Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Zlatan on kuin nykyajan Maradona

Zlatan Ibrahimović kuuluu harvinaiseen, mutta ihailtuun jalkapallotaiteilijoiden sukuun.

Urheilu
 
STEPHANE MAHE / Reuters
Zlatan on Ruotsin maajoukkueen tärkein pelaaja.
Zlatan on Ruotsin maajoukkueen tärkein pelaaja. Kuva: STEPHANE MAHE / Reuters

Vuoden 1990 MM-kisat oli ensimmäinen jalkapallon suurtapahtuma, jonka seurasin todella tarkkaan televisiolähetyksineen, lehtileikkeineen ja keräilytarrakirjoineen. Olin 12-vuotias. Suurin sankarini oli tietenkin Diego Maradona, hyväksi kakkoseksi nousi kisojen aikana englantilainen Paul Gascoigne.

Kummankin kohdalla vetosi jännittävä yhdistelmä absoluuttista taituruutta kentällä ja mattinykäsmäinen hulttiomeno kentän ulkopuolella. Maradonassa ja Gascoignessa kiehtoi myös haastatteluissa esiin tullut asenne, joka ei todellakaan nöyristellyt eikä pyydellyt anteeksi.

Heidänlaisensa kaverit ovat harvassa. Ymmärtäähän sen, maailman suosituimman urheilulajin huipulla ei pärjää ilman ammattilaisurheilijan elämäntapoja. Ja jos pärjää, täytyy olla taidoiltaan jotakin aivan poikkeuksellista.

Perjantaina alkaneissa EM-kisoissa suosikkipelaajani on ollut selvillä jo pitkään. Zlatan Ibrahimović ei kentän ulkopuolella vaella Maradonan ja Gascoignen lailla skandaalista toiseen, mutta pussittaa maaleja ja voittaa mestaruuksia useammin kuin kumpikaan edellä mainituista.

Asennepuolella Zlatan on kuitenkin sukua suoraan alenevassa polvessa juuri Diegolle ja ”Gazzalle”. Zlatan on ainoita ammattilaisurheilijoita, joka puhuu itsestään kolmannessa persoonassa. Hän ilmoittaa olevansa legenda ja kuningas.

Tämä olisi naurettavaa, jopa noloa pelleilyä, jos Zlatanilla ei olisi niin kiistatonta osaamista ja ansioluetteloa. Mutta kun on voittanut yhteensä kolmetoista mestaruutta Italian, Espanjan, Hollannin ja Ranskan liigoissa ja maalikuninkuuden viitenä vuonna Euroopan huippuliigoissa, on miehen legendapuheita vaikea lähteä kiistämäänkään.

Etenkään, kun Zlatan on maajoukkueensa Ruotsin kaikkien aikojen paras maalintekijä, ja kaiken lisäksi kaatoi maaleillaan Tanskan, kun Ruotsi otti voiton verivihollisistaan tuoreimman EM-kisapaikan ratkaisseessa kaksiosaisessa jatkokarsintaottelussa.

Osa Zlatanin viehätystä on hänen taitoihinsa ja asenteeseensa saumattomasti sopiva aavistuksen aggressiivinen ulkonäkönsä. Jos Zlatan ei olisi jalkapalloammattilainen, menisi liimalettinen ja tatuoitu iso lihaskimppu helposti Malmön lähiöiden koviksesta. Olemus huokuu ”minulle ei ryttyillä”-henkeä.

Kisojen lähestyessä Zlatan-videoita katsellessani on jalkapallohuuma noussut huippuunsa. Jos EM-kisatantereella joku saattaa pystyä maradonamaisiin, ilmiömäisiin suorituksiin, se on länsinaapurimme kruunaamaton kuningas Zlatan Ibrahimović.

Ruotsi aloittaa EM-turnauksensa maanantaina kello 19 ottelulla Irlantia vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!