Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EräViikingit haluaa suunnannäyttäjäksi – ”Salibandyllä on tulevaisuus puolellaan”

Urheilu
 
Juhani Niiranen / HS
Joonas Naava (vas.) ja Jari Oksanen johtavat maailman suurinta salibandyseuraa EräViikinkejä.
Joonas Naava (vas.) ja Jari Oksanen johtavat maailman suurinta salibandyseuraa EräViikinkejä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Mitä saatiin, kun yhdistettiin Salibandyliigan lähihistorian menestynein joukkue SSV ja muun muassa laajasta juniorityöstään tunnettu kasvattajaseura Tapanilan Erä?

Saatiin EräViikingit, maailman suurin salibandyseura. Toiminnan piirissä on kaikkiaan yli 2000 jäsentä, kun huomioidaan uutta seuraa edustavat sekä Erän ja SSV:n nimillä yhä jatkavat nuoremmat juniorit.

Salibandyn mittakaavassa valtavaa hanketta vetävät palkkatyönään muun muassa toiminnanjohtaja Jari Oksanen ja urheilujohtaja Joonas Naava. Molemmilla on vankka tausta Tapanilan Erän salibandyjaostosta.

”Olimme jo syksyllä pohtineet Erässä, että meillä on iso seura, jossa on tiettyjä haasteellisia osa-alueita. SSV:ssä oli ollut ihan samanlaisia keskusteluja”, Oksanen kertoo.

Konkreettisesti pallon pani vierimään SSV:n manageri Kurt Westerlund, joka otti tammikuussa yhteyttä Erään.

”Keskustelu oli intensiivistä siitä hetkestä, kun ensimmäinen yhteydenotto tuli. Tämä on sen verran iso asia, että sitä piti puntaroida monesta näkökulmasta”, Naava muistelee neuvotteluja.

Erän salibandyjaoksen ja SSV:n päättävät elimet näyttivät matkan varrella vihreää valoa, ja asia oli kypsä julkaistavaksi maaliskuussa. Varsinainen työ on alkaa vasta nyt.

Yhdistyneillä seuroilla on erilaiset toimintakulttuurit ja -mallit. Niinpä EräViikingeissä päätettiin siirtymäajasta ennen isoja linjauksia.

”Täytyy edetä systemaattisesti ja maltilla. Ensimmäinen vuosi on suunnittelua ja valmistelua, koska nyt on vielä niin paljon liikkuvia osia henkilökunnan ja seuran rakenteen suhteen”, Naava sanoo.

Siirtymäaika päättyy vuodenvaihteessa. EräViikingeillä on toiminnassaan kaksi linjaa, jotka limittyvät toisiinsa. Kilpatoimintaa on aina liigajoukkueeseen ja harrastetoimintaa pikkujunnujen salibandykouluista kuntourheilijoihin asti.

Urheilujohtaja Naava on pohtinut paljon pelaajapolkuun liittyviä asioita. Hänestä on järkevää, ettei lajissa tähdätä ammattilaisuuteen, vaan huippu-urheilun rinnalla on muutakin elämää.

”Salibandyn pelaajat pystyvät samalla opiskelemaan ammattiin tai tekemään töitä. Kun pelaajaura jonain päivänä päättyy, on helppo siirtyä muuhun elämään. Se on iso asia”, Naava sanoo.

Tähän niveltyy se, että seura pyörittää Erä Akatemiaa, joka tarjoaa nuorille pelaajille mahdollisuuden edetä aina liigaan saakka järkevässä tahdissa. Ostojoukkueella se ei olisi mahdollista.

”Vaikka olemme kiinnostava liigajoukkue, emme ole lähteneet hakemaan rahalla vahvistuksia”, Oksanen sanoo.

Päätös perustuu seuran strategiaan, jossa vannotaan juniorityön nimiin. Omien kasvattien pitää aina luottaa siihen, että edustusjoukkueeseen voi päästä.

Naava peräänkuuluttaa jatkuvuutta ja sanoo, että EräViikingit haluaa menestyä nyt mutta myös kymmenen vuoden päästä. Tähän päästään sillä, suunnitellulla ja ammattimaisella junioritoiminnalla.

”Salibandy on sellaisessa pisteessä, että tarvitaan suunnannäyttäjiä. Me haluamme tehdä edistyksellistä junioritoimintaa ja tarjota sitä kaikille. Pystymme auttamaan nuoria huippusalibandyyn mutta meillä on myös harrastustoimintaa”, Naava sanoo.

Hän muistuttaa, että EräViikinkien 2000 jäsenestä yli puolet on nimenomaan harrastetoiminnan piirissä. Seuratoiminnassa pitää olla malleja, jotka mahdollistavat kaikille sopivan tavan harrastaa lajia.

Perimmäinen syy yhdistymiseen on salibandyn potentiaali. EräViikingeissä uskotaan, että kiinnostusta lajia kohtaan on enemmän kuin tällä hetkellä näyttää.

”Massaa on mielettömästi, puoli miljoonaa harrastajaa. Kyllä siitä määrästä jokunen on lajista kiinnostunut. Se ei ole vielä näkynyt varsinkaan pääkaupunkiseudulla”, Naava sanoo.

Lajilla on hänen mukaansa kaikki mahdollisuudet olla sisäpalloilujen ykkönen kiinnostavuudeltaan. Tämä vaatii sitä, että pelistä ja ottelutapahtumista kehitetään kyllin kiinnostavia.

”Laji-ihmiset tietävät, että massa on meidän puolellamme, tulevaisuus on meidän puolellamme. Meillä on nuoret ja lapset mukana. Ne, jotka tulevaisuudessa ostavat lipun, ovat jo lajissa kiinni. Tämä saattaa räjähtää aika isoksi”, Naava ennustaa.

Sitä ennen pitää tehdä paljon työtä. Nuorena lajina salibandyllä ei ole kannettavanaan perinteiden painolastia, joka jarruttaisi uudistuksia. Räväkät toimet kehitystyössä ovat siis tarpeen.

”Pystymme uudistumaan nopeasti, mutta ei saa olla poukkoilevaa. Vuosi on aikaa suunnitella, ja sitten lähdemme toteuttamaan”, Naava päättää.

Korjaus kello 7.40: Artikkelissa on täsmennetty sitä, että 2000 jäsenen raja ylittyy laskemalla yhteen kaikki EräViikinkien seuraperheen alla toimivat joukkueet, myös SSV:n ja Erän nimellä jatkavat.Lisäksi on täsmennetty sitä, että yhdistymisneuvotteluista päätti Erän salibandyjaoksen johtokunta, ei Tapanilan Erän hallitus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!