Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Michael ”Tähtiäijä” Majalahti joutui lapsena kiusatuksi – ”Olin kaikin puolin dorkan näköinen kaveri”

Michael Majalahti osaa eheyttää kehoaan kolhujen jälkeen.

Urheilu
 
Näin paini on runnellut Starbuckin kehoa
Näin paini on runnellut Starbuckin kehoa
Showpainin Suomeen tuonut Michael Majalahti eli Starbuck on rääkännyt itseään lajin parissa yli 20 vuotta. Treenivideo esittelee pienen osan niistä kolhuista ja vammoista, joita hän on värikkään elämänsä aikana saanut. Toimittaja Erno Rautarinta, kuvaus Juhani Niiranen, editointi Esa Juntunen.

Eletään 70-lukua, ja nuori Michael Majalahti asuu perheensä kanssa Timminsin kaivoskaupungissa, Pohjois-Ontariossa Kanadassa. Silmälasipäinen, finninaamainen ja heiveröinen Majalahti viettää päivät yksinään supersankarihahmoja piirrellen. Jos hän saisi olla kuka tahansa, hän olisi Conan barbaari, Hulk tai Godzilla. Todennäköisesti Conan.

Conan on seikkailija, joka ansaitsee elantonsa palkkasoturina, taistelijana, merirosvona ja lopulta kuninkaana. Conan on barbaari kaikin tavoin: hän ei kumarra kuninkaita, käyttäydy sivistyneesti eikä ole kadottanut alkukantaista yhteyttään luontoon ja eläimiin.

Majalahden hintelä olemus on kuitenkin kaukana Conanista. Yhdeksänvuotiaana pahassa pyöräonnettomuudessa selkänsä vammauttaneella huonoryhtisellä pojalla on heikko itsetunto, jonka myös kiusaajat ovat havainneet.

”Olin kaikin puolin dorkan näköinen kaveri”, muistelee nyt reilu satakiloinen Michael ”StarBuck” Majalahti, Suomessa asuva showpainija, laulaja, kuvataitelija ja personal trainer. Hän istuu Voimapuoti-nimisen salin sinisellä verryttelymatolla Helsingin Pitäjänmäessä.

Juhani Niiranen / HS
Michael Majalahti harjoitteli vakiosalillaan Helsingissä.
Michael Majalahti harjoitteli vakiosalillaan Helsingissä.

Rauta kolisee ympärillä, kun lihaksikas mies kasaa itselleen riisikakkua ja kinkkua välipalaksi Alepan muovikassista.

Lapsuudessa Majalahti koki itsensä ulkopuoliseksi. Muut helluntaiseurakunnan lapset eivät halunneet leikkiä saarnaajan pojan kanssa.

”Jos olet saarnaajan poika, sinun on oltava koskematon pyhimys, joka ei tee mitään väärin. Sinut laitetaan epärealistiselle jalustalle. Muut lapset eivät halunneet olla kanssani tekemisissä, koska haistoivat minuun iskostuneen ulkopuolisen leiman. Olin yksinäinen susi.”

Majalahden suhde vanhempiin kärsi. Sulkeutunut poika vetäytyi omaan maailmaansa. Konservatiivisen helluntailaisperheen kova kuri ei lämmittänyt isän ja pojan välejä: jos sääntöjä rikottiin, piiska lauloi.

”En kadu sitä ollenkaan. Sen ansiosta minulle kasvoi selkäranka. Isäni on aina ollut ahkera, sanansa mittainen ja mustavalkoinen mies.”

Yksinäisyys teki teinipojan niin onnettomaksi, että 15-vuotiaana heikko ja alas tallottu Majalahti teki päätöksen:

”Nyt saa riittää. En suostu elämään elämääni tällä tavalla sorrettuna!”

Yksinäinen susi suuntasi kuntosalille ja aloitti ankaran treenaamisen. ”Kun tulin täysi-ikäiseksi, kukaan ei enää kiusannut minua.”

”Kun teet asennemuutoksen pääsi sisällä, vastapuolikin vaistoaa sen. Sama pätee eläinten valtakunnassa. Sudet huomaavat pelon ja tulevat päälle, jos pelkäät.”

Peloton ja lihaksikas nuorukainen löysi uuden intohimon: showpainin, jossa osanottajat kamppailevat ennalta käsikirjoitetuissa otteluissa.

