Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS listasi EM-turnauksen huippuhetket: Islanti voitti Ronaldon 6–0

Urheilu
 
Kai Pfaffenbach
Birkir Bjarnason juhli tasoitusmaalia Portugalia vastaan.
Birkir Bjarnason juhli tasoitusmaalia Portugalia vastaan. Kuva: Kai Pfaffenbach

1 Islanti vastaan Ronaldo.

Jalkapallon suurkisahistoriansa ensimmäisessä ottelussa Islanti kohtasi tiistai-iltana Portugalin ja Cristiano Ronaldon. Islanti pelasi Portugalia vastaan tasan 1–1, mutta voitti Ronaldon 6–0.

Loppuvihellyksen jälkeen Ronaldo teki lähes kaiken, mitä maajoukkueen tai ylipäätään minkään joukkueen kapteenin ei koskaan pitäisi tehdä.

Hän jätti Islannin pelaajia kättelemättä, motkotti siitä, että islantilaiset vain puolustavat, puolustavat ja puolustavat ja totesi, ettei Islannista ole turnauksessa mihinkään.

Islannin puhtaan sympatiavoiton sinetöi Ronaldon läpeensä epäurheilijamainen toteamus islantilaisten henkisestä pienuudesta. Se kääntyi saman tien Ronaldoa itseään vastaan.

”Ronaldon kannattaisi tuijottaa hetki peiliin, ellei hän tekisi niin jo muutenkin joka päivä”, The Guardian lohkaisi. Henkisesti keskenkasvuisia eivät ole islantilaiset vaan hän – Madeiran, pienen tuliperäisen saaren poika, lehti jatkoi.

Right, right, hokivat useimmat ja nyökyttivät päätään.

Jos Ronaldoa haluaa ymmärtää, sitä voi yrittää pitämällä mielessä jalkapallokulttuureihin liittyvät erot.

Portugalilainen futiskoulu tuottaa vuodesta toiseen huippupelaajia, joille on ominaista itseluottamusta pursuava pelirohkeus, johon kuuluu vastustajan haastaminen paitsi fyysisessä kamppailussa myös taidoissa.

Mutta ei portugalilaiseen jalkapallokoulutukseen tai futisperimään kuulu epäurheilijamaisuus. Se on Ronaldon omaa keksintöä – tai Pepen.

Islantilaiset ovat toista maata. On totta, ettei heidän pelinsä ole kaunista, pahimmillaan se on karmeaa räiskimistä, mutta siihen on hyvät syynsä.

Islannin toinen päävalmentaja Heimir Hallgrimsson totesi Helsingin Sanomien haastattelussa taannoin, että islantilaiset tietävät rajansa ja ettei taito ole heidän paras valttinsa. Islannilla on kuitenkin kisoissa henkisesti vahva joukkue, joka on valmis tekemään kaikkensa yhteisen päämäärään eteen.

Islantilaisten vahvuuksiin kuuluu halu kehittyä jalkapalloilijoina ja jalkapallomaana. Satsaukset jalkapalloon ovat olleet valtavia, kun ottaa huomioon maan ja kansan koon.

Maan juniorivalmennuksen taso on kohentunut huimasti kymmenessä vuodessa, ja on mielenkiintoista nähdä, millaisia pelaajia maa tuottaa seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Huonoja häviäjiä tuskin kuitenkaan.

2 Italian hyökkäys.

EM-turnauksen vakuuttavinta peliesitystä ei tarvitse kauan miettiä. Italia oli suvereeni ottelussa Belgiaa vastaan. Villit tuuletukset ensimmäisen turnausottelun jälkeen kertoivat paljon. Ryhmän tekeminen on äärimmäisen keskittynyttä. Henki on päällä.

Päävalmentaja Antonio Conte valitsi maajoukkueeseen vain pelaajia, joista hän tiesi, että he antavat aina kaikkensa ja tekevät tinkimättömästi työtä joukkueen hyväksi. Kymmenen päivän valmistautumisleirillä joukkue harjoitteli jopa kolme kertaa päivässä, ja sen päälle tulivat vielä taktiset luennot muun muassa pelitavasta.

Contelle tämäkään ei olisi riittänyt. Hän olisi halunnut valmistautua kisoihin paremmin.

Italian pelitavasta nähdään yleensä vain se, miten tiiviisti joukkue puolustaa omaa maaliaan. Italia kuitenkin puolustaa hyökätäkseen.

Suomen maajoukkueen pelejä seuraaville katsojille Italia antoi oppitunnin siitä, miten 3–5–2 peliryhmitys muuttuu puolustussuuntaan muotoon 5–3–2 ja taas takaisin.

