Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska karkottaa venäläisiä jalkapallofaneja: ”Tietyt ihmiset eivät voi jäädä”

Urheilu
 
Jalkapallohuligaanit ottavat yhteen Marseillessa – venäläisten toiminta "ammattimaista"
Jalkapallohuligaanit ottavat yhteen Marseillessa – venäläisten toiminta "ammattimaista"
Englantilaisten ja venäläisten jalkapallohuligaanien yhteenotot kärjistyivät maiden kohdatessa alkulohkon ensimmäisessä ottelussa Marseillessa. Marseillen johtavan syyttäjän mukaan venäläiset huligaanit ovat valmistautuneet tekemään äärimmäistä väkivaltaa.

Ryhmä venäläisiä jalkapallokannattajia karkotetaan Ranskasta, koska heidän pelätään aiheuttavan levottomuuksia jalkapallon EM-turnauksessa, Ranskan pääministeri Manuel Valls ilmoitti tiistaina.

”Jotkut fanit karkotetaan, koska tietyt ihmiset eivät voi jäädä kansalliselle alueelle”, Valls kommentoi.

Viranomaiset tarkistivat 29 kannattajan henkilöllisyyden Marseillessa, ja osa on päätetty siirtää säilytyskeskukseen lähelle rajaa.

”Ranskan poliisi tarkistaa, pidetäänkö listalla olevia venäläisiä riskinä”, paikallinen pääviranomainen Francois-Xavier Lauch totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Asiaa kommentoinut Venäjän hallituksen edustaja vaati maan urheiluviranomaisia käyttämään kaikkea vaikutusvaltaansa varmistaakseen, että venäläisfanit käyttäytyvät kunnolla turnauksen loppuajan.

Maan jalkapalloliitto tiedotti verkkosivullaan, että sen johtohenkilöt tapaavat kannattajia tiistaina ja vetoavat heihin, jotta levottomuuksilta vältyttäisiin.

”Huliganismi, rasismi ja kaikki syrjintä pitää saada kitkettyä”, liitto totesi tiedotteessa.

Venäläisen kannattajayhdistyksen johtaja Alexander Špriginin mukaan Ranska haluaa karkottaa lähes 50 kannattajaa. Hänen mukaansa Ranskan mellakkapoliisi pysäytti venäläiskannattajia kuljettaneen linja-auton Cannesissa matkalla Lilleen, jossa Venäjä kohtaa keskiviikkona Slovakian.

”He haluavat karkottaa lähes 50 ihmistä, joiden joukossa on naisia, jotka eivät ole olleet osallisina mihinkään. Olemme linja-autossa, emmekä pääse mihinkään”, Šprigin kommentoi uutistoimisto Reutersille puhelimitse.

”Poliisi yrittää hyvittää kolmen päivän takaisia virheitään”, hän sanoi viitaten lauantain Englanti–Venäjä-ottelun yhteenottoihin, joissa loukkaantui kymmeniä ihmisiä.

Venäläisfaneja syytetään häiriöiden aiheuttamisesta, rasistisesta käytöksestä ja ilotulitteiden ampumisesta katsomossa. Sanktioita on luvassa myös englantilaisille.

Englantilaiset ja venäläiset jalkapallokannattajat tappelivat ja heittelivät toisiaan pulloilla useaan otteeseen lauantain aikana.

Kannattajat ottivat yhteen toistensa ja poliisin kanssa myös heti ottelun jälkeen stadionilla ja sen välittömässä läheisyydessä, kun venäläiset hyökkäsivät englantilaisten fanikatsomoon.

Yhteensä ainakin 35 ihmistä loukkaantui, joista kolme vakavasti pahimmissa arvokisojen yhteenotoissa sitten vuoden 1998 Ranskan MM-kisojen. Poliisi otti kiinni viikonloppuna ainakin 15 ihmistä.

Ranskan hallitus ilmoitti sunnuntaina kieltävänsä alkoholin tarjoilemisen ja käyttämisen fanialueilla ja lähellä EM-kisa-areenoja.

Arviolta noin 150 venäläistä huligaania olivat osallisina väkivaltaisissa yhteenotoissa Marseillessa lauantaina.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa uhkaa sulkea sekä Englannin että Venäjän EM-turnauksesta, jos väkivaltaisuudet jatkuvat.

Venäläinen jalkapallohuligaani Vladimir arvioi uutistoimisto AFP:n haastattelussa, että noin 150 Venäjän ”vahvinta” huligaania lensi Marseilleen lauantaiksi.

Yhteensä isoihin tapahtumiin osallistuu hänen mukaansa 500–600 fania. Ranskassa arvioidaan olevan jopa 15 000 venäläistä EM-kisojen vuoksi.

”Fanit tai huligaanit Venäjällä ovat suurimmaksi osaksi 20–30-vuotiaita urheilullisia miehiä. He harrastavat nyrkkeilyä ja erilaisia taistelulajeja.”

”Me emme halua vahingoittaa tai tappaa. Tämä on meille kuin urheilua, jossa haluamme näyttää voimamme.”

Lähteet: AFP, Reuters

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?