Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi suomalaistutkimus: Jalkapallohuipulle pääseminen vaatii onnistumisen elämyksiä ja lukemattomia harjoitustunteja lapsena

Urheilu
 
Vesa Koivunen
Suomen jalkapallomaajoukkueen Jukka Raitala, Kasper Hämäläinen ja Kari Arkivuo juhlivat maalia Belgia-ystävyysottelussa 1. kesäkuuta.
Suomen jalkapallomaajoukkueen Jukka Raitala, Kasper Hämäläinen ja Kari Arkivuo juhlivat maalia Belgia-ystävyysottelussa 1. kesäkuuta. Kuva: Vesa Koivunen

Jalkapallossa huipulle päästäkseen on harjoiteltava huomattavia tuntimääriä jo lapsuusvaiheessa. Erityisesti omatoiminen harjoittelu on tärkeää.

Nuoren pelaajan potentiaalia täytyy arvioda kokonaisvaltaisesti, yksilöllisesti ja säännöllisesti. Hänelle pitää asettaa oikeantasoisia tehtäviä ja antaa paljon positiivista palautetta.

Näin esittää Jyväskylän yliopiston Hannele Forsmanin uusi väitöskirja. Forsman väitteli tänään perjantaina tohtoriksi liikuntapedagogiikasta aiheenaan nuorten suomalaisten jalkapalloilijoiden kehitysprosessit.

Forsman tutki suomalaispelaajien kehittymisprosessia lapsuus- ja nuoruusvaiheessa. Tutkimukseen osallistui 10–15-vuotiaita Suomen parhaiden seurojen pelaajia, joista osan urakehitystä seurattiin 19-vuotiaaksi asti.

”Selvisi, että jalkapallossa kehittymisen kannalta on tärkeää sekä pelata että harjoitella huomattavia määriä jalkapalloa jo lapsuudessa. Silloin syntynyt innostus näkyy myöhemmin nuoruudessa motivaationa pelata ja harjoitella”, Forsman sanoo tiedotteessa.

Väitöskirjan mukaan lapsena muita enemmän jalkapalloa pelanneet ja harjoitelleet harjoittelivat enemmän myös nuoruusvaiheessa. Lisäksi he olivat muita parempia teknisissä, taktisissa, fyysisissä sekä psykologisissa taidoissa ja ominaisuuksissa 15-vuotiaina.

”Lapsena harjoittelun tulisi koostua sekä omatoimisesta pelaamisesta ja harjoittelusta että ohjatusta joukkueharjoittelusta, koska niillä on erilainen vaikutus kehittymiseen. Varsinkin omatoimista jalkapalloharjoittelua tulisi yleisesti ottaen lisätä, jotta yhä useammalla pelaajalla olisi mahdollisuus kehittyä huipputason jalkapalloilijaksi”, Forsman kertoo.

Seuratoiminnassa tulisisi puolestaan keskittyä pitkäjänteisesti pelaajien kokonaisvaltaiseen kehittämiseen sekä tulevan potentiaalin arviointiin.

Tutkimuksen mukaan nuoren jalkapalloilijan potentiaalia tulisi arvioida kokonaisvaltaisesti, yksilöllisesti ja säännöllisesti. Kiinnostavia ovat erityisesti ne ominaisuudet, joihin biologinen kypsyminen ei merkittävästi vaikuta nuoruusvaiheessa.

Esimerkiksi pelaajien menestystä 19-vuotiaana ennustivat jo 15-vuotiaana mitatut hyvät syöttö- ja keskitystaidot, ketteryysominaisuudet ja korkea motivaatio. Nämä kolme muuttujaa ennustivat tulevaa menestystä luotettavammin kuin valinta nuorten maajoukkuetoimintaan vastaavassa iässä.

Väitöskirjan mukaan nuorten jalkapalloilijoiden valmennuksessa tulisi erityisesti kiinnittää huomiota pelaajien koetun pätevyyden kehittymiseen ja tukemiseen. Toisin sanoen on tärkeää saada pelaamisesta onnistumisen elämyksiä.

Jalkapallossa itsensä päteväksi kokevat pelaajat ovat nimittäin motivoituneempia harjoittelemaan ja kehittymään. Korkea motivaatio taas on yksi avainasioista pelaajan kehittymisprosessissa johtuen valtavasta työmäärästä, jota kehittyminen huipputasolle vaatii.

Pelaajien koettua pätevyyttä voidaan Forsmanin mukaan tukea esimerkiksi tarjoamalla oikeantasoisia haasteita harjoituksissa sekä antamalla rakentavaa ja myönteistä yksilöllistä palautetta pelaajille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!