Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Islanti avaa EM-kisat Portugalia vastaan – pelaajat esiintyvät vääräoppisesti isiensä nimillä

Patronyymejä ei pidä tulkita sukunimiksi. Jopa Islannin presidenttiin Ólafur Ragnar Grímssoniin viitataan muodollisesti oikein Ólafurina.

Urheilu
 
ROBERT PRATTA / Reuters
Islanti on EM-turnauksessa haastajan asemassa.
Islanti on EM-turnauksessa haastajan asemassa. Kuva: ROBERT PRATTA / Reuters

Islannissa syttyi oikeakielisyysriita jalkapallon EM-kisoihin selviämisen takia. Islannin kieltä valvova instituutti kehotti painattamaan pelaajien paitojen selkämyksiin etunimet, mutta jalkapalloliitto vastusti linjausta.

Kädenvääntö johtuu siitä, että useimmilla islantilaisilla ei yksinkertaisesti ole sukunimiä. Islannissa etunimen tai -nimien perään liitetään tyypillisesti patronyymi, joka viittaa isän nimeen.

Niitä ei pidä tulkita sukunimiksi. Jopa maan presidenttiin Ólafur Ragnar Grímssoniin viitataan muodollisesti oikein Ólafurina. Hän vain sattuu olemaan Grímurin poika. Islannissa puhelinluettelotkin pannaan aakkosjärjestykseen etunimien perusteella.

Jalkapalloliiton päätös käyttää patronyymejä tarkoittaa, että Islannin todennäköisessä avauskokoonpanossa pelaa paitojen perusteella kaksi Sigurðssonia eli Sigurðurin poikaa, vaikka he voisivat olla yksinkertaisesti ja toisistaan erottuvasti Gylfi ja Ragnar.

”Minusta asia on näin ihan ok. Ei sillä ole niin väliä”, sanoo Sigríður Valdimarsdóttir, joka vastaa puhelimeen Bókabúð Máls og Menningar -kirjakaupassa Reykjavíkissä.

Sigríður kuitenkin kertoo, että olisi itse valinnut pelaajien selkään mieluummin etunimet.

”Niin on tapana täällä. Ymmärrän silti päätöstä, koska pelaajat edustavat seuroja ympäri Eurooppaa, ja kansainvälisesti heidät tunnetaan paremmin jälkimmäisillä nimillään.”

Toinen kisajoukkueen Sigurðssoneista, Gylfi, tekee komeaa uraa Swanseassa Englannin Valioliigassa. Siellä hänen paidassaan on silkka patronyymi mutta vieläpä väärin kirjoitettuna: Sigurdsson.

Islantilainen ð ääntyy kuten th englannin sanassa that, mutta ulkomailla se vääntyy merkistöjen yhteensovittamisvaikeuksien takia usein d-kirjaimeksi. Saman oikomisen uhriksi on joutunut Islannin kaikkien aikojen menestynein pelaaja Eiður Guðjohnsen. Hän kulki nimellä Eidur Gudjohnsen pelatessaan muun muassa Chelseassa ja Barcelonassa.

Guðjohnsen on tosin poikkeus Islannin joukkueessa, sillä hänellä todella on sukunimi. Pieni osa islantilaisista suvuista on ottanut käyttöön sukunimen, niin myös Guðjohnsenien jalkapallosuku. Eiðurin isä Arnór Guðjohnsen on niin ikään Euroopan ammattilaisliigoja kiertänyt entinen maajoukkuehyökkääjä.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa ei edellytä kisajoukkueilta pitäytymistä sukunimissä tai muissa jälkimmäisissä nimissä. Esimerkiksi Islannin tiistaisen avausvastustajan Portugalin tähtihyökkääjä Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro tunnetaan pelkillä etunimillään, ja hämmentävästi vain jälkimmäinen niistä on painettu hänen pelipaitaansa – sama kuin Jari Litmasen paidassa olisi läpi uran lukenut yksinkertaisesti Olavi.

Moni EM-kisojen pelaaja tunnetaan lempinimellä. Espanjan keskikenttämies Koke on oikeasti Jorge Resurrección Merodio, hyökkääjä Nolito puolestaan Manuel Agudo Durán.

Islantilaiset tuskin murehtivat nimiä enää kokoontuessaan aukiolle Reykjavíkin keskustaan seuraamaan joukkueensa otteita jättinäytöltä. Sinne suunnittelee suuntaavansa myös kirjakaupan myyjä Sigríður.

Paikka lopputurnauksessa on jo itsessään Islannin kaikkien aikojen suurin jalkapallosaavutus, mutta kuinka pitkälle yllättäjäryhmällä on rahkeita?

”Luulisin, että kuudentoista parhaan joukkoon. Siihen on kaikki mahdollisuudet”, Sigríður arvelee.

Islanti avaa kisansa tiistaina Portugalia vastaan kello 22 alkavassa ottelussa.

DENIS BALIBOUSE / Reuters
Gylfi Sigurðsson on Islannin tärkeimpiä pelaajia.
Gylfi Sigurðsson on Islannin tärkeimpiä pelaajia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!