Joukkue tekee kentällä töitä erittäin älykkäästi ja paljon. Kun Italia hyökkäsi Belgiaa vastaan, joukkueen laitapelaajat löytyivät lähes aina keskikentän kolmikon yläpuolelta.

Ero Suomen pelitapaan on valtava.

Belgian prässin Italia ohitti varsin vaivattoman näköisesti muun muassa siksi, että puolustuksen kolmikko Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini muodostaa peliä avatessaan keskikenttäpelaaja Daniele De Rossin kanssa joukkueen alakertaan timantin muotoisen ryhmityksen, joka antaa pallolliselle pelaajalle useita syöttösuuntia.

Belgiaa vastaan kuvioon kuului, että kaksi muuta keskikenttäpelaajaa Emmanuele Giaccherini ja Marco Parolo avasivat liikkeillään keskikentälle tyhjää tilaa, jonka läpi puolustajat pystyivät antamaan pitkiä maasyöttöjä kärjessä pelanneille Éderille ja Graziano Pellélle.

Hyökkääjät pudottivat pallon vapaana olevalle keskikenttäpelaajalle, joka syötti useimmiten laitapelaajalle tai pystyyn juoksevalle kärkipelaajalle, ja sitten italialaiset olivatkin jo joko keskitys- tai murtautumistilanteessa lähellä vastustajan maalia.

Taktista? Kyllä. Tehokasta? Kyllä. Harjoiteltua? Varmasti.

Italian pelissä vaihtoehtojen runsaus syntyy suuresta yhteisymmärryksestä, riittävästä harjoittelusta sekä pelaajien henkilökohtaisesta taidosta.

3 Pienet ranskalaiset.

Jalkapallon suuret turnaukset synnyttävät aina uusia kansainvälisiä tähtiä, pelaajia, joiden merkitys kirkastuu, jos ei nyt koko maailmalle, ainakin suurelle jalkapalloyleisölle.

EM-kisojen ensimmäisen kierroksen perusteella uusiin ulottuvuuksiin on matkalla ainakin kaksi pelaaja.

He ovat Ranskan Dimitri Payet ja N’Golo Kante.

Pieniä suuria miehiä molemmat.

Payet ja Kante hurmasivat Englannin Valioliigaa seuraavat jalkapallofanit jo viime talvena – toinen West Hamissa, toinen Leicesterissä. Nyt on vuorossa muu Eurooppa.

Payetin ”huonomman” jalan laukaus Romanian maalin yläkulmaan on kisojen tähän mennessä komein maali, ja N’Golo Kanten taistelu kaksi päätä pitempiä vastustajia vastaan on tanakinta futiskamppailuviihdettä sitten Claude Makelelen päivien. Nähtäväksi jää, viekö viihde finaaliin saakka.

4kannattajat vastaan huligaanit. Jalkapallon EM-kisoissa yksi asia on jo varma: Islannin fanit ovat maailman huippua.

Ranskaan on matkustanut eräiden arvioiden mukaan noin kymmenesosa koko kansasta.

On ilo katsella ja kuunnella Islannin fanikatsomoa, jossa sinikyntisten miesten lisäksi myös naiset ja lapset harjoittavat rytmikästä maahisten messuaan. Se vie mukanaan. Helposti.

Samaa ei voi sanoa venäläisistä huligaaneista. Heidät vie mukanaan vain poliisi.

Valtaosa venäläisistä kisaturisteista on varmasti tullut katsomaan jalkapalloa eikä tappelemaan, mutta joukossa on väkeä, joka synnyttää korpinmustaa synkemmän kuvan huligaanikulttuurista, joka seuraavat jalkapallon MM-kisat järjestävässä maassa vallitsee.

Jatkossa Venäjän peleissä jännittävintä on, suljetaanko maa matsin jälkeen kisoista kokonaan ulos. Lähtö voi tulla muutenkin. Venäjä hävisi Slovakialle keskiviikkona 1–2.

JASON CAIRNDUFF / REUTERS
Italian maalivahti ja kapteeni Gianluigi Buffon tuuletti voittoa Belgiasta.
Italian maalivahti ja kapteeni Gianluigi Buffon tuuletti voittoa Belgiasta.
CARL RECINE / REUTERS
Jamie Vardy naureskeli Wayne Rooneyn vitseille Lensissa.
Jamie Vardy naureskeli Wayne Rooneyn vitseille Lensissa.
Kottilat: Näin pienet maat saavat isot vaikeuksiin
Kottilat: Näin pienet maat saavat isot vaikeuksiin
Kottilan veljekset Mika ja Santtu paljastavat EM-erikosilähetyksessä, miksi isot maat ovat jatkuvasti vaikeuksissa pienempiä maita vastaan. Lisäksi veljekset testasivat kuinka kisojen hienoin maali syntyy.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?