Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olympiakomitea hyväksyy vain osan valtionavustusten takaisinmaksusta

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Teemu Japisson
Teemu Japisson Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Olympiakomitea hakee oikaisua opetus- ja kulttuurinministeriön esittämään takaisinperintään.

Ministeriö esitti Olympiakomiteaan tekemänsä taloustarkastuksen jälkeen, että vuoden 2014 valtionavustuksista peritään takaisin 406 000 euroa.

Olympiakomitean hallitus päätti hakea oikaisua 249 000 euron osalta. Näin ollen komitea maksaa avustuksia takaisin ainakin 157 000 euroa.

”Hyväksymme takaisinperinnän tältä osin”, vahvistaa Olympiakomitean pääsihteeri Teemu Japisson.

Oikaisuvaatimus perustuu kahteen asiakokonaisuuteen, joista komitealla ja ministeriöllä on erilaiset tulkinnat.

Niistä merkittävämpi on Olympiakomitean itse hankkima rahoitus suhteessa valtionavustuksiin. Takaisinperintä koskee tältä osin 164 000 euroa.

Japissonin mukaan Olympiakomiteassa pelätään, että yritysyhteistyöstä saatavat tulot vähentävät valtionapuja jopa niin paljon, ettei omaa varainhankintaa kannata aina edes tehdä.

”Jos linjaukset jäävät voimaan niin voi syntyä kannustinloukku, joka heikentää järjestöjen toimintaedellytyksiä ja lisää julkisen tuen tarvetta jatkossa”, Japisson sanoo.

Olympiakomitean oma varainhankinta on sinänsä kaikkien osapuolien mieleen. Japissonin mukaan se on viime vuosina onnistunut Suomen taloudelliseen tilanteeseen nähden hyvin.

Toinen tulkintaero ministeriön ja Olympiakomitean välillä on valtionavun edellytyksenä olevassa palkkakatossa.

Tarkemmin sanottuna erimielisyys koskee sitä, että ministeriön niin sanotussa yleisavustuksessa on määritelty kattosumma, jonka verran valtion rahaa saa maksimissaan käyttää palkkakuluihin.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikköön ei Japissonin mukaan kuitenkaan sovellettu vuonna 2014 näitä yleisavustusten sääntöjä, vaan se sai erillisavustusta, jossa palkkakattoa ei ole määritelty.

Olympiakomitea perustelee korkeita palkkakustannuksia sillä, että sen tavoitteena on ollut rekrytoida huippu-urheiluyksikköön kansainvälisen tason asiantuntijoita.

Japisson korostaa, että keskustelua ministeriön kanssa on koko ajan käyty hyvässä hengessä. Hän kiittää valtionavustusten myöntäjää siitä, että takaisinperittävää summaa on jo kohtuullistettu.

Komiteassa on varauduttu siihen, että takaisinperintä koskee ministeriön ilmoittamaa summa kokonaisuudessaan. Sen maksaminen ei Japissonin mukaan romuttaisi komitean taloutta, mutta ”jokainen euro on pois huippu-urheilusta”.

Mahdolliset vaikutukset nähtäisiin vasta tulevaisuudessa. Takaisinperintä ei ehdi vaikuttaa tämän vuoden suunnitelmiin, mutta ensi vuoden laskelmissa se pitäisi jo huomioida.

”Meidän budjetissamme 400 000 euroa on merkittävä raha. Tämän vuoden toimintaan ja Rion kisoihin sillä ei ole kuitenkaan vaikutusta”, Japisson sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!