Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lohko F: Islannin suuri hetki tehdä lisää historiaa

Urheilu
 
Michael Kooren / Reuters
Islantilaiset juhlivat voittoa Hollannista EM-karsinnoissa.
Islantilaiset juhlivat voittoa Hollannista EM-karsinnoissa. Kuva: Michael Kooren / Reuters
Lohko F

Itävalta pistää Portugalin tiukoille

Islanti: Joukkuetta luonnehtii armoton atleettisuus. Islantilaiset janoavat kaksinkamppailuja ja usein myös voittavat ne. Joukkue pelaa mielellään keskityksiä vastustajan maalille, missä hyökkääjät ja toinen laitapelaaja pyrkivät voittamaan pallot itselleen. Futisfanien kannattaa seurata Islannin sivurajaheittoja hyökkäysalueella. Ne saattavat olla pitkiä.

Itävalta: Kova joukkue, josta yhdeksän voittoa ja yksi tasapeli EM-karsinnassa kertoo oleellisen. Bayern Münchenin David Alaba on joukkueen tähti. Muista pelaajista suomalaisille tutuimpia lienevät Leicesterin mestarijoukkueen Chrsitian Fuchs ja Stoken Marko Arnautović.

Portugali: Taito, taito ja taito, siinä se. Portugali on malliesimerkki joukkueesta, jonka hyökkäävät pelaajat vaihtavat sulavasti paikkoja keskenään. Ja sitten on Cristiano Ronaldo, pelaaja jonka rintaa röyhistää egon ja taidon lisäksi julmettu voitontahto.

Unkari: Suomi kamppaili Unkarin kanssa karsintapeleissä tasaväkisesti. Siksi on kiinnostavaa nähdä, miten maa EM-turnauksessa pärjää. Ennuste ei ole kovin hyvä.

Arvio: Itävalta pistää Portugalin tiukoille kamppailussa lohkon ykköstilasta. Taisteleva Islanti selviää kolmantena jatkoon – ja pieni kansa juhlii taas.

Suomalaisen jalkapalloväen on ollut vaikea käsittää, kuinka asukasluvultaan vähäisen Islannin maajoukkue pelaa jalkapallon EM-turnauksessa ja Suomi ei. Ei se mitään, vaikeaa se on ollut muillekin.

Kansainvälisessä lehdistössä näkee edelleen juttuja Islannin ihmeestä. Yhä ihmetellään muun muassa sitä, kuinka on mahdollista, että EM-turnauksessa pelaa joukkue, jonka toinen päävalmentaja on osa-aikainen hammaslääkäri.

Islantilaisille Heimir Hallgrimssonin osa-aikaisuus ei ole ongelma.

Islanti eteni EM-kisoihin Hallgrimssonin, ruotsalaisen Lars Lagerbäckin ja pelaajien yhteistyöllä. Joukkuetta kantavat loistava yhteishenki ja tiukka puolustus. Karsinnoissa Islanti piti maalinsa puhtaana kuudessa ottelussa, päästi kuusi maalia ja voitti Hollannin.

Islannin koko jalkapalloihmeestä henkii intohimoinen lajirakkaus, omistautuminen ja älykäs tekemisen meininki.

”Pelaajamme eivät ole yhtä taitavia kuin vaikkapa Hollannin pelaajat”, Hallgrimsson totesi HS:n haastattelussa viime syksynä. Siksi maajoukkueessa keskitytään pelaajien taktiseen osaamiseen, henkisiin ominaisuuksiin ja luonteeseen. Pelaajien täytyy olla valmiita kovaan työhön ja työskentelemään ryhmänä.

Joukkueessa on vain yksi entinen tähti, nykyisin Norjan Moldessa pelaava, entinen Chelsean ja Barcelonan pelaaja Eiður Guðjohnsen. Hänen lisäkseen Islannin tunnetuimmat pelaajat lienevät Englannin Valioliigan Swanseassa pelaava keskikenttämies Gylfí Sigurðsson, 25, ja Ranskan liigan Nantesia edustava hyökkääjä Kolbeinn Sigthórsson, 25

Tulivuorisaarella selviytyminen EM-kisoihin nosti futishekuman uusiin mittoihin. Jalkapallosta puhuivat nekin, jotka eivät olisi halunneet.

Jos Islanti voittaa ensimmäisessä ottelussaan Cristiano Ronaldon Portugalin 14. kesäkuuta, saarelaiset saattavat äityä napsimaan snapsia kalloista – aitoon viikinkitapaan. Ranskaan heitä matkustaa joka tapauksessa sankoin joukoin, niin matkustaisi suomalaisiakin, jos. . .

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?