Kehäkuuluttajana 18-vuotiaana aloittanut Majalahti eteni nopeasti ammattishowpainijaksi. Nyt 25 vuoden jälkeen Voimapuodin matolla istuu tyytyväinen ja elämää nähnyt mies.

43-vuotias Majalahti tunnetaan Suomessa showpainin pioneerina, Euroopan mestarina ja nelinkertaisena Suomen mestarina. Viimeisen kuuden vuoden aikana ohjaaja Oskari Pastila on ohjannut ja kuvannut Majalahdesta Spandex Sapiens -nimisen dokumenttielokuvan, joka saa ensi-iltansa tänään 17. kesäkuuta.

Dokumentti kertoo Majalahden värikkäästä persoonasta, painijan arjesta ja rakkauselämästä.

”Nuorena en ollut vielä löytänyt avaimia siihen, mitä olisin halunnut olla.”

”Ammattipaini antoi tarvitsemani alustan.”

Juhani Niiranen / HS
Michael Majalahti harjoitteli kahvakuulalla vakiosalillaan Pitäjänmäellä Helsingissä.
Michael Majalahti harjoitteli kahvakuulalla vakiosalillaan Pitäjänmäellä Helsingissä.

Mutta kuka StarBuck on? Kuinka paljon hahmossa on mukana oikeaa Majalahtea ja kuinka suuri osa on showpaini-imagoa?

”En koe eläväni mitään roolia. StarBuck on Michael Majalahti, jonka volyymi on käännetty lukuun 12. Otetaan kaikkein väkevimmät piirteeni ja korostetaan niitä isosti. Siitä se syntyy. Showpainissa on tyypillistä käyttää nimeä, joka erottaa sinut vastustajista. Star on tähti ja Buck Texasin slangilla äijä tai tosimies. Olen siis Tähtiäijä.

Mikä sitten on tärkeää StarBuckin maailmassa?

”Ihmiset viettävät elämänsä tekemällä työtä, jota inhoavat ostaakseen roskaa, jota eivät tarvitse”, Majalahti siteeraa amerikkalaista Fight Club -elokuvaa.

Elokuva on ollut Majalahden elämässä keskeinen suunnannäyttäjä. Tarina kertoo kuoleman väsyneestä ja elämäänsä alle 40-vuotiaana kyllästyneestä miehestä, jolle mikään ei tunnu miltään.

”Suurin osa ihmisistä uhraa 40 vuotta elämästään siihen, että tekee arkena töitä kahdeksasta neljään, nollaa viikonloppuna, aloittaa maanantaina kaiken taas uudelleen ja odottaa sitä, että pääsee vihdoin eläkkeelle elämään elämää. Kannattaa kysyä itseltä, olenko onnellinen nyt vai elänkö huomista varten. Moni uskoo siihen, että onnellisuus on piilossa jossain huomisen takana.”

Majalahden elämässä raha on löytynyt personal trainerin hommista, mainoskuvauksista ja voice-overeiden eli taustaselostusten tekemisestä.

”Olen tällä hetkellä Suomen käytetyin natiivin amerikanenglannin mainosääni. En tajunnut aikaisemmin, että voisin käyttää ääntäni kaupallisesti. Minun on kiitettävä vaimoani siitä, että hän puski minut siihen.”

Vaimolla on muutenkin tärkeä rooli Majalahden elämässä. Hän ihmettelee, miksi Hollywoodista ei löydy yhtään rakkaustarinaa, joka kertoisi pitkäaikaisesta ja terveestä liitosta.

”Rakkaus on sitä, että hyväksyt toisen ilman ehtoja. Rakkaus on sitä, että tuet toista ja teet toisen maailmasta paremman kuin se olisi ilman sinua. Rakkaus on myös sitä, että teet pyyteettömästi toisen puolesta asioita, esimerkiksi ruokaa. Kuinka monella on nykyään kotiin tullessa ruoka katettuna?”

Majalahti kertoo ymmärtäneensä uskollisuuden todellisen merkityksen seurattuaan sivusta omia vanhempiaan.

”Äidilläni on Alzheimerin tauti, ja hän on täysin riippuvainen isästäni, joka hoitaa häntä kotona. Uskollisuus on sitä, että kun sinulle tapahtuu jonain päivänä kaltoin, joku on hoitamassa sinua.”

