Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kärsivälliset kannattajat palkittiin Stade de France -stadionilla: ”Tunnen oloni turvalliseksi”

Urheilu
 
Ari Virtanen HS
Romanialaiskannattajat Elsa Ivanovici (vas.) ja Eduard Zrock
Romanialaiskannattajat Elsa Ivanovici (vas.) ja Eduard Zrock Kuva: Ari Virtanen HS

Pariisi. Kaksi ”teräsrengasta” ympäröi EM-turnauksen avajaisstadionia Stade de Francea perjantaina muutama tunti ennen ottelun alkua. Ensimmäinen aitaus sijaitsi 50–100 metrin päässä stadionilta ja toinen järeä aita stadionin lippuluukuilla.

Tämä oli se turvallisuuden kehä, joka ympäröi jokaista ottelustadionia EM-turnauksen aikana. Kisoja vartioi 90 000 turvallisuustyöntekijää, mikä näkyi katukuvassa Stade de Francen ympärillä.

Neljä tuntia ennen avausottelua kymmenet tuhannet kannattajat kerääntyivät ensimmäisten vartioitujen aitausten taakse odottamaan pääsyä stadionille. Aitoja vartioivat kisojen järjestysmiehet raskaasti aseistettujen poliisien tukemana.

Pariisin julkisen liikenteen lakkojen ja järeiden turvallisuustarkastusten takia yleisöä oli ohjeistettu saapumaan stadionille ainakin kolme tuntia ennen ottelua. Kärsivällisyys oli valttia.

Turvallisuus ja EM-turnauksen alun sujuminen ilman häiriöitä on juuri nyt tärkeintä Pariisissa. Torstaina Ranskan presidentti Francois Hollande ärähti varmistavansa, että kaikki sujuisi kisojen alkaessa ongelmitta mittavista lakoista huolimatta.

Ranskan hallitus oli avausottelun alla kertonut olevansa tarvittaessa valmis pakottamaan lakkoilleet junatyöntekijät töihin, jotta EM-turnaus alkaisi ilman liikennekaaosta.

Paikallisjunat ja metrot kulkivatkin ottelun alla häiriöittä – kuka tietää vaikuttiko uhkaus, mutta liikenneongelmia ei aiheutunut stadionille matkustaneille kannattajille.

”Lakkoilu kisojen aikana on hölmöä, koska se antaa huonon kuvan Ranskasta kaikille tänne saapuneille turisteille. Olen vähän pettynyt niihin lakkoihin. Olemme täällä Ranskassa kyllä tottuneet niihin”, pariisilainen Adele Publius kertoi odottaessaan pääsyä stadionille.

Erään Helsingin Sanomien haastatteleman lähteen mukaan stadionille saapuville ranskalaisille ja pariisilaisille otteluun saapuminen oli eräänlainen julistus terrorismin uhkaa vastaan.

Ari Virtanen HS
Turvatarkastus Stade de France -stadionin ulkopuolella ennen EM-turnauksen avajaisottelua Ranska-Romania.
Turvatarkastus Stade de France -stadionin ulkopuolella ennen EM-turnauksen avajaisottelua Ranska-Romania.

Reimsista perheensä kanssa saapunut Valentin Bremont oli saapunut hyvissä ajoin, muutama tunti ennen ottelun alkua stadionille.

”Halusimme nähdä ottelua edeltävän show’n ja halusimme myös aistia tämän tunnelman kannattajien keskuudessa ennen ottelua”, Bremont sanoi.

Mitä ajattelet näistä varsin järeistä turvallisuustoimenpiteistä?

”Näemme täällä paljon poliiseja, joten en ole oikeastaan ollenkaan huolissani turvallisuudesta. Tunnen oloni turvalliseksi”, Bremont sanoi.

Tasan kolme tuntia ennen ottelun alkua odotus palkittiin, kun ensimmäiset aidat poistettiin väkijoukkojen tieltä, ja kannattajat vyöryivät massana kohti ensimmäisiä portteja ja turvatarkastuksia.

Romanialaiskannattajat Eduard Zrock ja Elsa Ivanovic olivat tyytyväisiä siihen, miten järjestelyt ottelun alla sujuivat.

”Minusta on hyvä, että täällä on tiukat turvallisuustoimet, kun ajattelee mitä tapahtui viime kuukausina Pariisissa ja Brysselissä. Sen takia tällaiset turvallisuustoimet ovat hyvä asia”, Eduard Zrock sanoi.

Zrockin mukaan stadionin ulkopuolella jonossa tunnelma oli ”erikoinen” romanialaisten ja ranskalaisten kannattajien välillä.

”En oikein tiedä, mitä tarkoitan sillä, mutta se ei ollut jotenkin hyvä tunnelma”, Zrock sanoi naurahtaen.

”Toivomme hyvää ottelua. Tunnemme olevamme turvassa. Koko organisaatio toimii hyvin, ei vain täällä stadionilla, vaan koko Pariisissa”, Elsa Ivanovici sanoi.

Ranskalaisen Steven Gendrin mukaan jonottamaan joutuneet ihmiset olivat kärsivällisiä stadionin ulkopuolella.

”Ihmiset ymmärtävät tilanteen. Olen varma, että kaikki sujuu hyvin. Laukkuni tarkastettiin jo kolme kertaa. Ensimmäisen kerran heti junasta poistuttuamme, toisen kerran sen tarkasti poliisi ja kolmannen kerran se tarkastettiin ensimmäisillä porteilla. Ja varmaan se tarkastetaan vielä lippuluukuilla”, Gendri kertoi.

Ari Virtanen HS
Denis Hayatt
Denis Hayatt

Pariisilaista Denis Hayattia varsin järeät turvallisuustoimenpiteet eivät haitanneet.

”Ei voi lopettaa elämistä. Elämän pitää jatkua”, Hayatt sanoi.

John Sibley / Reuters
Ranskalaisfaneja ennen ottelun alkua.
Ranskalaisfaneja ennen ottelun alkua.
Darren Staples / Reuters
Romanialaisfaneja ennen ottelun alkua.
Romanialaisfaneja ennen ottelun alkua.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!