Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläinen jalkapallohuligaani kertoo: ”Tämä on meille kuin urheilua”

Marseillessa riehuneet venäläiset huligaanit selvisivät ilman seuraamuksia lauantain väkivaltaisuuksista. Venäläiset halusivat näyttää olevansa kovempia kuin englantilaiset.

Urheilu
 
JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters
Yhteensä 35 ihmisen kerrotaan loukkaantunen yhteenotoissa.
Yhteensä 35 ihmisen kerrotaan loukkaantunen yhteenotoissa. Kuva: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters

Jalkapallon EM-kisoissa tapelleet venäläiset huligaanit eivät ole kiinnostuneita jalkapallosta tai joukkuetta uhkaavasta mahdollisesta sulkemisesta kisoista. He ovat tulleet Ranskaan vain tappelemaan.

Näin kertoo uutistoimisto AFP:n haastattelema Vladimir, joka työskentelee Moskovassa pr-päällikkönä ja sanoo suhtautuvansa tappelemiseen urheiluna. Hän suostuu haastateltavaksi vain etunimellään.

Hän vietti Marseillessa vain 48 tuntia, mutta ehti nähdä omien sanojensa mukaan kaikki suurimmat yhteenotot ja osallistua joihinkin.

Moskovan Spartakia kannustava mies kertoo, että Ranskassa seurajoukkueriidat unohdetaan.

”Ei ole väliä, mistä fanit tulevat tai mitä seuraa he kannattavat. Tärkeää on, että olemme kaikki Venäjältä ja aiomme taistella englantilaisia vastaan”, Vladimir sanoo AFP:n haastattelussa.

”Englantilaiset väittävät olevansa kovimmat jalkapallohuligaanit, mutta me tulimme osoittamaan, että englantilaiset ovat tyttöjä.”

Vladimir arvioi, että noin 150 Venäjän ”vahvinta” huligaania lensi Marseilleen lauantaiksi. Yhteensä isoihin tapahtumiin osallistuu hänen mukaansa 500–600 fania. Ranskassa arvioidaan olevan jopa 15 000 venäläistä EM-kisojen vuoksi.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ilmoitti sunnuntaina, että se käynnistää tutkinnan venäläiskannattajien toiminnasta Stade Vélodromella lauantain Englanti-pelissä. Maan faneja syytetään häiriöiden aiheuttamisesta, rasistisesta käytöksestä ja ilotulitteiden ampumisesta katsomossa. Sanktioita on luvassa myös englantilaisille.

Englantilaiset ja venäläiset jalkapallokannattajat tappelivat ja heittelivät toisiaan pulloilla useaan otteeseen lauantain aikana. Kannattajat ottivat yhteen toistensa ja poliisin kanssa myös heti ottelun jälkeen stadionilla ja sen välittömässä läheisyydessä, kun venäläiset hyökkäsivät englantilaisten fanikatsomoon.

Yhteensä ainakin 35 ihmistä loukkaantui, joista kolme vakavasti pahimmissa arvokisojen yhteenotoissa sitten vuoden 1998 Ranskan MM-kisojen. Poliisi otti kiinni viikonloppuna ainakin 15 ihmistä.

Ranskan hallitus ilmoitti sunnuntaina kieltävänsä alkoholin tarjoilemisen ja käyttämisen fanialueilla ja lähellä EM-kisa-areenoja.

Maanantaina Marseillen syyttäjänvirasto tiedotti, että yhteensä kymmenen kannattajaa Britanniasta, Ranskasta ja Itävallasta joutuu oikeuteen saman päivän aikana. Arviolta noin 150 epäiltyä venäläishuligania selviää näin ollen ilman seuraamuksia.

Marseillen syyttäjä Brice Robin kertoi, että vakavasti loukkaantunut brittikannattajan on kriittisessä mutta vakaassa tilassa.

”Hänen kimppuunsa hyökänneitä ei ole pystytty tunnistamaan”, Robin kertoi lehdistötilaisuudessa.

Hän kuvaili pidätyksen välttäneitä venäläisiä ”äärimmäisen hyvin harjoitelleiksi”.

Jalkapallohuligaani Vladimirin mukaan tappelemaan tulleita ihmisiä ei kiinnosta, vaikka Uefa sulkisi Venäjän turnauksesta kannattajien aiheuttamien järjestyshäiriöiden vuoksi.

”En usko, että sillä päätöksellä on vaikutusta siihen, mitä huligaanit tekevät seuraavaksi. Mikään ei pysäytä näitä ihmisiä.”

Hän tekee selvän eron venäläisten huligaanien ja englantilaisten fanien välillä, joita hän kuvailee ”isoiksi vanhemmiksi miehiksi, jotka juovat paljon olutta”.

”Fanit tai huligaanit Venäjällä ovat suurimmaksi osaksi 20–30-vuotiaita urheilullisia miehiä. He harrastavat nyrkkeilyä ja erilaisia taistelulajeja.”

”Tavoitteena on näyttää, että englantilaiset fanit eivät ole huligaaneja, eivätkä he osaa tapella.”

Tappeluissa käytettiin muun muassa tuoleja, ja Britannian EM-turnauksen poliisivastaavan mukaan venäläisfanit olivat varustautuneet yhteenottoihin hammassuojilla, kamppailulajihanskoilla ja veitsillä.

Vladimirin mukaan Venäjän tyyli tapella on luottaa nyrkkeihin.

”Aseiden käyttö aiheuttaa vain turhia vammoja. Me emme halua vahingoittaa tai tappaa. Tämä on meille kuin urheilua, jossa haluamme näyttää voimamme.”

Venäläiset jalkapallohuligaanit yrittävät Vladimirin mukaan aina hukkua massaan, eivätkä he koskaan kanna maan lippua tai pukeudu pelipaitaan.

”Jos näet jonkun Venäjän pelipaidassa tai kantamassa lippua, hän ei todellakaan ole huligaani.”

Venäjällä on alkulohkossa jäljellä vielä ottelut Walesia ja Slovakiaa vastaan. Vladimirin mukaan Englanti-pelin kaltaista toimintaa nähdään kuitenkin vasta finaalissa, jos Venäjä selviää loppuotteluun asti.

Siihen asti tunnelman peleissä pitäisi olla paljon rauhallisempi kuin avausottelussa.

Jalkapallon ja oikeiden fanien puolesta sopii toivoa, että Vladimir on oikeassa.

Lähteet: AFP, The Guardian

EDDIE KEOGH / Reuters
Myös paikalliset nuoret ottivat yhteen fanien kanssa.
Myös paikalliset nuoret ottivat yhteen fanien kanssa.
Kai Pfaffenbach / Reuters
Kannattajat ottivat yhteen Englannin ja Venäjän välisessä ottelussa lauantaina Marseillessa.
Kannattajat ottivat yhteen Englannin ja Venäjän välisessä ottelussa lauantaina Marseillessa.
Robert Pratta / Reuters
Venäläiset huligaanit rynnistivät voimalla englantilaisten katsojien kimppuun Marseillessa.
Venäläiset huligaanit rynnistivät voimalla englantilaisten katsojien kimppuun Marseillessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!