Showpainija ei tervettä päivää näe

Voidaan kiistellä siitä, onko showpaini urheilua. StarBuckin kehoa on kuitenkin runneltu painiuran aikana varmasti enemmän kuin keskimääräisen jääkiekkojoukkueen pelaajien yhteensä.

”Osteopaattini sanoi kerran, että kasvojen kaikkien luiden pitäisi liikkua. Minulla mikään ei liiku”, Majalahti sanoo.

Hän on kärsinyt kahdeksan aivotärähdystä. Niistä toipumisessa on helpottanut se, ettei ”vintti ole mennyt pimeäksi” kertaakaan. Määrä on silti iso.

Monissa kamppailulajeissa lääkäri kieltää ottelemisen, jos päätällejä on tullut yhtä paljon.

Ensimmäisen kerran Majalahti loukkaantui jo lapsena. Hän kaatui 9-vuotiaana bmx-pyörällä ja satutti selkänsä. Kuperkeikasta muistuttaa edelleen vaivaava tuplaskolioosi.

Showpainissa on oma glamourinsa, ja tietyillä maailman kolkilla ammatissa voi tienatakin. Silti ilmeinen kysymys on, mikä saa 43-vuotiaan kehässä kaiken nähneen esiintyjän jatkamaan, vaikka tietää, että pian taas sattuu.

”Uskon itsesuggestioon. Jos ajattelet olevasi luuseri, kaikki sattuu. Kun taas sanot itsellesi, ettei tämä ole edes vielä mitään oikeaa kipua, se ei tunnu niin pahalta.”

Myös säännöllinen kehon kurittaminen punttisalilla auttaa.

”Kun harjoittelee tarpeeksi pitkään, kroppaa vahvistuu, ja kipuun tulee toleranssi.”

Juhani Niiranen / HS
”Kun harjoittelee tarpeeksi pitkään, kroppaa vahvistuu, ja kipuun tulee toleranssi.”
”Kun harjoittelee tarpeeksi pitkään, kroppaa vahvistuu, ja kipuun tulee toleranssi.”

Majalahti on ollut kehässä runneltavana 20 vuotta. Siihen nähden on hämmästyttävää, ettei häntä ei ole paikkailtu puukolla kuin ani harvoin.

”Haluan välttää leikkauksia loppuun asti”, Majalahti toteaa.

Vuonna 2003 operaatiota ei voinut kuitenkaan välttää, kun StarBuckin nilkka petti Oslossa. Puolirampa ottelija yritti vielä nousta takaisin kehään, mutta nilkassa tuntui kuin ”velli olisi mennyt raajan läpi”.

Majalahdelta murtui sekä sääri- että pohjeluu. Jalka leikattiin sairaalassa vielä samana iltana.

Kolhuista toipumisessa auttaa etenkin oman kehon tuntemus. Majalahti toimii muiden ammattiensa ohella personal trainerina omassa yrityksessään ja tuntee sitäkin kautta kuntoutumisprosessin.

”Olen oppinut palauttamaan ja eheyttämään kroppaani. Paraneminen on joskus hakemalla hakemista, jolla saadaan nivelten aineenvaihdunta pikkuhiljaa palaamaan”, Majalahti kuvailee.

Ehkä paras totuus löytyy kuitenkin StarBuckin painiuran alusta. Majalahti oli hurahtanut kuntosaliharjoitteluun teini-iässä ja painiin vähän myöhemmin.

Alalle pääseminen oli vaikeaa. Kokenut painija Lance Storm suostui ottamaan Majalahden oppiinsa, koska näki tämän intohimon lajia kohtaan.

Myöhemmin toinen veteraanipainija Karl Moffat näki Majalahden suojautuvan iskuilta turhan varovaisesti. Hän junttasi oppilaansa nurkkaan railakkain ottein ja antoi neuvon, jota StarBuck on noudattanut koko uransa.

”Paini on fyysinen laji. Et saa koskaan pelätä kehässä.”

Michael Majalahdesta eli StarBuckista kertova dokumentti Spandex Sapiens ensi-illassa perjantaina 17. kesäkuuta. (Traileri)

Juhani Niiranen / HS
”Kun sanot itsellesi, ettei tämä ole edes vielä mitään oikeaa kipua, se ei tunnu niin pahalta.”
”Kun sanot itsellesi, ettei tämä ole edes vielä mitään oikeaa kipua, se ei tunnu niin pahalta.”
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!