Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hans Backe vakoilee Ranskassa Suomen MM-karsintavastustajia

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja on apuvalmentajansa kanssa vakoilumatkalla EM-turnauksessa.

Urheilu
 
Nikolai Jakobsen
Kuva: Nikolai Jakobsen

Pariisi

Kalenterissa lukee: tapaaminen vakoojien B ja L kanssa Pariisissa kello 11.00. Irlannin kannattajat ovat tukkineet Boulevard de Clichyn, ja Rue d’Amsterdam on tukossa. ”Un embouteillage [ruuhka]”, parahtaa kuski. On jätettävä taksi ja juostava.

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Hans Backe ja apuvalmentaja Thomas Lyth istuvat hotellin aulan nurkassa. Backe hörppää kahvia ja kertoo matkasta. Hiljaisempi Lyth kääntyy kuuntelemaan.

”Olemme täällä viikon. Näimme Turkki–Kroatia-ottelun. Matkustamme tiistaina junalla St. Etienneen katsomaan Portugali–Islanti-ottelua. Torstaina menemme junalla Lyoniin Ukraina–Saksa-otteluun. Näemme ottelun jokaiselta EM-turnauksessa olevalta MM-karsintavastustajaltamme”, Backe kertoo.

Valmennusryhmä ei jätä kiviä kääntämättä valmistautuessaan 5. syyskuuta alkaviin MM-karsintoihin. EM-turnauksen jälkeen apuvalmentaja Lyth näkee jokaisen vastustajan vielä kerran paikan päällä.

Lisäksi valmentajat näkevät vastustajilta vielä kaksi ottelua lisää videolta.

Backella on vastustajien vakoilussa ja analysoinnissa apunaan kaksi luottovalmentajaa. John Wall, joka on Ruotsin kolmannella sarjatasolla pelaavan Nyköpings BIS:n päävalmentaja ja Ruotsin suurseura AIK:n entinen analyytikko.

Thomas Lyth vakoili 15 vuoden ajan Ruotsin jalkapallomaajoukkueen vastustajia.

Backe kertoo olevansa tyytyväinen Palloliittoon, joka on hankkinut ”kaikki tarvittavat resurssit”.

”Meillä on scoutti [Lyth], videoanalyytikko [Wall] kameroineen, Wyscout-järjestelmä vastustajien otteluiden katsomiseen, sportscoach-järjestelmä kaikkien harjoitustemme ja otteluidemme kuvaamiseen ja graafikko, joka piirtää omat ja vastustajien taktiikat. Meillä on Hudl-niminen mobiilisovellus, jolla lähetämme pelaajille taktiset ohjeet viikko ennen maajoukkuetapahtumaa”, Backe luettelee työvälineitä.

Backe ei usko tulevien vastustajiensa muuttuvan kovinkaan paljon ennen syksyä.

”Tavallisesti joukkueet eivät muutu kovinkaan paljon tässä ajassa. Thomas, sinun kokemuksesi mukaan tavallisesti pari kolme pelaajaa vaihtuu, mutta suuria muutoksia ei tule”, Backe sanoo.

Lythin mukaan hän pyrkii ensin kartoittamaan pelaajien ominaisuuksia.

”Tämä on vähän samanlaista kuin hakisi työtä ja selvittäisi, millaisia tulevat kollegat ovat, millainen yhtiön organisaatio on ja kuka on tuleva pomoni”, Lyth sanoo.

Digitaalisista apuvälineistä huolimatta vakoilussa on tärkeää nähdä otteluita paikan päällä.

”Videolta ei näe vaihtoehtoja, joita pelaajat eivät valitse. Kun näen heidät pelissä, voin nähdä, miksi he valitsivat tietyn vaihtoehdon pelissä. Kahden ottelun jälkeen voi muodostaa aika hyvän kuvan siitä, miten joukkue pelaa”, Lyth kertoo.

Vastustajan päävalmentajan filosofian ja toimintatapojen ymmärtäminen on tärkeätä. Backe puhuu paljon siitä, miten Suomen pitää olla vastustajiaan paremmin organisoitu.

”Kun saan tarkkailuraportit, katsomme sen jälkeen Thomaksen kanssa vastustajan ottelun ja puhumme siitä, miten päävalmentaja toimii erilaisissa tilanteissa. Meillä pitää olla ennen ottelua käsitys siitä, miten Ukrainan päävalmentaja reagoi, jos Ukraina on maalin tappiolla, maalin johdossa tai vajaamiehisenä”, Backe kertoo.

Turkin ja Kroatian ottelun jälkeen Backe ja Lyth saattoivat todeta Kroatian paremmin organisoiduksi joukkueeksi.

”Kroatian pelissä on hyvät pelin rakenteet. Turkki näytti enemmän taitavien yksilöiden joukkueelta, joka ei ollut niin hyvin organisoitu. Kroatian peliä ohjasi Luka Modrić, joka on Euroopan parhaimpia keskikenttäpelaajia. Ivan Perišić vasemmalla laidalla aloitti todella ylhäällä. Ryhmitys oli kuitenkin eräänlainen 4–2–3–1. Heillä oli hyvät merkit [triggerit], milloin he aloittivat ja lopettivat prässäämisen”, Backe kertoo.

Heikkojen kohtien etsimisen sijaan vastustajan tarkkailussa kannattaa Lythin mukaan keskittyä vastustajan parhaimpiin puoliin.

”On kiinnostavampaa oppia pelaajien parhaat puolet, joita he voivat esittää peleissä. Esimerkiksi Kroatian laitapakki Darijo Srna on erittäin vahva hyökkäyssuuntaan. Kun hän etenee hyökkäykseen, jää hänen taakseen tilaa”, Lyth kertoo.

Yksityiskohtien tutkimisesta on hyötyä. Backen mukaan Suomi pystyi estämään kesäkuun alun maaottelussa Belgian Marouane Fellainin yrittämät screenit kulmatilanteissa.

Backe on varautunut myös vastavakoiluun ja pitää siksi vielä osan arsenaalistaan piilossa.

”Emme ole paljastaneet harjoituspeleissämme erikoistilanteitamme, vaan säästämme niitä karsintaotteluihin. Kun aika koittaa, voimme toteuttaa toivottavasti yllätyksellisiä erikoistilanteitamme, jotka voisivat tuoda meille helppoja maaleja”, Backe sanoo.

JOHN SIBLEY / REUTERS
Suomen päävalmentajan Hans Backen mukaan Ivan Rakitićin edustama Kroatia on hyvin organisoitu joukkue.
Suomen päävalmentajan Hans Backen mukaan Ivan Rakitićin edustama Kroatia on hyvin organisoitu joukkue.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!