Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vuoden 1998 mestarijoukkue yhdisti monikulttuurisen Ranskan – nyt maajoukkueesta välittyy säröinen kuva

Ranska voitti MM-kultaa vuonna 1998 monikulttuurisella joukkueella, jonka pelaajista puolella oli juuret Ranskan ulkopuolella. Mestaruudesta tuli kansallisen eheytymisen kokemus.

Urheilu
 
Jacques Lange / Getty Images
Ranskan vuoden 1998 maailmanmestarijoukkueen pelaajista puolet oli siirtolaistaustaisia.
Ranskan vuoden 1998 maailmanmestarijoukkueen pelaajista puolet oli siirtolaistaustaisia. Kuva: Jacques Lange / Getty Images

Toinen pusku, toinen maali. Maalintekijä Zinedine Zidane juoksi kohti hullaantuneita kannattajia ja suuteli pelipaitaansa, jota koristi Gallian kukko.

Ranska löi vuoden 1998 loppuottelussa Brasilian 3–0 ja voitti jalkapallon maailmanmestaruuden ensi kertaa historiassa, kotikisoissaan.

Mestaruus sai heti suuremman merkityksen. Ranska voitti monikulttuurisella joukkueella, jonka pelaajista puolella oli juuret Ranskan ulkopuolella. Mestaruudesta tuli kansallisen eheytymisen kokemus.

”Uuden valistuksen syntyhetki”, lausui filosofi Pascal Boniface.

Champs-Élysées-kadulle kerääntyi suurin kansanjoukko sitten vuoden 1944, jolloin Pariisi juhli natsimiehityksen päättymistä.

Suurin sankari, uuden Ranskan symboli, oli Zidane, algerialaisten maahanmuuttajien poika, joka oli kasvanut Marseillen lähiössä.

”Se, että koko kansakunta juhli sankareita ja hyväksyi heidät sellaisenaan, ihonväristä riippumatta, antoi syrjäytyneille siirtolaisille tunteen veljeydestä ja tasa-arvosta”, kirjoitti toimittaja Simo Sipola HS:ssä.

Nyt Ranska isännöi taas jalkapallon arvoturnausta, tällä kertaa Euroopan mestaruuskisoja. Turnaus alkaa perjantaina samalla Stade de France -stadionilla, jolla Ranska juhli maailmanmestaruutta.

Zidanen suudelmista on 18 vuotta. Kuva Ranskasta on nyt toinen. Talousongelmat, lakot, mielenosoitukset painavat. Siirtolaiskeskustelu on kärjistynyt.

Vuonna 1998 mestaruus hiljensi laitaoikeistopuolue Kansallisen rintaman (Front National) johtajan Jean-Marie Le Penin. Ennen kisoja hän oli sanonut, että on ”keinotekoista tuoda pelaajia ulkomailta ja nimittää heistä koottua joukkoa Ranskan maajoukkueeksi”.

Nyt maahanmuuttovastainen Kansallinen rintama on suositumpi kuin koskaan.

”Vuoden 1998 mestaruus vaikutti merkittävältä silloin. Mutta myöhemmin se osoittautui illuusioksi. Jalkapallo ei muuta yhteiskuntia. Ranskalla on yhä ongelmia monikulttuurisuuden kanssa”, sanoo Pariisissa asuva toimittaja Simon Kuper, joka on erikoistunut jalkapallon ja yhteiskunnan suhteisiin.

Jalkapallomaajoukkue ”Les Bleus” ei ole Ranskassa enää yhtä rakastettu. Joukkueen mainetta kolhi nolo riitely vuoden 2010 MM-kisoissa. Nyt kotikisojen alla on puhjennut rasismikohu.

CHARLES PLATIAU
Didier Deschamps
Didier Deschamps

Päävalmentaja Didier Deschamps – vuoden 1998 maailmanmestari – jätti joukkueesta pois Real Madridin tähtihyökkääjä Karim Benzeman. Algerialaistaustainen Benzema vastasi syyttämällä valmentajaa rasismista. Samaa esitti pelaajalegenda Eric Cantona.

Benzeman syytös vaikutti huonosti harkitulta. Häntä epäillään maajoukkuetoverinsa kiristämisestä niin sanotussa seksinauhaskandaalissa, joten Deschampsilla oli hyvä syy pudottaa hänet joukkueesta.

Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen, isänsä seuraaja, näki paikan iskeä. Hän syytti Benzemaa ”väkivaltaisesta hyökkäyksestä ranskalaisia ihmisiä vastaan”.

Kohu kasvoi niin isoksi, että jopa pääministeri Manuel Valls riensi vakuuttelemaan ulkomaiselle medialle, että Ranskassa pelaajia ei valita ihonvärin perusteella.

Jalkapallomaajoukkueesta on nyt tullut kanava väittelyyn siirtolaisuudesta ja ranskalaisuudesta. Historioitsija Emmanuel Debono paheksui Le Monde -lehdessä keskustelun sävyä.

”Onko mahdollista käsitellä yhteisöllisyyden tunnetta ja identiteetin rakentamista ilman, että joutuu syytetyksi yrityksestä sytyttää Ranska ja tasavalta tuleen?”

Maailmanmestarijoukkueen puolustaja Lilian Thuram on sanonut vuoden 1998 jättäneen pysyvän merkityksen: se on merkkipaalu, johon Ranska on myöhemmin voinut verrata itseään.

Joidenkin mielestä nyky-Ranskasta on piirtynyt jo liiankin synkkä kuva. Enimmäkseen maan 65 miljoonaa asukasta kuitenkin elävät sovussa. Keskustelussa ovat vahvasti esillä myös ne, jotka pitävät nimenomaan rasimia epäranskalaisena ja kulttuurin arvojen vastaisena.

Jihadistijärjestö Isisin hyökkäykset marraskuussa järkyttivät Ranskaa. Terrori-iskut kuitenkin nostattivat myös yhtenäisyyden ja pelottomuuden osoituksia pariisilaisissa, joista noin joka viides on syntynyt Ranskan ulkopuolella.

Terrorivalmiuden tila on yhä korkeimmillaan. Näissä yhteiskunnallisissa oloissa kisojen onnistumisella ja turvallisuudella on Ranskalle erityisen suuri merkitys.

Pelikentällä Ranskalla olisi taas mahdollisuus parantaa omakuvaansa.

Nykyisessäkin maajoukkueessa on pelaajia monesta etnisestä taustasta. Tähtipelaaja on Paul Pogba, jonka vanhemmat ovat Guineasta. Jos joukkue menestyy, Ranska voisi taas huomata olevansa maa, jossa minkänäköinen ihminen tahansa kelpaa sankariksi.

”Ranska on nyt yhteiskunta, joka ei ole tyytyväinen itseensä”, toimittaja Kuper sanoo. ”Se kaipaa uutta iloista hetkeä.”

Charles Platiau / Reuters
Pariisilaiset toivat kukkia yhdelle terrori-iskujen tekopaikoista viime marraskuussa.
Pariisilaiset toivat kukkia yhdelle terrori-iskujen tekopaikoista viime marraskuussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!