Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piilovirtsaa, uhkailua ja satoja antamattomia näytteitä – Wadan raportti näyttää Venäjän dopingskandaalin absurdit mittasuhteet

Urheilu
 
SERGEI KARPUKHIN
Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko tiedotustilaisuudessa Moskovassa 24. toukokuuta.
Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko tiedotustilaisuudessa Moskovassa 24. toukokuuta. Kuva: SERGEI KARPUKHIN

Maailman antidopingtoimisto (Wada) julkaisi eilen keskiviikkona raportin, joka näyttää Venäjän dopingskandaalin todelliset mittasuhteet. Wadan mukaan maassa on jätetty tänä vuonna antamatta satoja testinäytteitä. Lisäksi viranomaisia on uhkailtu säännöllisesti.

Raportin julkaisuajankohta on erittäin merkittävä. Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) päättää huomenna perjantaina Wienissä, hyväksytäänkö venäläiset yleisurheilijat mukaan Rion olympialaisiin.

Wadan mukaan Venäjän aseistetut turvallisuusviranomaiset ovat uhkailleet dopingtestaajia erityisesti varuskuntakaupungeissa. Heitä on myös uhattu maastakarkotuksella.

Monet venäläisurheilijat asuvat varuskuntakaupungeissa juuri sen vuoksi, että testien välttely on niissä helpompaa. He ovat onnistuneet väistämään testejä mitä erilaisimmilla tavoilla – esimerkiksi siksi, ettei heidän olinpaikkaansa ole onnistuttu selvittämään. Yhteensä 736 testiä on jätetty antamatta helmikuun 15:nnen ja toukokuun 29. päivän välisenä aikana.

Valmentajat, lääkärit ja kisapaikkojen henkilökunta ovat osallistuneet panetteluun kuvaamalla dopingviranomaisten henkilöpapereita ja testiasiakirjoja.

Wadan raportti saa ajoittain jopa absurdeja sävyjä. Eräs naisurheilija oli sen mukaan jäänyt kiinni yrittäessään antaa valheellista virtasanäytettä elimistöönsä kätketystä astiasta. Piilovirtsa valui kuitenkin näyteputken sijasta lattialle. Jäätyään kiinni urheilija yritti lahjoa dopingviranomaisen.

Toinen urheilija karkasi testaajiltaan. Kolmas juoksi kesken kisan pois stadionilta eikä häntä enää löydetty.

15 naiskävelijää ei yllättäen startannut kilpailuun tai lopettivat sen ennen maaliintuloa.

Kaksi pyöräilijää kiinnitti testaajien huomion, kun heitä ei oltu vuoteen nähty ilmoitetussa olinpaikassa. Kun heidän kerrottiin jättäneensä testejä väliin, molemmat lopettivat urheilu-uransa.

Alle 18-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoissa koko joukkue vedettiin pois ja korvattiin 17-vuotiaiden joukkueella. Raportin mukaan syynä oli meldoniumin käyttö.

Dopingaineista meldonium on kyseessä peräti 49:ssä niistä venäläisten kärystä, jotka on onnistuttu raportoimaan helmikuun 15. päivän jälkeen. Yhteensä tapauksia on 52. Kuuluisin on Maria Šarapovan käry Australian avoimessa tennisturnauksessa tammikuussa.

IAAF sulki Venäjän kisoistaan viime marraskuussa. Ennen tätä aiempi Wada-raportti oli yksityiskohtaisesti esitellyt maan systemaattinen dopingjärjestelmä ja urheiluviranomaisten laaja korruptio.

Liitto on ilmoittanut, että panna perutaan vasta, kun Venäjän dopingvalvonnassa ja -kulttuurissa tapahtuu selkeä muutos. Venäjä on tämän jälkeen luvannut tarttua uudistustoimeen RUSADA-antidopingtoimistonsa johdolla.

Eilisen WADA-raportin perusteella näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. On täysin mahdollista, ettei IAAF hyväksy maan yleisurheilijoita Rion olympialaisiin.

IAAF:n suomalaisjäsen Antti Pihlakoski osallistuu huomenna liittonsa kokoukseen Wienissä. Venäjän osallistuminen olympialaisiin on kokouksen asialistalla viimeisenä.

Pihlakoski on tietoinen Wadan raportista, muttei ole vielä perehtynyt siihen, eikä halua sen vuoksi ennakoida Venäjän tilannetta.

”IAAF laati vuoden vaihteessa kriteerit, joiden täyttämisen perusteella Venäjä voidaan palauttaa takaisin yleisurheilutoimintaan”, Pihlakoski selittää. Asiaa valvomaan perustettiin objektiivinen työryhmä, jota vetää Wadan suosituksesta norjalainen Rune Andersen.

Andersen esittää huomisessa kokouksessa, miten hyvin kriteerit ovat Venäjällä täyttyneet. Hänen esityksensä sisältöön vaikuttaa luonnollisesti myös Wadan eilinen raportti.

”Wadan raportti kertoo varmasti paljon. Jos siitä löytyy juridisesti päteviä faktoja siitä, että Venäjä on toiminut kriteerien vastaisesti, niin sen tilanne näyttää aika heikolta”, Pihlakoski päättää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!