Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset asiantuntijat pitävät venäläisten sulkemista Riosta kovana mutta oikeudenmukaisena päätöksenä

Urheilu
 
© Michael Dalder / Reuters
Julia Stepanova (Rusanova) on kertonut dopingin käytöstä Venäjällä. Hän saattaa kilpailla Riossa erityisoikeudella ja edustaa itseään.
Julia Stepanova (Rusanova) on kertonut dopingin käytöstä Venäjällä. Hän saattaa kilpailla Riossa erityisoikeudella ja edustaa itseään. Kuva: © Michael Dalder / Reuters

Venäjän yleisurheilumaajoukkue pysyy edelleen poissa kansainvälisestä kilpailutoiminnasta. Venäjän maajoukkueurheilijoita ei nähdä Amsterdamin EM-kilpailuissa eikä Rion olympialaisissa vajaan kahden kuukauden kuluttua.

Asiasta päätti Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) hallitus perjantaina Wienissä pitämässään kokouksessa. Hallituksen päätös oli yksimielinen.

”Tämä oli kova mutta perusteltu päätös. Se oli myös voitto taistelussa urheilun tulevaisuuden puolesta. Urheilu on liian hyvä asia pilattavaksi eettisesti huonolla toiminnalla”, sanoi IAAF:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski HS:lle puhelimitse.

IAAF sulki Venäjän kansainvälisestä yleisurheilusta marraskuussa ja laati vuodenvaihteessa kriteerit, joiden perusteella maa olisi voitu palauttaa takaisin toimintaan mukaan.

Asiaa varten perustettiin puolueeton työryhmä, jota veti Kansainvälisen antidopingtoimiston (Wada) suosituksesta norjalainen Rune Andersen.

”Prosessi on ollut hyvä. Osa asetetuista kriteereistä täyttyi, osa ei”, kertoi Pihlakoski.

Wada julkaisi aiemmin tällä viikolla raportin, jonka mukaan Venäjällä on jätetty tänä vuonna antamatta satoja näytteitä. Myös viranomaisia on uhkailtu säännöllisesti.

Tiedot kertovat, että Venäjällä jätettiin antamatta yhteensä 736 testiä helmikuun puolivälistä toukokuun loppuun.

Mistä tällainen toiminta kertoo?

”Venäläisillä on jonkinlaista haluttomuutta. Heillä on oma kulttuurinsa, ja he ajattelevat, että ovat aina oikeassa. Työtään tekeviä testaajia ei voi häiritä. Laajalla rintamalla on edelleen paljon työtä tekemättä”, sanoi Timo Seppälä, Suomen Antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja.

Seppälän mielestä IAAF teki odotetun päätöksen perjantaina.

”Päätös oli minun mielestäni oikeudenmukainen”, sanoi Seppälä.

Pihlakosken mielestä oli hyvä, ettei orastavaa positiivista kehitystä katkaistu.

”Olen ylpeä yleisurheilusta. Se on ollut antidopingtyössä pioneeri, ja se on sitä edelleen”, totesi Pihlakoski.

Venäläisurheilijoiden testaamiseen tuli lisää vauhtia sen jälkeen, kun huippujuoksija Julia Stepanova paljasti asioita maan dopingkäytännöistä. Stepanova sai kahden vuoden kilpailukiellon dopingrikkomuksesta vuonna 2013.

Nyt Stepanova jatkaa uraansa, ja hän on ilmoittanut halukkuudestaan kilpailla EM-kisoissa ja Riossa.

Pihlakosken mukaan Stepanova voidaan nähdä arvokisoissa edustamassa itseään. Stepanova on auttanut asioiden selvittämisessä.

Urheilujuridiikan asiantuntijan ja IAAF:n eettisen toimikunnan jäsenen Lauri Tarastin mukaan KOK voi halutessaan muuttaa IAAF:n päätöstä ja päästää venäläiset yleisurheilijat Rioon.

”Se on mahdollista, mutta riippuu paljon siitä, mihin [venäläisten] pyyntö perustuisi ja millä perusteella.”

Tarastin mielestä IAAF teki perjantaina odotetun päätöksen tuoreimpien selvitysten jälkeen.

”Antidopingtyössä on nyt oikeanlainen kehityskulku. Enää ei keskitytä pelkästään urheilijoihin, vaan myös valmentajiin, managereihin ja muihin toimijoihin, joilla voi olla osuutta dopingtapauksiin”, sanoi Tarasti.

Venäjän urheiluministeri: Kilpailukielto odotettu

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko kommentoi Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n päätöstä jatkaa Venäjän yleisurheilijoiden kilpailukieltoa.

”Venäjän yleisurheilijoiden kilpailukiellon jatkaminen oli odotettavissa ollut päätös. Tulemme reagoimaan”, Mutko sanoi uutistoimisto Tassin mukaan perjantaina.

Venäjän urheiluministeriö tiedotti vedonneensa Kansainväliseen olympiakomiteaan (KOK) päätöksen uudelleenarvioimiseksi.

”Monien urheilijoidemme haaveet on tuhottu, koska yksittäiset urheilijat, valmentajat ja asiantuntijat ovat toimineet väärin”, tiedotteessa sanottiin.

Venäläinen seiväshyppääjä ja kaksinkertainen olympiavoittaja Jelena Isinbajeva kutsui päätöstä ihmisoikeusrikkomukseksi. Hän sanoi todistavansa oikeudessa, että kilpailukielto on väärä päätös.

”Teen sen esimerkkinä siitä, että Venäjä ei tule olemaan vaiti”, hän sanoi Tassille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!