Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

NHL:n tuomarilegendan uran kohokohta: Tiristi kovanaamalta anteeksipyynnön roskapuheista huumeongelmaiselle tähdelle

Urheilu
 
Lyle Stafford / Reuters
Kerry Fraser vuonna 2009.
Kerry Fraser vuonna 2009. Kuva: Lyle Stafford / Reuters

Yksi NHL:n historian parhaista tuomareista Kerry Fraser muistelee The Players’ Tribune -verkkojulkaisussa uransa parhaita hetkiä.

Yksi hienoimmista tarinoista on vuodelta 2000 ja siinä olivat osallisina Fraser, St. Louis Bluesin tappelija Tyson Nash ja tuolloin pahoista huumausaineongelmista kärsinyt entinen tähtipelaaja Theo Fleury.

Fleury, joka oli neljä vuotta aiemmin haastanut Fraserin jopa tappeluun, pelasi tuolloin New York Rangersissa. Fleury oli juuri päässyt takaisin kaukaloon kuntoutusohjelman jälkeen ja hänen tiedettiin kärsineen pahoista päihdeongelmista.

Myöhemmin selvisi, että niiden taustalla oli muun muassa lapsena koettua hyväksikäyttöä ja muita traumoja. Fleury ei missään tapauksessa ollut henkisesti hyvässä tasapainossa ja joutui avauserän lopulla kahakkaan Nashin kanssa.

Nashin roskapuheet saivat Fleuryn murtumaan. Hän luisteli tuomari Fraserin luo. Saman miehen, jota oli aiemmin urallaan solvannut kymmeniä kertoja pelin tiimellyksessä.

”Kerry, hän puhui huumeongelmistani. Hän ei saa puhua minulle niin. Yritän tosissani saada elämäni kuntoon”, Fleury sanoi Fraserin mukaan.

Kokenut tuomari näki heti, että Nashin puheet olivat satuttaneet Fleuryä syvästi. Hän halusi auttaa toista hädässään, mutta keinoja ei oikein ollut. Nashia ei voinut rangaista, koska roskapuheita ei ollut kuullut kukaan.

Sitten Fraser keksi. ”Mitä jos hän [Nash] pyytäisi anteeksi?” Fraser kirjoittaa ehdottaneensa.

Fleury lupasi olla käymättä Nashin kimppuun, jos tämä todella tulisi pyytämään anteeksi. Erätauolla Fraser meni St. Louisin pukuhuoneen ovelle ja puhui joukkuetta valmentaneelle Joel Qunnevillelle.

Valmentaja totesi tapahtuneesta kuultuaan, että anteeksipyyntö on ”loistava idea” ja meni puhumaan Nashille.

Ennen toisen erän alkua Fraser ja Fleury tapasivat sovitulla paikalla. Nash kaarteli jäällä epäröivänä, kunnes Fraser viittoi hänetkin paikalle. Huuli väpättäen Nash pyysi vilpittömästi anteeksi ja toivotti Fleurylle kaikkea hyvää.

Sitten pelaajat kättelivät ja Fraser saattoi vain todeta, että nyt pelataan lätkää. Nash sai kamppailussa 17 minuuttia jäähyjä ja hoiti kovanaaman roolinsa moitteetta.

Fraser kertoo jutelleensa Nashin kanssa asiasta kymmenen vuotta myöhemmin.

”Totta kai muistan sen. Se ilta muutti elämäni. Aloin ajatella, minkälainen ihminen haluan olla”, Fraser kertoo Nashin sanoneen.

Myös Fleury on tätä nykyä saanut elämänsä paremmin järjestykseen. Hän työskentelee hyväksikäytön uhrien auttamiseksi ja kiertää puhumassa aiheesta.

Koko artikkeli Fraserin NHL-tuomariuran muistoista täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!