Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huliganismia on paha kitkeä pampulla

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Ranskan jalkapallon EM-turnauksen piti olla jalkapallon juhlaa. Ehti kulua päivä, ja sen jälkeen turnausta käyttivät hyväkseen jengit ja huligaanit, jotka halusivat väkivaltaa jalkapallon siivellä.

Uefa ja Ranskan poliisi varautui terrorismiin, mutta ylenkatsoiko se huliganismin uhan?

Pariisissa on ollut toistaiseksi rauhallista, ja katukuvaa ovat elävöittäneet Irlannin, Ruotsin, Turkin ja Kroatian kannattajat, jotka ovat eläneet rinnakkaiseloa sulassa sovussa.

Etelässä oli toisin. Ensin englantilaiset kannattajat, Marseillen nuorisojengit ja venäläiset huligaanit ottivat yhteen Marseillessa kolmen päivän ajan. Kuvat Marseillen yhteenotoista olivat kaikessa väkivaltaisessa graafisuudessaan kuvottavia ja surullisia.

Sitten sunnuntaina saksalaiset ja ukrainalaiset kannattajat ottivat väkivaltaisesti yhteen Lillessä ennen C-lohkon ottelua. Ja sunnuntaina Nizzassa paikalliset ultrafanit hyökkäsivät Pohjois-Irlannin ja Puolan kannattajien kimppuun.

Soittaako kelloja? Aivan, Nizzan faneja oli myös Veikkausliigassa ennen Stadin derbyä HIFK:n kannattajien marssilla.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa teki selväksi, että se pitää venäläisiä syypäänä Marseillen tapahtumiin. Ranskan hallitus kehotti kisakaupunkeja harkitsemaan alkoholin myyntikieltoa stadioneiden lähellä. Se varmaan toimisi apuna väkivallan hillitsemiseen, jos kaikki väkivalta johtuisikin vain päihtymisestä.

On tässä vaiheessa, ilman kunnon selvitystä, liian aikaista jakaa pikatuomioita eri maiden kannattajille. Sen sijaan voi kysyä, miksi väkivalta pääsi leimahtamaan ja terassituolit lensivät heittoaseina parissa eri kaupungissa?

Jotain on mennyt yksinkertaisesti pahasti pieleen sekä Uefan että Ranskan poliisin taholta, kun yhteenottoja on päässyt tapahtumaan. Miksi korkean riskin ottelu järjestettiin lauantai-iltana, vaikka aikataulu on televisioinnin kannalta paras lauantain kiinnostavimmalle ottelulle?

Lukuisten turvatarkastusten toimivuus ja tehokkuus on joutunut kyseenalaiseksi, kun venäläisten katsomonosasta ammuttiin hätäraketti, ja soihtu paloi myös turkkilaisten kannattajakatsomossa.

Mitä tulee katuväkivaltaan, on poliisi vaikuttanut olevan koko ajan askeleen jäljessä hulinoitsijoita. Poliisin järeät keinot ovat myös olleet omiaan herättämään lisää aggressioita.

Guardian-lehden haastatteleman Manchesterin yliopiston tutkijan mukaan poliisin toiminta Marseillessa epäonnistui pahoin. Englannin poliisia avustavan, rikoslain asiantuntijan Geoff Pearsonin mukaan järeiden keinojen eli pippurisumutteiden, koirien ja kumiluotien käyttö oli ylimitoitettua.

”Neuvoni Ranskan poliisille on ottaa oppia naapurimaiden poliisien toiminnasta. Näissä maissa joukkoja hallitaan positiivisella vuorovaikutuksella ja yhteistoiminnalla fanien kanssa”, Geoff Pearson kertoi lehdelle.

Väkivallan ja huliganismin uhan ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä. Wall Street Journalin mukaan esimerkiksi Saksassa ja Italiassa jalkapalloon kytkeytyvien väkivaltatapausten määrä on ollut kasvussa viime vuosina.

Jotta huliganismin voisi estää toden teolla, pitäisi pureutua ilmiön sosiaalisiin juuriin. Sosiologi Eric Dunningin mukaan julkisuutta saava huliganismi voi merkitä, että jalkapallosta tulee konteksti, joka houkuttelee äärioikeistolaisia ryhmiä rekrytointipaikkana ja kanavana saada julkisuutta omalle aatteelleen. Jalkapallokannattajien välisissä väkivaltaisissa yhteenotoissa saatetaan myös näytellä yhteiskunnissa ja yhteiskuntien välillä olevia jakolinjoja.

Seuraavat suuren riskin päivät ovat keskiviikkona ja torstaina, kun Englannin kannattajat ovat Lensissa, ja Venäjä pelaa 40 kilometrin päässä Lillessä. Nämä päivät voivat osoittautua kohtalokkaaksi joukkueille, joita uhkaa kisoista sulkeminen, jos kannattajien väkivaltaisuudet jatkuvat.

Jalkapallohuligaanit ottavat yhteen Marseillessa – venäläisten toiminta "ammattimaista"
Jalkapallohuligaanit ottavat yhteen Marseillessa – venäläisten toiminta "ammattimaista"
Englantilaisten ja venäläisten jalkapallohuligaanien yhteenotot kärjistyivät maiden kohdatessa alkulohkon ensimmäisessä ottelussa Marseillessa. Marseillen johtavan syyttäjän mukaan venäläiset huligaanit ovat valmistautuneet tekemään äärimmäistä väkivaltaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?