Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EM-turnauksen ikuisuuskysymys: Miten käy Englannin?

Entiset jalkapalloilijat muistelevat ja veikkaavat: Englannin joukkueella on paine näyttää, Ruotsi on väsymätön kone ja Islanti pikkuihme.

Urheilu
 
Alessandro Bianchi / Reuters
Sol Campbell (kesk.) ehti tuulettaa maalia vuoden 2004 EM-kisojen puolivälieräottelussa Englanti–Portugali. Kisaisäntien Nuno Valente viittilöi tuomarille.
Sol Campbell (kesk.) ehti tuulettaa maalia vuoden 2004 EM-kisojen puolivälieräottelussa Englanti–Portugali. Kisaisäntien Nuno Valente viittilöi tuomarille. Kuva: Alessandro Bianchi / Reuters

Lontoo

Pääseeköhän Suomen miesten maajoukkue ikinä jalkapallon EM-kisojen lopputurnaukseen?

Tänä vuonna EM-turnauksessa on Ruotsi – ja jopa Islanti. Miksei Suomi?

”Olihan se valmentaja Roy Hodgsonin aikana lähellä. Ei ole mitään syytä, miksi Suomi ei voisi onnistua jatkossa. Infrastruktuuri pitää vain saada kuntoon. Nuoria täytyy kannustaa pelaamaan, kunnes he sanovat, että ei enää jääkiekkoa, vaan jalkapalloa”, jalkapalloilijaveteraani Ray Houghton kertoi HS:lle Lontoossa.

Skotlannissa 1962 syntynyt Houghton pelasi 1980- ja 1990-luvuilla Irlannin tasavallan maajoukkueessa. Hänen isänsä on irlantilainen.

Houghtonin jalkapallouran makeisiin hetkiin kuuluu muun muassa 1–0 voittomaali Englantia vastaan EM-kisoissa Länsi-Saksassa 1988.

”Se ylpeyden tunne, kun saat edustaa omaa maatasi – kun edustaa kaikkia niitä urheilun harrastajia, jotka eivät ole päässeet samalle tasolle”, Houghton muistelee isojen kisojen tunnelmaa.

Millä asenteella kentällä mennään?

”Pitää pelata ylpeydellä, innolla ja varmuudella, koska sitä maanmiehesi odottavat.”

Kesäkuussa koittavat jalkapallon EM-kisat ovat Britanniassa iso juttu. Osa faneista matkustaa Ranskaan kannustamaan joukkuettaan, osa linnoittautuu kotikatsomoon.

Brittein saarilta lopputurnaukseen yltäneitä maajoukkueita on tällä kertaa neljä: Englanti, Wales, Pohjois-Irlanti ja Irlannin tasavalta. Vain Skotlanti ei päässyt mukaan. Englanti ja Wales pelaavat vieläpä samassa lohkossa.

Päähuomion uutisoinnissa tulee kuitenkin viemään Englannin joukkue.

”Olen hyvin pettynyt, jos Englanti ei pääse välieriin asti”, entinen Englannin maajoukkuepelaaja Sol Campbell kertoi toimittajille Lontoossa William Hill -vedonvälitysyhtiön tilaisuudessa.

Campbell (s. 1974) ehti pelata Englannin väreissä niin MM- kuin EM-kisoissakin. Eläköidyttyään hän on tehnyt hyväntekeväisyystempauksia ja hapuilevia yrityksiä politiikan suuntaan.

Houghton näkee – skotlantilais-irlantilaisena – Englannin mahdollisuudet realistisemmasta näkökulmasta. Hänestä kukaan ei voi olla pettynyt, vaikka Englannin joukkue ei yltäisikään semifinaaliin.

”En näe sitä logiikkaa”, Irlannin yleisradioyhtiön urheilukommentaattorina toimiva Houghton sanoi.

Syynä on se, että Englannin menestys kansainvälisissä turnauksissa on ollut itse asiassa melko vaatimaton. Englanti ei ole koskaan voittanut EM-kisoja. Maailmanmestaruuksia on yksi, 50 vuoden takaa eli vuodelta 1966. Välieräpelejä on nähty vain muutama.

Etukäteisrummutus Englannin mahdollisuuksista on silti aina suurta.

Samalla Englannin varjoon jäävät pienemmät naapurimaat, kuten Wales. Minne Wales voi kesäkuussa yltää?

”Wales pääsee parhaimmillaan puolivälieriin”, arvioi Pohjois-Irlannin maajoukkueessa 1994–2002 pelannut ja myöhemmin valmentajana toiminut Neil Lennon (s. 1971).

Walesin maajoukkueessa aikoinaan pelannut Robbie Savage (s. 1974) arvioi yhtä kohteliaasti Pohjois-Irlannin mahdollisuuksia:

”Pohjois-Irlanti voi lyödä omassa lohkossaan Ukrainan ja Puolan.”

