Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Formuloiden turvallisuus ottaa Bakussa takapakkia

Maailman nopeimmalla katuradalla suojamuurit väijyvät kuljettajia

Urheilu
 

Baku

On helppo yhtyä kokeneimman F1-ketun Jenson Buttonin mielipiteisiin, että tänä viikonloppuna Grand Prix -urheilu ottaa askeleen taaksepäin lajin turvallisuudessa.

Bakun kisa ajetaan maailman nopeimmalla katuradalla, ja kun vauhdit nousevat yli kolmeensataan kilometriin tunnissa, ilman turva-alueita suojattomat muurit suorastaan väijyvät uhreja.

Lehdistöhuoneessa taitetaan peistä, miksi niin sanotut normaaliradat on pakotettu tekemään äärimmäisen kalliita investointeja turvatekijöiden parantamiseksi, jos kuitenkin sarjaan nostetaan Bakun kaltainen vaaroja tihkuva katuränni.

90 prosenttia Baku City Circuit -radan mutkista vedetään muurien välistä.

Syystä varsinkin kokeneimmat kuljettajat ovat ilmaisseet huolensa.

Perjantaina ei harjoituksissa revitelty täysillä, mutta kun varsinainen kilpa-ajaminen alkaa, riskit nousevat välittömästi. Huimissa nopeuksissa pienikin virhe voi johtaa todella rankkaan ulosajoon.

”Pidän kyllä rataprofiilista, ja siinä on muutama todella kiehtova kohta, mutta eräät mutkat täytyy kyllä nostaa esiin. Kun olemme tehneet kovasti töitä ratojen turvallisuuden kehittämiseksi, tuntuu ikävältä nähdä tämän radan kolmas, seitsemäs ja neljästoista mutka ilman turva-aluetta. Paljon ei kyllä ole tehtävissä, kun talot ovat tiellä”, kuskiyhdistyksen johtajiin kuuluva Button puhahti.

MM-kärki Nico Rosberg korosti kattojärjestö FIA:n vastuuta.

”Luotan siihen, että FIA hoitaa hommansa. Heillä on käytössään kaikki laskelmat ja simulaatiot, ja he tietävät tarkkaan, millä nopeuksilla täällä ajetaan. Kun määräykset ratojen rakentamiselle on annettu, niissä on myös syytä pysyä. Vähän arveluttaa, kun katsoo muutamia mutkia täällä”, Rosberg summaili.

F1-kalenterista vastaava Bernie Ecclestone teki Azsrbaidzhanin kanssa seitsemän vuoden kisasopimuksen. Maa on herättänyt paljon kansainvälistä kritiikkiä ihmisoikeustilanteen takia.

Ecclestone kyseenalaisti koko kiistakysymyksen.

”Ihmisoikeudet? Kunhan minulle kerrotaan, mitä ihmisoikeuksilla tarkoitetaan, voi luoda katseen siihen nähdäkseen, miten, milloin ja missä siinä mennään. Tietääkö kukaan, mitä ihmisoikeudet ovat?” Ecclestone totesi lehtimiesjoukolle.

Itse Azerbaidzhanille uusi F1-kokemus jakaa kansan mielipiteitä.

”70 prosenttia azereista on mielissään, 30 prosenttia on kisaa vastaan. Innostus on kova, ja katsomot täyttyvät varmasti”, selvitti paikallisen uutistoimiston toimittaja Maksim Tsurkov HS:lle.

Bakulaisten suosikkikuski on Fernando Alonso, joka toimii myös tämän kisan lähettiläänä maailmalla.

Tsurkov tosin sanoi itse kannattavansa Ferraria ja erityisesti Sebastian Vetteliä.

Alonso tuli harjoituksiin ajamatta kierrostakaan McLarenin simulaattorilla, ja todisti olevansa edelleen ilmiömäisen nopea sopeutuja nousemalla ensimmäisen harjoitusjakson nelossijalle näillä suorilla kovasti kilpailukyvyttömällä autollaan.

Ferrarin näkymätkään eivät perjantain perusteella ole parhaat mahdolliset, kun se pitkän suoran huippunopeuksissa jäi selvästi Mercedekselle ja samalla myös Williamsille.

Valtteri Bottas väläytti hyökkäysvalmiuttaan ja piti Williamsin hyvin harjoituksia hallinneiden Mercedeksen Lewis Hamiltonin ja Nico Rosbergin tuntumassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!