Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kalevi Saukkonen, 73, teki Suomen ennätyksen: 2 000 maratonia täyteen

Kaksi maratonia on taittunut kyynärsauvoilla

Urheilu
 
HS
Jyrki Repola
Kalevi Saukkonen palkittiin 2000. maratonista Paloheinässä lauantaina.
Kalevi Saukkonen palkittiin 2000. maratonista Paloheinässä lauantaina. Kuva: Jyrki Repola

Raisiolainen Kalevi Saukkonen on maratonjuoksun Suomen ennätysmies.

Hän on juossut maratoneja 84 000 kilometriä eli kaksi kertaa maapallon ympäri. Lauantaina Helsingin Paloheinässä 73-vuotias maratonharrastaja taivalsi maratonin 2 000. kerran.

Saukkonen on Suomen määrätilaston valtias. Toisena oleva Hans Mannsten on juossut 700 maratonia vähemmän. Koko maailmassa vain kaksi saksalaista on juossut useamman maratonin kuin Saukkonen.

”Ei 2 000 maratonia tunnu erikoisen mahtavalta. Enemmänkin muut ovat haaveilleet, että saavuttaisin rajapyykin”, Saukkonen kertoi tiedotteessa.

Saukkonen juoksi Paloheinässä maratonin kymmenien muiden maratonien keräilijöiden kanssa. He kiersivät reilun viiden kilometrin lenkin kahdeksan kertaa. Saukkonen lähti matkaan aamulla kello 4.30 ja saapui maaliin kuusi tuntia ja 56 minuuttia myöhemmin.

Saukkonen ei pidä itseään urheilijana, vaan juoksee maratoneja sekä omaksi ilokseen että toisten kiusaksi.

”Monet odottivat, että olisin lopettanut, kun olin juossut 1 600 maratonia. Silloin tuli täyteen vihko, jossa oli 1 600 riviä. Olen meinannut lopettaa vain silloin, kun sain täyteen 50 maratonia.”

Mikä saa vielä jatkamaan maratonien keräilyä?

”Aateluus eli määrätilaston ykkössija velvoittaa. Ihmiset ihmettelevät, jos en ilmesty jollekin maratonille.”

Ensimmäisen maratoninsa Saukkonen juoksi vuonna 1973 Ruissalossa. Aikaa kului silloin 4.15, kun nykyään menee kuusi tai seitsemän tuntia. Saukkosen ennätys on 2.59.

”1970-luvulla maratonien kerääminen oli hankalampaa kuin nykyisin, koska niitä järjestettiin vain parikymmentä vuodessa.”

Nykyään Saukkonen juoksee kaksi maratonia viikossa, yleensä peräkkäin lauantaina ja sunnuntaina. Toissa vuonna hän lappoi uskomattomat 163 maratonia.

Ulkomailla Saukkonen on juossut noin 140 maratonia: Enimmäkseen Ruotsissa, mutta myös 18 muussa maassa.

”Olen juossut maratonin Honolulussa, Bangkokissa ja Marrakechissa. Kaikkein hienoimman ja hitaimman maratonin olen juossut Kolilla (Vaarojen maraton). Koko ajan jouduin varomaan, etten kaadu. Aikaa kului 18 tuntia”, Saukkonen muistelee.

Saukkosen on nilkuttanut kaksi maratonia kyynärsauvoilla ollessaan pahasti jalkavammainen.

”Akillesjänne on katkennut, ja toisesta jalasta on poistettu polvilumpio”, Saukkonen kertoo.

Saukkonen ei juokse maratoneja enää ainakaan uusien maisemien takia. Hän on nähnyt aitiopaikalta lähestulkoon kaikki kotimaan maratonit Utsjokea lukuun ottamatta.

”Useimmiten taaperran kilpailuissa yksinäni. Napsautan kelloon väliaikoja kilometrin välein ja huomaan heti, jos kilometritolpat ovat väärässä paikassa. Välillä ajattelen, miten maailmaa voisi parantaa. Jos saan seuraa, kyselemme tietokilpailukysymyksiä. Jotkut bongaavat lintuja juostessaan, mutta minä en paljon maisemia katsele.”

”Olen sanonut joskus, että juoksen hautaan saakka, mutta nyt sanon, että jatkan toistaiseksi. Lopettaminen olisi kyllä järkevää.”

Saukkonen juoksee maratonin jälleen sunnuntaina. Salossa tulee 2001. kerta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!