Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

UEFA uhkaa Englantia ja Venäjää kisoista sulkemisella fanimellakoiden vuoksi – Ranska kieltää alkoholin käyttämisen stadioneilla ja fanialueilla

Ainakin 35 loukkaantui, kun englantilaiset ja venäläiset jalkapallokannattajat ottivat yhteen toistensa, poliisin ja ranskalaisten kanssa.

Urheilu
 
EDDIE KEOGH / Reuters
Englantilaiset ja venäläiset jalkapallokannattajat tappelivat ennen joukkueiden välistä ottelua Ranskan Marseillessa.
Englantilaiset ja venäläiset jalkapallokannattajat tappelivat ennen joukkueiden välistä ottelua Ranskan Marseillessa. Kuva: EDDIE KEOGH / Reuters

Euroopan jalkapalloliitto UEFA ilmoitti sunnuntaina, että se käynnistää tutkinnan venäläiskannattajien toiminnasta Stade Vélodromella. Maan faneja syytetään häiriöiden aiheuttamisesta, rasistisesta käytöksestä ja ilotulitteiden ampumisesta katsomossa. Sanktioita on luvassa myös englantilaisille.

UEFA:n kurinpitolautakunta tekee päätöksensä mahdollisista sanktioista tiistaina 14. kesäkuuta.

UEFA uhkaa maajoukkueita jopa kisoista sulkemisella, jos kannattajaväkivaltaisuuksia ilmenee lisää. Se antoi maiden jalkapalloliitoille (FA ja RFU) julkisen varoituksen, jossa ilmaisee pitävänsä väkivallantekoja ”vastenmielisinä”.

Ranskan hallitus puolestaan ilmoitti sunnuntaina kieltävänsä alkoholin tarjoilemisen ja käyttämisen fanialueilla ja lähellä EM-kisa-areenoja.

”Alkoholin myyminen, käyttäminen ja juomien kuljettaminen kielletään kaikilla riskialueilla. Kielto toteutetaan ottelupäivinä, niitä edeltävinä päivinä ja silloin kun fanialueet ovat auki”, Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve sanoi AFP:lle. Hän on pyytänyt jokaisen yhdeksän kisakaupungin poliisipäälliköitä valvomaan kiellon toimeenpanoa.

Englantilaisten ja venäläisten jalkapallokannattajien väliset yhteenotot jatkuivat lauantaina jo kolmatta vuorokautta Ranskan Marseillessa. Kaupungissa pelattiin lauantai-iltana EM-kisojen B-lohkon ottelu Englanti–Venäjä, joka päättyi tasan 1–1.

Englantilaiset ja venäläiset jalkapallokannattajat tappelivat ja heittelivät toisiaan pulloilla useaan otteeseen lauantain aikana. Kannattajat ottivat yhteen toistensa ja poliisin kanssa myös heti ottelun jälkeen stadionilla ja sen välittömässä läheisyydessä, kun venäläiset hyökkäsivät englantilaisten fanikatsomoon.

Marseillen poliisipäällikkö Laurent Nunez kertoi sunnuntaina uutistoimisto Reutersille, että 35 ihmistä on loukkaantunut yhteenotoissa. Nunezin mukaan Marseillessa on viikonlopun aikana kiinniotettu yhteensä 15 jalkapallokannattajaa.

Myös Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko on kommentoinut tapahtumia: ”Käyttäydyimme huonosti”, hän kommentoi Reutersin mukaan.

Mutkon mukaan kannattajien välisiä tappeluita asetetaan tutkimaan myös venäläisiä viranomaisia.

Venäjän jalkapalloliitto RFU antoi lausunnon kuultuaan mahdollisesta kisoista sulkemisesta. Reutersin mukaan se pyysi fanejaan ”kunnioittamaan vastustajaa ja sen faneja” sekä kunnioittamaan Ranskan lakeja ja yleisiä järjestyssääntöjä.

”Venäjän ottelut ovat jalkapallon kurinpitoelimien erittäin intensiivisen tarkkailun alla”, RFU varoitti.

Kummankin joukkueen kannattajat olivat lauantaina aloittaneet alkoholinkäytön jo aamulla.

”Ei ole hyvä idea, että tämä ottelu pelataan näin myöhään illalla. Joukkueiden kannattajat ovat siihen aikaan jo kovassa humalassa”, arvioi AFP:n haastattelema englantilaiskannattaja.

Tappeluita oli lauantaina myös kisaturistien ja paikallisten asukkaiden välillä. Niissä käytettiin aseina muun muassa kahviloiden muovituoleja. Poliisi yritti hillitä tappeluita esimerkiksi kyynelkaasulla ja vesitykillä.

”Mikä näitä ihmisiä vaivaa. He nolaavat koko maan”, tviittasi Englannin entinen maajoukkuetähti Gary Lineker lauantaina.

Lineker ei välittänyt englantilaiskannattajien itsepuolustuspuheista.

”Jotkut puhuvat venäläisten aloittaneen tappelut, mutta silti nämä asiat tapahtuvat aina siellä mihin englantilaiset menevät”, Lineker jatkoi.

Marseillen katukahakoiden lisäksi poliisi otti kiinni neljä ranskalaismiestä Lyonissa. Ranskalaiset olivat tapelleet baarissa englantilaiskannattajien kanssa.

Ennen kisoja Ranskan poliisi oli korkeassa valmiustilassa terrorismiuhan vuoksi, mutta toistaiseksi poliisia ovat työllistäneet vain jalkapallohuligaanit.

Kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA tuomitsi sunnuntaina Marseillen tapahtumat häpeällisinä.

”FIFA tuomitsee voimakkaasti kaikki väkivallan muodot. Se ei hyväksy häpeällisiä tapahtumia, joista on vastuussa pieni vähemmistö idioottimaisia häirikköjä. Tappelevilla faneilla ei ole mitään tekemistä jalkapallon ja oikeiden kannattajien kanssa”, FIFA:n tiedotteessa sanottiin.

ROBERT PRATTA / Reuters
Englantilaiset ja venäläiset jalkapallokannattajat tappelivat jalkapallostadionilla joukkueiden välisen ottelun jälkeen Marseillessa. Stadionin järjestysmiehet yrittivät pitää osapuolet erossa toisistaan.
Englantilaiset ja venäläiset jalkapallokannattajat tappelivat jalkapallostadionilla joukkueiden välisen ottelun jälkeen Marseillessa. Stadionin järjestysmiehet yrittivät pitää osapuolet erossa toisistaan.
Eddie Keogh / Reuters
Englantilaisten ja venäläisten kannattajien välinen vihanpito yltyi tappeluiksi myös heti ottelun jälkeen.
Englantilaisten ja venäläisten kannattajien välinen vihanpito yltyi tappeluiksi myös heti ottelun jälkeen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?