Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lonkkavaiva vain hidaste – Janne Holmén tutkii historiaa ja juoksee yhä: ”Saa nähdä, onko järkeä juosta enää pidempiä matkoja”

Maratonin Euroopan mestari on kiinni urheilussa myös valmentamisen ja lastensa kautta.

Urheilu
 
Jussi-Pekka Reponen / HS
Euroopan mestaruuden tuonutta juoksua Janne Holmén ei oikopäätä pidä uransa parhaana suorituksena. ”Kuntoni oli parempi vuonna 2008, kun juoksin Rotterdamissa Suomen ennätyksen 2.10.46.
Euroopan mestaruuden tuonutta juoksua Janne Holmén ei oikopäätä pidä uransa parhaana suorituksena. ”Kuntoni oli parempi vuonna 2008, kun juoksin Rotterdamissa Suomen ennätyksen 2.10.46. Kuva: Jussi-Pekka Reponen / HS
Kuka?

Janne Holmén

 Syntynyt 26.9.1977

 Lähtöisin Ahvenan-

maalta, asunut 20 vuotta Uppsalassa

 Perhe: marokkolaislähtöinen puoliso Laila Skah, kolme poikaa

 Historiantutkija

 Parhaita saavutuksia: maratonilla Euroopan mestaruus 2002 (2.12.14), MM-kisoissa 2007 yhdeksäs (2.19.36), olympialaisissa 2008 Pekingissä 19:s (2.14.44) ja 2004 Ateenassa 22:s (2.17.50), EM-kisoissa 2006 seitsemäs (2.13.10)

 Ennätyksiä: maraton 2.10.46 (SE), 10 000 m: 28.09,94, 5 000 m: 13.35,62

 Useita Suomen mestaruuksia

 Väitteli tohtoriksi 28-vuotiaana vuonna 2006. Väitöskirjassa hän selvitti Suomen, Ruotsin ja Norjan koulukirjojen tapoja kertoa Neuvostoliitosta ja Yhdysvalloista kylmän sodan aikana.

Uppsala. Tutkija Janne Holmén ilmestyy nurkan takaa pieni nimikyltti kourassa Uppsalan yliopiston historian laitoksen ala-aulaan.

Pohjoismaitten vanhimman, vuonna 1477 eli 500 vuotta ennen Holménin syntymää perustetun yliopiston kampuksella sijaitseva rakennus on puolittain huputettu julkisivuremontin takia.

Holmén on vaihtanut työhuonetta. Kun nimikyltti on asennettu uuden huoneen ovenpieleen, Holmén on valmis kertomaan HS:lle, mitä hänelle nykyään kuuluu.

Holménin, 38, olemus näyttää aivan yhtä sutjakalta kuin 14 vuotta sitten, jolloin hän saavutti yhden viime vuosikymmenien yllättävimmistä suomalaisista arvokisavoitoista, maratonjuoksun Euroopan mestaruuden.

Nyt Holménin kävelyssä on tosin havaittavissa pientä ontumista ja kankeutta. Syynä on edellisellä viikolla tehty kevyt lonkkaoperaatio.

”Leikkaus tapahtui tähystyksellä. Viisi päivää jouduin käyttämään kyynärsauvoja. Ennen operaatiota juoksin kaksi tai kolme kertaa viikossa. Olen edelleen kilpaillut aika paljon. Yleensä ne ovat olleet katujuoksuja tässä lähiseudulla”, Holmén kertoo.

Kaksi vuotta sitten Holmén juoksi viimeksi maratonin. Tukholmassa 42 km:n reitti taittui ajassa 2.27.32. Samassa yhteydessä käydään aina myös Ruotsin mestaruuskilpailu. Holmén oli kolmanneksi nopein ruotsalainen.

Kaksikymmentä vuotta Uppsalassa asuneella Holménilla on nykyään myös Ruotsin kansalaisuus, joten pronssia tuli.

Tänä vuonna sillä ajalla hän olisi ollut paras suomalainen.

