Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen MM-karsintavastustajat taistelevat EM-kunniasta

Suomen maajoukkueen valmennusjohto saa tilaisuuden nähdä tulevat karsintavastustajat tositoimissa.

Urheilu
 
Juan Medina / Reuters
Espanja juhli Euroopan mestarina kahdessa edellisessä EM-lopputurnauksessa. Nyt maa ei ole suurin voittajasuosikki.
Espanja juhli Euroopan mestarina kahdessa edellisessä EM-lopputurnauksessa. Nyt maa ei ole suurin voittajasuosikki. Kuva: Juan Medina / Reuters

Suomalaisten jalkapallofanien ja maajoukkueen kannalta on mielenkiintoista seurata, miten Suomen tulevat MM-karsintavastustajat pelaavat EM-turnauksessa. Suomi kohtaa syksyllä alkavissa MM-karsinnoissa Kroatian, Turkin, Ukrainan ja Islannin sekä mahdollisesti Gibraltarin tai Kosovon, ja kaikki neljä ensin mainittua pelaavat EM-turnauksessa.

Ukraina kohtaa alkulohkossaan äskettäin Suomea löylyttäneen Puolan ja Suomen EM-karsintalohkon voittajan Pohjois-Irlannin. Suomi ei ole koskaan kohdannut Ukrainaa, joten nämä ottelut ovat tärkeitä mittareita ja tarkkailutilanteita Suomen maajoukkueen valmennusjohdolle.

MM-karsintavastustajat Turkki ja Kroatia ottavat yhteen lohko D:ssä. Kroatia on toinen joukkue, jota Suomi ei ole koskaan aiemmin kohdannut ennen tulevia karsintoja.

Pohjoismaiden sensaatiojoukkue Islanti kohtaa lohko F:ssä Suomen EM-karsintalohkossa kolmanneksi sijoittuneen Unkarin.

Islantia vastaan Suomi pelaa jo lokakuussa MM-karsinnoissa, eikä joukkue varmaankaan paljonkaan muutu EM-turnauksesta muutaman kuukauden aikana. Suurin muutos tapahtuu valmennuksessa, jossa ruotsalaisvalmentaja Lars Lagerbäck jättää päävalmentajan tehtävänsä. Lagerbäckin jälkeen työtä jatkanee samoilla suuntaviivoilla nykyinen toinen päävalmentaja Heimir Hallgrimsson.

Ukrainaa valmentaa maan legendaarisen valmentajan Valeri Lobanovskin henkinen oppipoika Mihailo Fomenko. Lobanovskin opeilla operoivan Fomenkon Ukraina on oppi-isänsä näköinen joukkue, jonka pelin kivijalkana on loputon juokseminen. Ukrainan joukkueessa on ollut riitoja, ja joukkueen materiaali on liian kapea ja vanhakin.

Kroatialla on vaikea tie EM-turnauksessa. Lohko D:ssä pelaava Kroatia pääsisi lohkokakkosena lohko E:n ykköstä vastaan, ja silloin vastaan tulisi esimerkiksi Italia tai Belgia.

Samassa lohkossa pelaavalla Turkilla on yhtä vaikea polku edetä pitkälle. Jos Turkki päätyisi lohkokolmoseksi, saattaisi se kohdata neljännesvälierissä Ranskan tai Englannin.

Lohkojaon ja pudotuspelikaavion perusteella kisojen yllättäjäjoukkueet voisivat tulla kolmikosta Puola, Wales tai Islanti.

Suomen nykyisen pelitavan kannalta on myös mielenkiintoista katsoa, miten 3–4–1–2-ryhmityksellä pelaava Pohjois-Irlanti pärjää Ukrainan, Puolan ja Saksan kanssa. Pohjois-Irlannin ryhmitys ja pelitapa on hyvinkin lähellä Suomen pelitapaa.

EM-turnaus tarjoilee suomalaiskannattajille suolaa karsinnoissa saatuihin haavoihin. Romania, Unkari ja Pohjois-Irlanti eivät olleet mahdottomia vastustajia. Suomen karsintalohko oli helpoin mahdollinen, mikä alleviivaa Suomen surkeaa suoritusta Mixu Paatelaisen johdolla.

EM-turnauksessa Suomen karsintalohkon joukkueille ei ole luvassa menestystä, vain kourallinen pisteitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?