Savage muistetaan pelaajana, jota jalkapalloyleisö joko inhosi tai rakasti. Hänen aggressiivinen pelityyli keräsi ennätyksellisen ison kasan keltaisia kortteja.

Lennon puolestaan on saanut kokea Pohjois-Irlannin levottomuudet omakohtaisesti. Hänen henkeään uhattiin useasti Skotlannin-valmentajavuosien aikana.

EM-kisojen voittajasuosikkeja ovat Ranska, Saksa ja Espanja. Englanti rankataan voittokertoimissa karkeasti samaan sarjaan Belgian, Portugalin ja Italian kanssa.

William Hill -yhtiön voittokerroin Irlannille on sama kuin Ruotsille eli 100/1. Kaksikkoa todennäköisempänä mestarina yhtiö pitää Islantia (kerroin 80/1).

”Islanti on ollut aivan uskomattoman menestyksekäs, kun ottaa huomioon maan väkiluvun”, Houghton sanoi.

Jalkapalloveteraaneilta riittää kehuja myös Ruotsille.

”Ruotsilla ei ole ehkä loistavia pelaajia, mutta joukkue vaan jaksaa painaa ja painaa”, Campbell sanoi.

”Ruotsi on todella kova tekemään töitä”, Lennon arvioi.

Brittein saarilla ollaan toki aina oman joukkueen puolella, mutta muuten altavastaaja vie sympatiat. Mikään ei ole yhtä mieluisaa kuin nähdä Daavidin kaatavan Goljatin.

Siksi esimerkiksi Kreikan EM-voitto isäntämaa Portugalista kesällä 2004 toistuu muisteloissa usein.

Campbellin mukaan yllättäjällä on helpompaa napata voitto Euroopan tasolla kuin MM-kisoissa, jossa taso on kovempi:

”Pienen maan pitää kuitenkin ensin sisäistää, että se voi voittaa, vaikka onkin pieni maa.”

Suomalainen futisväki veikkaa, mikä maa voittaa?
Atik Ismail

Suomen entinen maajoukkuehyökkääjä

”Pidän aina peukkuja pienemmille maille. Toivon Islannin ja Albanian menestystä. Veikkaan, että loppuottelussa pelaavat Espanja ja Saksa, jotka ovat perinteisesti vahvoja maita. EM-kisoissa on toki tapahtunut muutama yllätys, kuten Kreikan mestaruus, joka oli katastrofi. Se oli sellaista peliä, josta en oikein välitä. He puolustivat ja tekivät maalit lähinnä erikoistilanteiden kautta. Onneksi peli on muuttunut 2010-luvulla vähän avoimemmaksi. Jos Saksa voittaa Brasilian MM-välierässä 7–1, niin onhan se hienoa.”

Fatbardhe Hetemaj

Poliitikko. Jalkapalloilijoiden Perparim ja Mehmet Hetemaj’n sisko.

”Toivon mestaruutta Englannille. Pidän heidän aggressiivisesta ja nopeatempoisesta pelityylistään. He eivät kalastele Oscareita. Olen varmaan melko yksin tämän toiveen kanssa, sillä luulen, että Espanja voittaa. Myös Ranska on korkealla. Kunhan Saksa ei voita. He pelaavat hyvin, mutta se on jotenkin liian täydellistä, eikä tarpeeksi rosoista. Portugali voisi yllättää, koska menen kesällä sinne, niin olisi kiva juhlia heidän kanssaan mestaruutta. Olen tällainen seuraaja, että näen kaiken itseni kautta.”

Tero Karhu

Ylen jalkapalloselostaja

”Ainahan joku kova yllätys pitää olla, vaikka monesti tutut joukkueet ovat finaalissa. Onneksi Leicester antoi meille romantikoille toivoa kymmeneksi vuodeksi eteenpäin. Nostan näiden kisojen yllättäjäksi Puolan. Heillä on Euroopan yksi kuumimmista hyökkääjistä Robert Lewandowski. Joukkue oli karsinnoisssa erittäin kovassa iskussa ja voitti Saksan. Toinen voisi olla Englanti, mutta ei kai finaalissa voi olla kahta yllättäjää. Belgialla ei pää kestä, he alkoivat romahtaa jo Suomea vastaan. Sanotaan, että finaalissa Saksa tai Ranska pelaa Puolaa vastaan.”

Mike Brown / Reuters
Irlannin Ray Houghton (vas.) ja Belgian Franky Van Der Elst MM-karsintaottelussa lokakuussa 1997.
Irlannin Ray Houghton (vas.) ja Belgian Franky Van Der Elst MM-karsintaottelussa lokakuussa 1997.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!