Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Konkarivalmentaja kertoo: Jalkapallo on helposti vaikea urheilulaji

”Koetapa syödä jaloilla”, Martti Kuusela kehottaa.

Urheilu
 
Rio Gandara / HS
EPS Maakotkien maalivahti Matias Korniloff (oik.) ja VJS:n hyökkääjä Eeti Arvonen taistelivat pallosta Helsinki Cupissa viime kesänä.
EPS Maakotkien maalivahti Matias Korniloff (oik.) ja VJS:n hyökkääjä Eeti Arvonen taistelivat pallosta Helsinki Cupissa viime kesänä. Kuva: Rio Gandara / HS

Tarvitaan vain pallo. Ja ehkä yksi kaveri. Tai pikkuveli, jonka voi pakottaa pihapuiden väliin tai autotallin oven eteen.

Sitten vain potkimaan, ja eipä aikaakaan, kun naapurista virtaa eri-ikäisiä ronaldoja ja messejä, ja käyntiin saadaan ihan kunnon peli.

Jalkapalloa voikin pitää maailman yksinkertaisimpana pelinä. Ainakin, mitä lajin aloittamiseen tulee.

Vaikka katu- ja pihapelit ovatkin muodostaneet vahvan perustan usealle entiselle ja nykyiselle huippupelaajalle, alkaa lajin helppouden vaikutelma vähitellen karista kuin kumirouhe nappulakengästä.

Kuten entinen huippuvalmentaja ja nykyinen jalkapalloasiantuntija Martti Kuusela sanoo, jalkapallo on kaikkea muuta helppoa.

”Se on äärettömän vaikea laji. Koetapa syödä jaloilla”, Kuusela viittaa pallon kesyttämisen vaikeuteen alaraajoilla.

”Moni on kysynyt minulta, saako harrastaa useita lajeja ja milloin pitää keskittyä jalkapalloon. Kaikkea saa harrastaa, mutta jalkapalloa pelattava joka päivä.”

Jokainen osaa potkaista palloa. Ei ehkä oikein, mutta niin, että jalka osuu palloon lähettäen sen joskus toivottuun suuntaan, joskus jonnekin muualle.

Helppoa ei potkaiseminenkaan silti ole. Sen voivat vahvistaa maailman parhaat jalkapalloilijat, jotka saavat toisinaan kaiken näyttämään naurettavan yksinkertaiselta lähettäessään 50–60 metrin syöttöjä täydessä vauhdissa juoksevan pelaajan jalkaan.

Samat miehet epäonnistuvat kuitenkin toistuvasti vapaa- ja rangaistuspotkuissa, joita ovat harjoitelleet tuhansia kertoja.

”Pallon potkaiseminen on asia, joka unohdetaan liian usein juniorivalmennuksessa. Ensimmäiseksi pitää oppia potkaisemaan puhtaasti”, Kuusela sanoo.

”Se on helpoin työ lapselle, joka haluaa oppia jalkapalloa. Sitä nauttii ihan eri lailla, kun osaa potkaista palloa, sen jälkeen tulevat muut asiat.”

Kuusela kertoo Tanskan vuosistaan, jolloin hän vietti sittemmin maajoukkueeseen nousseen pelaajan kanssa tunnin ennen jokaista treeniä harjoitellen puhdasta potkua. Hän tapasi myöhemmin pelaajan MM-turnauksessa, jossa tämä oli vastuussa maansa erikoistilanteista.

”Hän totesi, että jotain hyötyä siitä harjoittelusta taisi olla”, Kuusela naurahtaa.

Pihapeleissä pelimuodostelma on yleensä mallia 0–0–10, eikä kukaan osallistujista kaipaa sivusta katsovaa isää valmentajaksi neuvomaan järkevämpää sijoittumista, pelin avaamisen malleja ja muita yksinkertaista peliä monimutkaistavia elementtejä.

Huipputasolla teknisten taitojen lisäksi pelaajien pitää kuitenkin sisäistää joukkueesta riippuen varsin monimutkaisia taktisia malleja, jotta menestyksestä voidaan haaveilla.

Kuusela muistuttaa, että jalkapallossa seuraavalle tasolle ei voi siirtyä liian aikaisin.

”Kukaan ei voi noudattaa taktiikkaa, jos ei hallitse palloa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?