Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suuri suomalainen seikkailu Päijänteen ympäriajo saa MM-arvon

Heinolan varikolla valmistajat näyttävät peukaloa, mutta kuljettajille uutinen oli shokki

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Vesa Koivunen
Eemil Pohjola pöllytti lunta viime vuonna Päijänteen ympäriajossa
Eemil Pohjola pöllytti lunta viime vuonna Päijänteen ympäriajossa Kuva: Vesa Koivunen

Heinola. Helsingin Moottorikerho julkisti Heinolassa ajetun enduron MM-sarjan lauantain osakilpailun jälkeen hakevansa Päijänteen ympäriajolle MM-arvoa kaudelle 2017. Enduron MM-sarjan organisaattori ABC Communication ja Suomen Moottoriliitto tukevat asiaa, joten käytännössä asia on selvä.

”Kyllähän se niin menee, että organisaattori esittää kalenterin kansainväliselle moottoriliitolle, joka siunaa asian. Kalenteri julkistetaan heinäkuussa”, Suomen Moottoriliiton toimitusjohtaja Kurt Ljunqgvist sanoi.

Kuten jo edesmennyt endurolegenda Mika Ahola asian kiteytti: voit voittaa kuinka monta MM-osakilpailua tahansa, mutta vasta Päijänne-voittajana sinut tunnetaan Suomessa. Niin vahvat perinteet ovat tällä raskaalla 90 vuotta täyttävällä kilpailulla.

Päijänteen ympäriajo tunnetaan myös maailmalla. Noin 800 kilometriä pitkä kilpailu, jossa ajetaan kahden päivän aikana 24 maastokoetta, tunnetaan sen raskaudesta ja äärimmäisistä olosuhteista. Kova pakkanen, lumi, pitkät maastokokeet ja pahimmillaan jopa vesisateet herättävät kunnioitusta, mutta suurta innostusta se ei kuljettajissa välttämättä aiheuta.

”Siis mitä? Et ole tosissasi. Ei tuo voi pitää paikkaansa, tuohan on ihan älytön väite”, E1-luokan MM-sarjaa johtava ja Heinolan osakilpailun ensimmäisen päivän voittanut Eero Remes kakisteli.

”No, sitten pitää vaan ruveta harjoittelemaan lumispoorissa ajamista. Olosuhteet ovat kaikille samat”, Remes sanoi hiukan asiaa sulateltuaan.

MM-arvon saaminen merkitsee sekä Päijänteen ympäriajolle että suomalaiselle moottoripyöräurheilulle paljon.

”Onhan tämä todella iso asia. Päitsi on aivan erityinen kilpailu, koska se on kokoluokaltaan todella suuri ja sen aikaansaamiseksi tehdään joka vuosi äärettömän paljon töitä. Ja täytyy muistaa, että se syntyy aina talkoovoimin. Se on todella upea asia”, Helsingin Moottorikerhon Kenneth Laaksonen totesi.

Päitsi poikkeaa nykyisen MM-sarjan formaatista melkoisesti, sillä esimerkiksi Heinolassa ajetaan sama reitti kolmeen kertaan ja jokaisella kierroksella on motocross-, enduro- ja extreme-testit. Maastokokeita kertyy yhteensä noin 100 kilometriä päivässä, mutta Päijänteen ympäriajossa matkaa tulee päivää kohti noin 400km ja maastokokeet ovat huomattavasti pidempiä.

”Tuskin kuljettajat riemusta kiljuvat, en minäkään olisi aktiiviaikanani niin tehnyt, mutta kun ajattelen asiaa täältä toiselta puolelta, niin tässä on monta hyvää puolta. Tällaiset kilpailut tekevät endurolle ja MM-sarjalle hyvää. Totta kai siinä on monta mutkaa matkassa, koska Päitsin pitää säilyttää luonteensa, mutta näen tämän pääosin hyvin positiivisena asiana”, enduron moninkertainen maailmanmestari Juha Salminen sanoi.

Uutisen tultua julki, Heinolan varikko jakautui mielipiteissään kahtia. Kuljettajat olivat lähinnä shokissa, mutta yleisö ja alan muut toimijat näyttivät peukaloa.

”Toive sarjan muuttumiselle tuli moottoripyörävalmistajilta. Tarvitsemme uudistuksia ja Päijänteen ympäriajo on juuri sitä mitä haluamme. Sieltä löytyy se todellinen enduron sielu. Joo, kuljettajat tulevat protestoimaan asiasta, mutta mitä sitten? He tekevät töitä moottoripyörävalmistajille, ja jos tehtaat haluavat tätä, niin näin se menee”, ABC Communicationin Alain Blanchard totesi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?