Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

IAAF kovan päätöksen edessä tänään Wienissä

Perjantaina ratkeaa, pääsevätkö venäläiset yleisurheilijat Rion olympialaisiin.

Urheilu
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva ei ole jäänyt kiinni dopingtesteissä, mutta hänen osallistumisensa Rion olympialaisiin on kuitenkin epävarmaa.
Seiväshyppääjä Jelena Isinbajeva ei ole jäänyt kiinni dopingtesteissä, mutta hänen osallistumisensa Rion olympialaisiin on kuitenkin epävarmaa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Kärynneitä venäläisiä

 Yleisurheilijoita: Olga Vovk, Andrei Minžulin, Gulšat Fazletdinov, Nadežda Kotjarova, Valeri Bortshin, Sergei Kirdjapkin, Olga Kaniskina, Sergei Bakulin, Vladimir Kanaikin, Maria Savinova, Julia Zaripova, Irina Maratševa, Anna Lukjanova, Jelena Nikulina, Maria Nikolajeva, Jegaterina Poistgova, Anastasia Bazdyreva, Kristina Ugarova, Tatjana Myazina.

 Kymmeniä painijoita. Nimiä ei kerrottu.

  Koko 18-vuotiaiden poikien jääkiekkomaajoukkue.

 Uimari Julia Jefimova, rattikelkkailija Nadežda Sergejeva.

 Tennistähti Maria Šarapova.

  Pikaluistelija Pavel Kuližnikov ja ampumahiihtäjä Eduard Latipov.

  Vuoden kohuaineesta Meldoniumista on kärynnyt yli 100 urheilijaa, suurin osa venäläisiä.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (IAAF) päättää tänään perjantaina Wienissä, hyväksytäänkö venäläiset yleisurheilijat mukaan Rion olympialaisiin.

Maailman antidopingtoimisto (Wada) julkaisi myöhään keskiviikkoiltana raportin, joka kertoo seikkaperäisesti Venäjän dopingskandaalin laajuudesta. Wadan mukaan maassa on jätetty tänä vuonna antamatta satoja testinäytteitä. Lisäksi viranomaisia on uhkailtu säännöllisesti.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko sanoi torstaina uutistoimisto Interfaxille, että Venäjä on kehittänyt antidopingjärjestelmäänsä IAAF:n edellyttämällä tavalla. Hän lisäsi, että maa on valmis auttamaan testaajia tekemään työtään.

”Olemme täyttäneet kaikki kriteerit, joita meiltä on vaadittu. Kaikki urheilijamme ovat valvonnassa.”

Mutko lupasi lukevansa Wadan raportin ja kirjoittavansa Wadan puheenjohtajalle Craig Reedielle, että ”jos tarvitset hallinnollista apua, kerro meille, äläkä odota viime minuuttiin”.

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski osallistuu perjantaiseen kokoukseen Wienissä. Venäjän osallistuminen olympialaisiin on kokouksen asialistalla viimeisenä.

Pihlakoski on tietoinen Wadan raportista, muttei ole vielä perehtynyt siihen eikä halua sen vuoksi arvioida Venäjän tilannetta.

”IAAF laati vuodenvaihteessa kriteerit, joiden täyttämisen perusteella Venäjä voidaan palauttaa yleisurheilutoimintaan”, Pihlakoski selittää.

Asiaa valvomaan perustettiin objektiivinen työryhmä, jota vetää Wadan suosituksesta norjalainen Rune Andersen.

Andersen esittää kokouksessa, miten hyvin kriteerit ovat täyttyneet Venäjällä. Hänen esityksensä sisältöön vaikuttaa luonnollisesti myös Wadan eilinen raportti.

”Wadan raportti kertoo varmasti paljon. Jos siitä löytyy juridisesti päteviä faktoja siitä, että Venäjä on toiminut kriteerien vastaisesti, sen tilanne näyttää aika heikolta”, Pihlakoski sanoo.

Wadan raportin mukaan Venäjän aseistautuneet turvallisuusviranomaiset ovat uhkailleet dopingtestaajia erityisesti varuskuntakaupungeissa. Heitä on myös uhattu maastakarkotuksella.

Monet venäläisurheilijat asuvat varuskuntakaupungeissa juuri sen vuoksi, että testien välttely on niissä helpompaa. He ovat onnistuneet väistämään testejä mitä erilaisimmilla tavoilla – esimerkiksi siksi, ettei heidän olinpaikkaansa ole onnistuttu selvittämään. Yhteensä 736 testiä on jätetty antamatta helmikuun puolivälistä toukokuun loppuun.

”Teemme kaikkemme, jotta dopingtestaajat pääsevät vierailemaan kaupungeissamme – myös suljetuissa kaupungeissa. Tehkää vain lista etukäteen. Saatte kyllä passit, joilla vierailla kaupungeissa”, Mutko sanoi.

Wadan raportti saa ajoittain jopa absurdeja sävyjä. Eräs naisurheilija oli sen mukaan jäänyt kiinni yrittäessään antaa valheellista virtsanäytettä elimistöönsä kätketystä astiasta. Piilovirtsa valui kuitenkin näyteputken sijasta lattialle. Jäätyään kiinni urheilija yritti lahjoa dopingviranomaisen.

Toinen urheilija karkasi testaajiltaan. Kolmas juoksi kesken kisan pois stadionilta eikä häntä enää löydetty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!