Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Urheilupsykologi laati jalkapalloilijoille huoneentaulun kovia koitoksia varten

Pitkä turnaus on kova henkinen koetus. Latautua pitää useita kertoja, Tuomas Grönman sanoo.

Urheilu
 
Ari Kinnari / HS, Colourbox
Tuomas Grönman on ollut tekemässä kaaviota juniorimaajoukkueiden pelaajien avuksi.
Tuomas Grönman on ollut tekemässä kaaviota juniorimaajoukkueiden pelaajien avuksi. Kuva: Ari Kinnari / HS, Colourbox
Kuka?

Tuomas Grönman

 Vuonna 1974 syntynyt psykologian maisteri, laillistettu psykologi, urheilupsykologi, työnohjaaja ja Tuomas Grönman Oy:n perustaja sekä omistaja.

 Pelasi jääkiekkoa SM-liigassa ja NHL:ssä. Voitti olympiapronssia Naganossa 1998.

 Vaikea polvivamma päätti pelaajauran vuonna 2003, jonka jälkeen aloitti psykologian opinnot.

Jalkapallon EM-kisat on pelaajille kova fyysinen testi, mutta yhtä olennainen asia on psyykkisen kunnon ylläpitäminen. Välipäiviä on paljon, ja otteluissa pitäisi aina olla parhaimmillaan. Kysyimme asiasta urheilupsykologi Tuomas Grönmanilta.

Millainen henkinen prosessi tällainen turnaus on kaiken kaikkiaan?

”Pitkä prosessi, jossa on osattava irrottautua pelistä ja ladata itsensä kerta toisensa jälkeen uudelleen. Tärkeää on pelien nollaaminen, varsinkin tappioiden ja hetkessä eläminen. Turnauksessa on monta asiaa, jotka saattavat viedä ajattelun menneisiin tai tuleviin peleihin, kuten media, epäonnistumiset tai pienet kolhut. Joukkueen ilmapiiri korostuu, koska turnauksissa joukkue on intensiivisesti yhdessä, usein myös pelien ja harjoitusten ulkopuolella. Irrottautuminen ja nollaaminen on vaikeampaa kuin kotioloissa.”

Miten tappioita voi käsitellä turnauksen aikana?

”Tappiot ovat riski itseluottamuksen notkahdukselle. Tappion jälkeen harjoituksissa tulee hakea onnistumisia. Vielä tärkeämpää on selvittää, mistä kukin pelaaja ajattelee tappion johtuneen. Tämä on tärkeää, koska attribuutioteoria tietää urheilijoiden selittävän tapahtumien johtuvan jostakin syystä eli sattumaan ei uskota ja nämä selitykset vaikuttavat tulevaan motivaatioon ja itseluottamukseen. Itseluottamukselle ja motivaatiolle turmiollisinta on, jos pelaaja selittää epäonnistumisen johtuneen itsestä johtuvasta pysyvästä tekijästä. Järkevämpää on löytää syy, jolle on jotakin tehtävissä.”

Entä miten voittoja pitäisi käsitellä?

”Voitosta seuraa positiivisia ja varmoja ajatuksia, joista seuraa positiivinen ja varma tunne. Seuraavat suoritukset ovat varmoja ja onnistumisen todennäköisyys kasvaa.”

”Riski voitoissa on se, että ajatus lähtee tulevaan ja voiton tuoneiden tekojen tekeminen hetkessä unohtuu. Voittoputkessa valmentajan on hyvä alleviivata asioita, joiden avulla voitot ovat tulleet ja varmistettava, että pelaajat tekevät edelleen samat asiat.”

Miten pelaaja pystyy pitämään henkisen vireen yllä pitkän turnauksen aikana?

”Henkinen vire on oltava hyvä vain pelin aikana. Tämä onnistuu parhaiten pelaajan aloittaessa lataamisen peliin vasta pelipäivän verryttelyssä noin tunti ennen pelin alkua. Näin henkinen jänne on helpompi pitää koko pelin ajan. Kukaan ei voi pitää virettä yllä koko päivää, puhumattakaan koko turnausta. Välipäivien huono henkinen vire ei vaikuta peliin, ellei pelaaja virheellisesti ajattele, että se vaikuttaa. Tällöin se saattaa vaikuttaa epävarmana ajatuksena tunteeseen ja suoritukseen.”

Jos ottelu menee rangaistuspotkukilpailuun, miten kantti kestää suuren yleisön edessä?

”Ajatus–tunne–suoritus -ketju on olennaista. Yleisö eli paineet saa ajatukset siirtymään pois suorituksesta kuten uhkakuviin epäonnistumisen seurauksista. Keskittyminen uhkakuviin tuottaa epävarmoja ajatuksia – epävarma tunne tuo epävarmoja suorituksia eli epäonnistumisia rangaistuspotkuissa.”

”Keino onnistua: omat rutiinit, joissa on ennalta suunniteltu itsepuhe. Vie tila epävarmoilta ajatuksilta ja suuntaa ajatukset suorituksen onnistumisen kannalta tärkeisiin asioihin.”

Mitä muuta valmentajalta pitää edellyttää kuin taktiikan ymmärtämistä?

”Ihmisten johtaminen on taktista osaamista tärkeämpää. Hyvä valmentaja osaa vaikuttaa pelaajien motivaatioon ja itseluottamukseen. Palautteen antaminen on tärkeässä roolissa. Jos pelaajien taistelutahto ja/tai itseluottamus ei ole hyvä, niin paraskaan taktiikka ei auta.”

Kelley L Cox / USA Todays Sports
Rangaistuspotku on jalkapallo-ottelun henkisesti vaativin tilanne. Kolumbian James Rodriguez onnistui Copa American ottelussa Yhdysvaltoja vastaan.
Rangaistuspotku on jalkapallo-ottelun henkisesti vaativin tilanne. Kolumbian James Rodriguez onnistui Copa American ottelussa Yhdysvaltoja vastaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?