Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitäs jos Suomi ottaisi jalkapallossa muilta mallia – vaikkapa Islannilta

Suomessa toivotaan, rutistaan ja ollaan kateellisia muiden menestykselle, mutta Islannissa jalkapalloväki pani tuulemaan, kirjoittaa HS:n deskipäällikkö Kari Räisänen kolumnissaan.

Urheilu
 
Kari Räisänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Jos olitte paikalla, näky saattoi jäädä mieliin: Olympiastadionin täpötäysi, sinivalkoinen pohjoiskaarre pomppii ja laulaa. ”Shaalaalalalaa, Ranskaa valtaamaan, shaalaalalalaa, Mixun johdolla, Ranskaa valtaamaan.

Katsoin elämöintiä silmät kostuneina. Voi tuota nuorten ihmisten uskoa!

Oli lokakuinen lauantai-ilta vuonna 2014, ja Suomi pelasi jalkapalloilun EM-kisojen karsintaottelua Kreikkaa vastaan. Olimme toiveikkaita, jotkut varmoja, että vihdoin Suomen miesten maajoukkue pääsisi arvokisoihin.

Ennusmerkit olivat suorastaan loistavat, sillä Suomi oli arvottu helppoon karsintalohkoon. Vastassa olivat jalkapallon entinen suurmaa Romania, taloudelliseen kaaokseen ajautunut Kreikka ja muutama vieläkin harmittomampi joukkue: Färsaaret, Unkari ja Pohjois-Irlanti.

Kreikkaa vastaan Suomi kuitenkin jäi 1-1 -tasapeliin. Sen jälkeen meille kävi, kuten meille yleensäkin käy: eteen tuli harmittavia yhden maalin tappioita ja lukuisia hukattuja mahdollisuuksia.

Matkan varrella maajoukkueen kannatuslaulun sanoja muutettiin, kun Suomen päävalmentaja Mixu Paatelainen sai potkut. Lohkosta kisoihin pääsivät Romania, Pohjois-Irlanti ja jatkokarsintojen kautta Unkari.

Monissa maissa jalkapallokriisit synnyttävät keskustelua ja muutoksia. Suomessa jalkapallo ei aiheuta kriisiä. Me vaihdamme valmentajaa ja uskottelemme toisillemme, että eteenpäin on menty, kuten maajoukkueen entinen valmentaja Antti Muurinen aikoinaan lohkaisi.

Suomalaiselle jalkapalloväelle tekisi hyvää katsoa vieläkin enemmän maailmalle. Sen sijaan että rutistaan, kinataan tai katsellaan kateellisina kiekkoleijonien menestystä, energiaa kannattaisi hakea muualta. Esimerkiksi nyt Ranskan EM-kisoista.

Juniorit tietysti tuijottavat EM-kisojen tähtiä kiirehtiäkseen sitten kentille opettelemaan uusia kikkoja. Olen neljän palloa potkivan lapsen isä, ja kuulen jatkuvasti tempuista, joista silloin ennen vanhaan emme osanneet edes uneksia.

Itse aion aloittaa Ranskan kisat komentamalla jälkikasvun telkkarin äärestä lukemaan. Televisio aukaistaan sen jälkeen, kun nuoriso on lukenut HS:n kisaliitteen jutun Näin otat kisapeleistä oppia. Vinkkejä hakiessaan urheilutoimituksen esimies Erkki Kylmänen keskusteli entisten ammattilaisten Hannu Tihisen ja Mika Nurmelan sekä ammattivalmentajana toimivan Roberto Nuccion kanssa.

Vinkeissä Kylmänen ja asiantuntijat syventyvät peliin yksilön ja joukkueen kannalta. Kylmänen kysyy, kuka on kova, kun taistellaan pallosta?

”On pelaajia, jotka voittavat kaksinkamppailut melkein aina. Juniorien pitäisi miettiä, miksi”, Nuccio vastaa.

Kosketus palloon ja syötöt. Ajoitus. Pelaajien etäisyydet. Samalla annetaan tietysti neuvoja, keitä kannattaa katsoa, jos haluaa oppia lisää.

Toivottavasti EM-kisoihin matkustavat suomalaiset jalkapallojohtajatkin lukevat Kylmäsen jutun. Seurapamput voisivat myös katsoa kenttää kauemmaksi ja miettiä. Ajattelisivat vaikka Islantia, jossa asuu vain 320 000 ihmistä. Islanti on mukana EM-kisoissa.

Islannin menestystarina on monesta palasta koottu. Jokin aika sitten Urheilusanomien toimittaja Saku-Pekka Sundelin kävi perehtymässä islantilaisten tapoihin ja kirjoittamastaan jutusta päätellen hurmaantui. Niin minäkin.

Ajatelkaa nyt: Islannissa panostetaan erityisesti pienten juniorien valmennukseen, koulujen pihoille rakennetaan tekonurmikenttiä, harrastusmaksut pidetään kuntien tuen ansiosta kohtuullisina. Kaikki tämä maassa, joka yhä toipuu vuoden 2007 talouskriisistään.

Sundelin kirjoittaa, että erään seuran juniorit haetaan busseilla koulusta kello 13.30 ja viedään yhteisiin treeneihin. Sen jälkeen lapsille annetaan ruokaa ja tuodaan takaisin.

”Kun vanhemmat pääsevät töistä, treenit on hoidettu ja he voivat viettää aikaansa lasten kanssa”, seuran junioripäällikkö kertoi Urheilusanomissa.

Sattumalta Islanti kohtaa Suomen jo syksyllä, sillä maat ovat samassa MM-karsintalohkossa. Muita Ranskassa esiintyviä tulevia vastustajia ovat Turkki, Kroatia ja Ukraina.

Suomi pelaa MM-karsintojen kotiottelunsa Tampereella, sillä Olympiastadion on remontissa. Toivottavasti pohjoiskaarre jaksaa Ratinassakin laulaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?