Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaisa Mäkäräinen aikoo koota ampumahiihtäjien joukkueen ensi vuoden Jukolaan

Kaisa Mäkäräinen aikoo koota ampumahiihtäjien joukkueen ensi vuoden Jukolaan

Urheilu
 
Emilia Kangasluoma / HS
Kaisa Mäkäräinen oli ensimmäistä kertaa paikalla Jukolassa ja mainosti samalla ensi vuoden viestiä, joka on hänen kotimaisemissaan Joensuussa. Alisa Peurala (oik.) sai Mäkäräiseltä nimmarilla varustetun fanikortin.
Kaisa Mäkäräinen oli ensimmäistä kertaa paikalla Jukolassa ja mainosti samalla ensi vuoden viestiä, joka on hänen kotimaisemissaan Joensuussa. Alisa Peurala (oik.) sai Mäkäräiseltä nimmarilla varustetun fanikortin. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Lappeenranta

”Mie ajattelin, että mitä täällä myydään, kun oli niin paljon väkeä, mutta se olikin Kaisa”, tokaisi keski-ikäinen nainen lauantaina ensi vuoden Joensuun Jukolan telttakatoksessa Lappee-Jukolan kilpailukeskuksessa.

Vetihän se nimmarikorttien hakijoita pieneksi jonoksi asti, kun Suomen seuratuimpiin urheilijoihin kuuluva ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen oli markkinoimassa vuoden päästä hänen kotikaupungissaan järjestettävää Jukolaa.

Perjantaina Mäkäräinen kilpaili Imatralla jäähallista roudatulla lumella päälajinsa näytöskilpailussa. Samalla reissulla oli helppo poiketa Jukolaan.

”Olen vähän yleissuhari, mutta lähtökohtaisesti halusin tulla katsomaan, millainen Jukola on tapahtumana, koska en ole koskaan ollut itse paikalla”, Mäkäräinen sanoi HS:lle siinä vaiheessa, kun ajoittain reippaaksi yltynyt sade ei vielä pahemmin piiskannut Jukolaa.

Joensuun Jukolaa Mäkäräinen päätyi mainostamaan, koska hän tuntee ensi vuoden kisan markkinointipäällikön, Kalevan Rastin maajoukkuesuunnistajan Hannu Airilan.

”Hannu pyysi jakamaan nimmareita. Ei minulla ole mitään kiinteää suhdetta Joensuun Jukolaan.”

Suunnistussuhteen ensi vuoden Jukolaan Mäkäräinen aikoo kuitenkin rakentaa, sillä hän suunnittelee kokoavansa sinne ampumahiihtäjistä koostuvan nelikon Venlojen viestiin.

”Se on ollut itselläni ajatuksena, mutta sen toteutuminen on epävarmaa viimeiseen viikkoon asti. Ensi talvena yritän puhua sinne porukkaa.”

Vahvoja ehdokkaita ovat Mäkäräiseen parhaisiin urheilukavereihin kuuluvat Venäjän Jekaterina Jurlova ja Saksan Miriam Gössner. Suunnistustaitoa Mäkäräinen toivoo saavansa joukkueeseensa Norjan Fanny Horn Birkelandilta.

”Hän on yksi vahva ehdokas, koska hän todella osaa suunnistaa. Pitää olla vähintään ampumahiihdon MM-mitalisti. Sitä pienemmillä meriiteillä ei pääse joukkueeseen”, Mäkäräinen virnuili.

Sen kriteerin mainitut naiset täyttävät.

Suunnistus on Mäkäräiselle erittäin mieluinen peruskestävyysharjoittelun muoto, vaikka hän ei sitä omasta mielestään kovin hyvin osaakaan.

”Harvoista asioista, joissa olen yhtä huono, tykkään niin paljon. Siinä on vähän samaa kuin ampumahiihdossa. Tarvitaan päätä ja fysiikkaa yhtä aikaa. Onnistumisen elämyksiä tulee pitkin suoritusta, kun löytää rastin. Siinä on vähän sama fiilis, kun osuu tauluun.”

Kevään ja alkukauden aikana Mäkäräinen on ehtinyt muutaman kerran Joensuun seudun iltarasteille.

”Hirveän kauas ja kauhean tuntemattomaan maastoon en ole vielä uskaltanut mennä.”

Yleensä Mäkäräinen valitsee noin seitsemän kilometrin radan.

”Minulle se tarkoittaa yleensä jotain 12:ta kilometriä. Siitä tulee pitkä treeni. Se on yleensä palauttava ja huoltava puolentoista tai kahden tunnin harjoitus. Minulle tulee siellä niin paljon sellaista seisoskelua ja hiljaa etenemistä. Juokseminen ja kartanluku eivät oikein yhtä aikaa suju.”

Viime kesänä Mäkäräinen otti useamman kerran mukaan rasteille Jurlovan, kun tämä oli pidempiä aikoja Joensuussa.

Viime kauden jälkeen Mäkäräinen on ollut kotimaisemissaan Joensuussa. Juhannuksen jälkeen on ensimmäinen maajoukkueleiri Vuokatissa uuden päävalmentajan Antti Leppävuoren johdolla.

Heinäkuussa Mäkäräinen matkustaa kuukauden omalle leirille Pohjois-Italiaan.

”Treeniseuraa on kyllä tiedossa, mutta ei mitään organisoitua. Heinäkuun loppupuolella olen näillä näkymin ainakin sveitsiläisten leirillä kuokkimassa.”

Elokuun lopulla Mäkäräinen aikoo kilpailla ampumahiihdon kesä-MM-kisoissa Viron Otepäässä.

”Eihän siellä ole kaikki huiput mukana, mutta menen, kun kisat ovat lähellä.”

Mäkäräisellä on kaksi kesä-MM-kultaa vuodelta 2007.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!