Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvatoimet hyväksyttiin

Urheilu
 
Ari Virtanen / HS
Romanialaiskannattajat Elsa Ivanovici (vas.) ja Eduard Zrock vakuuttivat tuntevansa olonsa turvalliseksi.
Romanialaiskannattajat Elsa Ivanovici (vas.) ja Eduard Zrock vakuuttivat tuntevansa olonsa turvalliseksi. Kuva: Ari Virtanen / HS

Pariisi

Kaksi ”teräsrengasta” ympäröi EM-turnauksen avajaisstadionia Stade de Francea perjantaina muutama tunti ennen ottelun alkua.

Ensimmäinen aitaus sijaitsi 50–100 metrin päässä stadionilta ja toinen järeä aita stadionin lippuluukuilla.

Tämä on se turvallisuuden kehä, joka ympäröi jokaista ottelustadionia EM-turnauksen aikana. Kisoja vartioi 90 000 turvallisuustyöntekijää, mikä näkyi katukuvassa Stade de Francen ympärillä.

Neljä tuntia ennen avausottelua kymmenettuhannet kannattajat kerääntyivät ensimmäisten vartioitujen aitausten taakse odottamaan pääsyä stadionille. Aitoja vartioivat kisojen järjestysmiehet raskaasti aseistautuneiden poliisien tukemina.

Pariisin julkisen liikenteen lakkojen ja järeiden turvallisuustarkastusten takia yleisöä oli ohjeistettu saapumaan stadionille ainakin kolme tuntia ennen ottelua. Kärsivällisyys oli valttia.

Turvallisuus ja EM-turnauksen alun sujuminen ilman häiriöitä on juuri nyt tärkeintä Pariisissa. Torstaina Ranskan presidentti Francois Hollande ärähti varmistavansa, että kaikki sujuisi kisojen alkaessa ongelmitta mittavista lakoista huolimatta.

Ranskan hallitus kertoi ennen avausottelua olevansa tarvittaessa valmis pakottamaan lakkoilevat junatyöntekijät töihin, jotta EM-turnaus alkaisi ilman liikennekaaosta.

Paikallisjunat ja metrot kulkivatkin ottelun alla häiriöittä – kuka tietää, vaikuttiko uhkaus, mutta liikenneongelmia ei aiheutunut stadionille matkustaneille kannattajille.

”Lakkoilu kisojen aikana on hölmöä, koska se antaa huonon kuvan Ranskasta kaikille tänne saapuneille turisteille. Olen vähän pettynyt lakkoihin. Olemme täällä Ranskassa kyllä tottuneet niihin”, pariisilainen Adele Publius kertoi odottaessaan pääsyä stadionille.

Helsingin Sanomien haastatteleman lähteen mukaan stadionille tulleille ranskalaisille ja pariisilaisille otteluun saapuminen oli eräänlainen julistus terrorismin uhkaa vastaan.

Reimsistä perheensä kanssa saapunut Valentin Bremont oli saapunut hyvissä ajoin, muutama tunti ennen ottelun alkua stadionille.

”Halusimme nähdä ottelua edeltävän show’n ja halusimme myös aistia tämän tunnelman kannattajien keskuudessa ennen ottelua”, Bremont sanoi.

Mitä ajattelet näistä varsin järeistä turvallisuustoimenpiteistä?

”Näemme täällä paljon poliiseja, joten en ole oikeastaan ollenkaan huolissani turvallisuudesta. Tunnen oloni turvalliseksi”, Bremont sanoi.

Tasan kolme tuntia ennen ottelun alkua odotus palkittiin, kun ensimmäiset aidat poistettiin väkijoukkojen tieltä, ja kannattajat vyöryivät massana kohti ensimmäisiä portteja ja turvatarkastuksia.

Romanialaiskannattajat Eduard Zrock ja Elsa Ivanovici olivat tyytyväisiä siihen, miten järjestelyt ottelun alla sujuivat.

”Minusta on hyvä, että täällä on tiukat turvallisuustoimet, kun ajattelee mitä tapahtui viime kuukausina Pariisissa ja Brysselissä. Sen takia tällaiset turvallisuustoimet ovat hyvä asia”, Eduard Zrock sanoi.

Zrockin mukaan stadionin ulkopuolella jonossa tunnelma oli ”erikoinen” romanialaisten ja ranskalaisten kannattajien välillä.

”En oikein tiedä, mitä tarkoitan sillä, mutta se ei ollut jotenkin hyvä tunnelma”, Zrock sanoi naurahtaen.

”Toivomme hyvää ottelua. Koko organisaatio toimii hyvin, ei vain täällä stadionilla, vaan koko Pariisissa”, Elsa Ivanovici sanoi.

Ranskalaisen Steven Gendrin mukaan jonottamaan joutuneet ihmiset olivat kärsivällisiä stadionin ulkopuolella.

”Ihmiset ymmärtävät tilanteen. Olen varma, että kaikki sujuu hyvin. Laukkuni tarkastettiin jo kolme kertaa. Ensimmäisen kerran heti junasta poistuttuamme, toisen kerran sen tarkasti poliisi ja kolmannen kerran se tarkastettiin ensimmäisillä porteilla. Ja varmaan se tarkastetaan vielä lippuluukuilla”, Gendri kertoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!