei kärsi.
Amanda Kotaja ei harjoitellut toukokuisen leikkauksen jäljiltä, mutta valmistautuminen Rioon ei kärsi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!