”Nyt aikani olisi kyllä huonompi. Saa nähdä, onko minun tämän jälkeen järkeä juosta enää pidempiä matkoja.”

Euroopan mestaruuden Holmén saavutti 24-vuotiaana. Se oli hänen uransa toinen maraton. Ensimmäisen hän juoksi 23-vuotiaana.

”Maratonjuoksijoitten ikä on laskenut. Monet menevät suoraan maratonille. Lyhyemmillä matkoilla on hyvä kehittää nopeutta. 20-vuotias on yhä erittäin nuori maratonjuoksijaksi.”

Monen muun tavoin Holmén on seurannut suurella kiinnostuksella nyt 18-vuotiasta Alisa Vainiota, joka viime syksynä alitti 17-vuotiaana maratonilla Rion olympiarajan.

”On aina mukavaa, kun tulee uusia, nuoria ja lupaavia juoksijoita. Saa nähdä, miten hän kehittyy.”

Oman juoksemisen lisäksi Holménin tuntuma kilpaurheiluun on säilynyt kirjoittamalla Juoksija-lehteen sekä valmentamalla.

Nyt hän tekee harjoitusohjelmia 5 000 metrin SM-mitalistille Tuomas Jokiselle sekä paikalliselle ruotsalaiselle keskimatkojen juoksijalle.

Viitisen vuotta sitten Holmén valmensi nykyistä sprinttisuunnistuksen maailmanmestaria (2013) Mårten Boströmiä, kun tämä tähtäsi Lontoon vuoden 2012 olympiamaratonille.

Myös ruotsalaiseen junioriurheiluun Holmén on ottanut tuntumaa 13-, 10-, ja viisivuotiaitten poikiensa kautta. Heistä nuorinkin on aloittanut jalkapallokoulun.

”Vanhemmat pojat pelaavat jalkapallon lisäksi jääpalloa, ja vanhin on käynyt myös juoksukilpailuissa.”

Juoksu-uransa Holmén lopetti 2009. Omasta mielestään hän saavutti urallaan sen, mitä oli realistisesti mahdollista.

”Mitään ei jäänyt hampaankoloon. En usko, että olisin pystynyt olympiavoittoon. Se olisi vaatinut parempaa kuntoa.”

Tähtitiede vaihtui historiaan

Saavuttuaan 19-vuotiaana Uppsalan yliopistoon opiskelemaan Janne Holmén suuntautui historiaan juoksuharjoittelun ehdoilla.

”Suunnittelin opiskelevani tähtitiedettä tai teoreettista fysiikkaa, koska ne kiinnostivat. Kun tulin tänne, huomasin, että niissä aineissa oli eniten pitkiä päiviä. Niissä oli paljon luentoja, joilla oli pakko olla paikalla. Sen sijaan historiassa oli vain muutama luento viikossa. Muuten saatoin maata kotona ja lukea kirjoja. Se sopi paremmin kilpajuoksijalle. Sain enemmän lepoa ja aikaa harjoitella”, Holmén muistelee.

Toki historiakin oli aina kiinnostanut Holménia erittäin paljon. Hän väitteli tohtoriksi 28-vuotiaana ja on toiminut Uppsalan yliopistossa myös opettajana.

Nykyään Holmén toimii tutkijana Uppsalan lisäksi Södertörnin korkeakoulussa. Tulossa on tutkimusta myös Åbo Akademissa Turussa.

Viime aikoina Holmén on vertaillut muun muassa koululaisten maailmankuvaa Itämeren ja Välimeren alueella.

Janne Holmén tutkii nykyään esimerkiksi, missä maissa mm. ahvenanmaalaiset koululaiset haluaisivat asua. Kartan tummin väri kertoo, että mieluisin asuinpaikka olisi Britannia.
Janne Holmén tutkii nykyään esimerkiksi, missä maissa mm. ahvenanmaalaiset koululaiset haluaisivat asua. Kartan tummin väri kertoo, että mieluisin asuinpaikka olisi Britannia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!