Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maria Šarapovalle kahden vuoden kilpailukielto dopingin käytöstä – tennistähti aikoo valittaa tuomiosta

Urheilu
 
JOHN FRENCH
Maria Šarapova Australian avoimen tennisturnauksen lehdistötilaisuudessa 26. tammikuuta.
Maria Šarapova Australian avoimen tennisturnauksen lehdistötilaisuudessa 26. tammikuuta. Kuva: JOHN FRENCH

Kansainvälinen tennisliitto on antanut kahden vuoden kilpailukiellon Venäjän tennistähti Maria Šarapovalle. Šarapova, 29, kärysi tammikuun Australian avoimessa tennisturnauksessa Meldoniumin käytöstä.

Tennisliiton mukaan tuomio astuu voimaan tammikuun 26. päivästä alkaen, joten hänen suorituksensa Australian avoimissa mitätöidään. Šarapova eteni turnauksessa puolivälieriin asti.

Šarapova ilmoitti Facebook-sivuillaan, että hän aikoo välittömästi valittaa tuomiosta urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen (CAS). Hän pitää tuomiottaan epäreilun ankarana. Šarapova on kertonut käyttäneensä Meldoniumia vuosikymmenen ajan hoitaakseen diabetesta ja alhaista magnesiumtasoaan. Hän ei omasta mielestään ole rikkonut dopingsääntöjä tietoisesti.

Šarapova on voittanut urallaan viisi grand slam -turnausta. Hän on yksi kymmenestä naistennispelaajasta, joka on onnistunut voittamaan jokaisen lajin neljästä suuruturnaukseta. Hänen palkintokaapistaan löytyy myös kaksinpelin hopeamitali Lontoon olympialaisista. Kilpailukielto tarkoittaa, ettei pelaajaa tulla näkemään elokuussa Rion olympialaisissa.

Šarapova on maailman parhaiten palkattu naisurheilija, joka sponsoripalkkiot lukuun ottaen on ansainnut urallaan yli 175 miljoonaa euroa. Negatiiviisen huomion myötä sponsorit TAG Heuerista Nikeen ja Porscheen ovat kuitenkin etäännyttäneet itsensä tennistähdestä.

Meldonium asetettiin WADA:n kiellettyjen aineiden listalle vuoden 2016 alussa. Kyseessä on sydänlääke, jonka on todettu parantavan verenkiertoa, ja siten parantavan suorituskykyä.

”Meldonium tai Mildronaatti on Latviassa [1970-luvulla] keksitty ja kehitetty aine ja sitä on käytetty Itä-Euroopassa pitkään. Sitä on käytetty parantamaan sydämen verenkiertoa ja erilaisten sydäninfarktien hoidossa. Se parantaa verenkiertoa sydämessä siten, että se tavallaan suojaa sydäntä hapenpuutteelta”, Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä kommentoi HS:lle maaliskuussa, kun Šarapova oli myöntänyt käyttäneensä ainetta.

”Sydän jaksaa toimia vähän kovemmalla teholla. Kyllä siitä pikkuinen hyöty saattaa urheilijalle olla ääriponnistuksissa. Tieteellisessä mielessä ainetta ei ole tutkittu kovinkaan paljoa, koska se on idästä kotoisin. Siellä ei ole niin paljoa tehty lääketieteellisiä tutkimuksia.”

Useat urheilijat ovat sääntömuutoksen jälkeen kärynneet aineesta. Heidän joukossaan ovat Šarapovan lisäksi esimerkiksi taitoluistelun venäläinen olympiavoittaja Jekaterina Bobrova, etiopialaisruotsalainen juoksun maailmanmestari Abeba Aregawi, venäläinen pyöräilijä Eduard Vorganov, ukrainalaiset ampumahiihtäjät Olga Abramova ja Artem Tyšhenko sekä etiopialainen maratoonari Endeshaw Negesse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!