Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jalkapallon EM-turnauksessa kytätään sormi liipaisimella faneja – minullekin kävi niin

Kävelin Stade de Francea johtavalla kujalla, jolla päivysti kymmeniä poliiseja. Pysähdyin ja aloin avata olkalaukkuani. Yksi poliiseista siirsi välittömästi kätensä aseen kahvalle.

Urheilu
 

Kuinka varpaillaan ja varovaisia ranskalaiset turvallisuudesta vastaavat viranomaiset ovatkaan tällä haavaa? He ovat erittäin hereillä ja sormi liipaisimella.

Annan esimerkin. Kävelin EM-turnauksen avajaispäivänä kohti Stade de Francea, kun stadionille johtavalla kujalla eteen tulivat teräsaidat, joilla päivysti kymmeniä poliiseja. Pysähdyin parinkymmenen metrin päähän aidasta ja aloin avata olkalaukkuani.

Yksi poliiseista siirsi välittömästi kätensä aseen kahvalle. Siinä tilanteessa vedin hitaasti akkreditointilappuni laukusta.

Poliisien ja sotilaiden varovaisuuteen on tietenkin syynsä. Esimerkiksi Britannian viranomaiset varoittivat juuri ennen EM-turnauksen alkua, että Ranskaan matkustavien brittikannattajien pitäisi olla valppaina koko ajan terroriuhan takia.

Britannian viranomaisten mukaan stadionit, kannattaja-alueet ja liikenteen solmukohdat ovat mahdollisia kohteita terroristeille.

”Koskaan aiemmin urheiluhistoriassa ei ole terrorismin uhka ollut akuutimpi kuin Ranskan EM-turnauksessa.”

Näin sanoi kisoja ennen Richard Walton, joka vuosina 2011–2015 johti Suur-Lontoossa poliisinterrorisminvastaista yksikköä.

Tiedetään, että Belgiassa maaliskuussa iskeneiden terroristien alkuperäisenä tavoitteena oli aiheuttaa tuhoa EM-turnauksen aikaan Ranskassa. Brysselin lentokentän kolmas pommimies tunnusti terroristien aikeet Belgian syyttäjäviranomaisille.

Ranskan vastaus uhkaan oli marssittaa kisoja turvaamaan noin 90 000 sotilasta, poliisia ja vartijaa.

Kisojen alla Ranskan viranomaiset ovat harjoitelleet toimintaansa. Yhdessä harjoituksessa varauduttiin kemiallisin asein toteutettavaan terrori-iskuun fanialueella. Tuhat poliisikokelasta näytteli faneja, jotka pakenivat pakokauhun vallassa myrkkykaasua.

Varautuminenkaan ei tarkoita nollariskiä. Viranomaisten mukaan terrorismin uhka jatkuu Ranskassa, jossa viime vuonna tapahtui kolme terrori-iskua.

Perjantaina Stade de Francella haastattelemani ihmiset sanoivat olevansa tyytyväisiä mittaviin turvatoimiin. Se oli pelon tunnustamista, joka samalla antoi tilaa turvallisuudelle.

Pariisilainen Denis Hayatt sanoi stadionin edustalla, että ”elämän pitää jatkua.” Kannattajien puheissa kuului myös häivähdys ranskalaista bravadoa, urhean ilmeen ottamista peloista huolimatta. Tätä jalkapallojuhlaa eivät terroristit tai terrorin uhkaa pilaa, vaikuttavat paikalliset ajattelevan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?