Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Supertähtien jäähyväiset – sukupolvensa jättiläiset metsästävät menestystä EM-viheriöillä

Zlatan, Ronaldo ja Rooney ovat sukupolvensa jättiläisiä eurooppalaisessa jalkapalloilussa. Edessä saattaa olla kolmikon jäähyväiset EM-turnaukselle.

Urheilu
 
Fakta

Jättiläiset

  Zlatan Ibrahimović, 34, on Ruotsin maajoukkueen kaikkien aikojen maalintekijä 62 maalillaan 113 ottelussa.

  Cristiano Ronaldo, 31, on Portugalin kaikkien aikojen paras maalintekijä 56 maalillaan 125 ottelussa.

  Wayne Rooney, 30, on Englannin maajoukkueen paras maalintekijä 52 maalillaan 111 ottelussa.

He ovat sukupolvensa jättiläisiä. Zlatan Ibrahimović, 34, Cristiano Ronaldo, 31, ja Wayne Rooney, 30, ovat eurooppalaisessa jalkapallossa anomalioita, poikkeustapauksia, jotka jäävät historiankirjoihin aikansa parhaimpina eurooppalaisina jalkapalloilijoina.

Kolmea supertähteä yhdistää se, että EM-turnausdebyyttinsä he tekivät vuonna 2004 ja vuoden 2016 turnaus on suurella todennäköisyydellä kaikkien kolmen viimeinen EM-turnaus.

Samalla Euro 2016 on mahdollisesti näiden jalkapallojättiläisten viimeinen mahdollisuus menestyä kansainvälisessä maajoukkuekilpailussa. Seurajoukkueissaan kolmikko on voittanut lähes kaiken mahdollisen: yhteensä heillä on kuutisenkymmentä pokaalia ja kymmeniä henkilökohtaisia tunnustuspalkintoja.

Mutta listasta puuttuu EM- tai MM-turnauksen voitto.

Kolmikko Ibrahimović, Ronaldo, Rooney sinkoutui kuin katapultista jalkapallomaailman tähtikaartiin kolmetoista vuotta sitten.

Ensimmäisenä esiin nousi Zlatan Ibrahimović, joka syyskuussa 2002 teki Mestarien liigan debyytissään kaksi maalia Lyonia vastaan. Samalla kaudella Ajaxin päävalmentajan Ronald Koemanin luottomieheksi noussut Ibrahimović teki 13 maalia Hollannin liigassa. Mestarien liigassa hän oli viidellä maalillaan johdattamassa Ajaxin puolivälieriin asti.

Saman kauden aikana esiin nousi Wayne Rooney, josta tuli Valioliigan ja Evertonin teinisensaatio 2002–2003. Evertonin manageri David Moyes piti Rooneya puoli vuotta haastattelukiellossa, kunnes tammikuussa 17-vuotias hyökkääjä sai kommentoida ensimmäistä ammattilaissopimustaan.

”Olen erittäin iloinen”, Rooney sanoi vaimealla äänellä.

Rooneyn viikkopalkka oli juuri noussut 90 punnasta 14 000 puntaan viikossa. Kyseessä oli yksi maailman kalleimmista teinipelaajan sopimuksista. Ensimmäisellä Valioliigakaudellaan teini-ihme teki kuusi maalia.

Seuraavana kesänä, elokuussa 2003, Manchester United pelasi lissabonilaisen Sportingin uuden stadionin avajaisottelussa. Täydellä stadionilla loisti yksi pelaaja ylitse muiden: Sportingin 18-vuotias Cristiano Ronaldo. Unitedin pelaajat olivat vaikuttuneita.

”Paluumatkalla lentokoneessa he kehottivat minua hankkimaan hänet”, entinen Unitedin päävalmentaja sir Alex Ferguson kertoi myöhemmin.

United maksoi Ronaldosta 12,25 miljoonaa puntaa, joka oli maailmanennätys 18-vuotiaasta, ja Sporting sai 700-kertaisesti Ronaldosta maksamansa hinnan. Kaudesta 2003–2004 tuli Ronaldon läpimurtovuosi eurooppalaisessa jalkapallossa. Debyytissään Old Traffordilla hän hurmasi heti vaativan yleisön.

”En voinut uskoa, kun pelin jälkeen kaikki tulivat onnittelemaan minua, jopa Ferguson. Olin kuin lapsi avaamassa joululahjoja”, Ronaldo kertoi vuonna 2003.

Kolmen loistavan pelaajan epäonnena on ollut edustaa maajoukkueita, joissa ei ole ollut riittävästi laatua voittamaan arvoturnausta. Metsästäessään menestystä heistä on tullut maajoukkueidensa kapteeneja ja kaikkien aikojen parhaimpia maalintekijöitä.

Lähimpänä menestystä kansainvälisessä arvoturnauksessa on ollut Ronaldo heti ensimmäisessä EM-turnauksessaan 2004, kun isäntämaa Portugali hävisi Kreikalle EM-finaalissa 0–1.

Ibrahimovićin Ruotsi on päässyt korkeimmillaan puolivälieriin (2004). Ruotsista on tullut yhden miehen maajoukkue, kun joukkue on tullut riippuvaiseksi kapteenistaan.

Rooneyn aikakaudella Englanti on päässyt EM- ja MM-turnauksissa korkeintaan puolivälieriin. Rooneyn viimeinen mahdollisuus kansainväliseen menestykseen tullee samoissa EM-turnausympyröissä, joissa hän nousi supertähdeksi vuonna 2004. Neljä maalia alkulohkon otteluissa Portugalissa nostivat 18-vuotiaan Rooneyn koko maailman tietoisuuteen.

Rooneyn tähti on ollut laskusuunnassa tällä kaudella, toisin kuin Ronaldon ja Ibrahimovićin. Siitä huolimatta Englannin päävalmentaja Roy Hodgson piirtää aina Rooneyn nimen avaukseen. Viime marraskuussa Lionel Messi ylisti Englannin kapteenia.

”Rooney on kerran sukupolvessa -pelaaja. Häntä ei voi verrata kehenkään muuhun”, Messi sanoi.

Ranskan EM-turnauksessa jalkapallofanit voivat jättää pitkät jäähyväiset kolmikolle. Aika näyttää, milloin seuraavan kerran Euroopasta nousee esiin samoihin aikoihin kolme yhtä dominoivaa jalkapalloilijaa kuin Ibrahimović, Ronaldo ja Rooney.

Lähteet: World Soccer, FourFourTwo, Daily Mail, The Telegraph.

Laurence Griffiths / The FA
Manchester Unitedin Wayne Rooney Englannin cupin finaalissa Wembleyllä 21. toukokuuta.
Manchester Unitedin Wayne Rooney Englannin cupin finaalissa Wembleyllä 21. toukokuuta.
Rafael Marchante / Reuters
Cristiano Ronaldo on ollut lähimpänä arvoturnauksen voittoa kaksitoista vuotta sitten.
Cristiano Ronaldo on ollut lähimpänä arvoturnauksen voittoa kaksitoista vuotta sitten.
Leonhard Foeger / Reuters
Zlatan Ibrahimovićin Ruotsista on tullut yhden miehen maajoukkue.
Zlatan Ibrahimovićin Ruotsista on tullut yhden miehen maajoukkue.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?