Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska on kaikkien suosikki – isännät aloittavat EM-kultajahdin tänään

The Guardian kyseli eri maiden kansalaisten mestarisuosikkeja ja luottoa omaan maajoukkueeseen EM-kisoissa

Urheilu
 
Darren Staples / Reuters
Ranskalta odotetaan kultaa kotikisoissa.
Ranskalta odotetaan kultaa kotikisoissa. Kuva: Darren Staples / Reuters

Cristiano Ronaldon itsevarmuus näyttää olevan kansallinen luonteenpiirre portugalilaisille. Brittilehti Guardianin kyselytutkimus 24:ssä Euroopan maassa osoittaa, että lusitaanien usko omiinsa jalkapallon EM-turnauksessa on lujinta osallistujamaiden vertailussa.

Koko Euroopan tasolla mitattuna Ranska on kotikisojensa ennakkosuosikki, ainakin ennen kisojen avauspeliä Romaniaa vastaan. Ranskaa povaa mestariksi lähes 24 prosenttia The Guardianin tutkimukseen osallistuneista eurooppalaisista.

Saksan mestaruuteen uskoi 21,4 prosenttia vastanneista. Kolmanneksi eniten Euroopassa uskotaan Portugalin mestaruuteen, mitä voi pitää hieman yllättävänä.

Lukua selittää osaltaan portugalilaisten kova luotto omiinsa. Peräti 61,5 prosenttia haastatelluista portugalilaisista piti luultavana, että Ronaldo ja kumppanit tuovat mestaruuspokaalin Lissabonin torille.

Vedonlyöntitoimistot eivät jaa portugalilaisten mielipidettä. Maan mestaruudelle tarjotaan yleisesti kertoimia 14 ja 18 väliltä. Portugali on toimistojen arvion perusteella vasta kuudenneksi todennäköisin voittajasuosikki. Pienimmät mestaruuskertoimet ovat tarjolla Ranskalle, jota seuraavat vedonlyöjien laskelmissa Saksa, Espanja, Englanti ja Belgia.

Mestaruususko onkin kova myös isäntämaassa. Yli kuusi kymmenestä ranskalaisesta luottaa Les Bleusin etenevän loppuun saakka. Kolmas yli 50 prosentin ”kansallisen itsevarmuuden” maa on Saksa.

Myös suomalaiset tuntuvat uskovan nimenomaan Saksaan. HS:n kisaveikkaukseen osallistuneista peräti puolet oli sitä mieltä, hallitseva maailmanmestari pokkaa myös maanosan mestaruuden. The Guardianin tutkimuksessa suomalaiset eivät olleet mukana, sillä mielipiteitä kyseltiin vain lopputurnaukseen osallistuvien maiden kansalaisilta.

Portugalin ohella muita omien maiden kansalaisten yliarvostamia joukkueita olivat muun muassa Albania, Turkki, Kroatia ja Puola.

Niistä ensin mainittu saa vedonlyöntitoimistoilta kaikista suurimmat mestaruuskertoimet. Albanian mestaruus voi palauttaa rahat jopa 500-kertaisena, ja maan kansalaisista näin uskoo useampi kuin joka kolmas.

Suurista jalkapallomaista pessimistisiä ollaan etenkin Italiassa. Siellä maajoukkueen menestyksekkääseen turnausretkeen uskoo vain joka neljäs. Jopa euroskeptisessä ja arvokisoissa usein alisuorittaneessa Englannissa on parempi luotto oman maan edustusryhmän.

The Guardian kysyi eurooppalaisilta veikkauksia myös maalikuninkaasta. Portugalilaisten uho näkyy tässäkin, sillä Ronaldon osumatarkkuuden nimiin vannoi yli 6 100 ihmistä, mikä on runsaat 20 prosenttia vastaajien kokonaismäärästä 30 000:sta.

Miguel Vidal / Reuters
Cristiano Ronaldo ei turhia nöyristele jalkapallokentällä tai sen ulkopuolella.
Cristiano Ronaldo ei turhia nöyristele jalkapallokentällä tai sen ulkopuolella.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!