Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS kävi Paul Pogban synnyttämän Pogboomin alkupisteessä

Helsingin Sanomat tutustui Ranskan tähtipelaajan Paul Pogban ensimmäiseen seuraan

Urheilu
 
Nikolai Jakobsen
U.S. Roissy-en-Brie -junioriseuran alle 14-vuotiaiden joukkue valmistautumassa viikonlopun peliin. Näille pelaajille saman seuran kasvatti Paul Pogba on suuri esikuva.
U.S. Roissy-en-Brie -junioriseuran alle 14-vuotiaiden joukkue valmistautumassa viikonlopun peliin. Näille pelaajille saman seuran kasvatti Paul Pogba on suuri esikuva. Kuva: Nikolai Jakobsen
Kuka?

Paul Pogba

  Syntynyt Lagny-sur-Marnessa 15.3.1993

  Juventuksen 191-senttinen keskikenttäpelaaja.

  Ranskan maajoukkueessa 30 ottelua, joissa viisi maalia.

  Neljä Italian mestaruutta ja kaksi Italian cupin mestaruutta.

  Juventuksessa 178 ottelua, 34 maalia.

Roissy-en-Brie

Pariisin lähiöitä ja esikaupunkialueita on moneksi. Keskustaa ympäröivät pahamaineiset banlieut. Sitten on myös toisenlaisia esikaupunkeja. Sellaisia kuin Roissy-en-Brie. Harmaita rivitaloja ja siistejä, matalia kerrostaloja väljästi ripoteltuna. Tämä ei ole slummi, vaan ennemminkin keskiluokkainen esikaupunkialue.

Kunnan sydän on urheiluseura U.S. Roissy-en-Brie, jossa urheilee viisi ja puolisataa nuorta. Voimajohtolinjojen vieressä sijaitsee pari punaista hiekkakenttää ja yksi yleisurheilukenttä pienellä katsomolla.

Näillä kovilla hiekkakentillä jalostuivat Euroopan parhaimpiin keskikenttäpelaajiin lukeutuvan Paul Pogban, 23, taidot. Räjähtäviensä laukaustensa ja nopeutensa ansiosta hän on saanut liikanimen Pogboom.

Lauantai-iltapäivänä nurmikentälle marssii U.S. Roissy-en-Brien alle 14-vuotiaiden joukkue, jota valmentaa Nabil Aloulou. Hän on Pogban entinen pelikaveri samasta seurasta.

Vaihtopenkillä istuu ottelua katsomassa myös Timera Ounoussou, 23, joka pelasi Paul Pogban kanssa samassa joukkueessa 7–13-vuotiaana.

Ounoussou oli katsomassa Ranskan avauspeliä Romaniaa vastaan.

”Me hänen kaverinsa olemme ensimmäisinä häntä kritisoimassa, jos hän pelaa huonosti. Siinä pelissä hän pelasi minusta hyvin, vaikka lehdistö kritisoikin häntä”, Ounoussou kertoo.

Kaverukset asuivat lapsuusvuosinaan vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä toisistaan. Pogba pitää edelleen yhteyttä lapsuuden kavereihinsa. Edellisen kerran Pogba oli yhteydessä Ounoussouun hieman ennen EM-turnausta.

Hänen mukaansa Pogban lahjat näkyivät jo varhain.

”Kaikki tiesivät hänestä – koko lähiseutu. Meidän joukkueemme tiesi, että jos olimme tappiolla, meidän pitäisi vain potkaista pallo Paulille”, Ounoussou kertoo.

Pogban ylivoimaiset taidot kehittyivät vain pelaamalla joka paikassa: hiekkakentillä, pihalla ja koulussa. Pogballa on kaksi isoveljeä, joiden kanssa hän pelasi koko ajan, ja myös Pogban isä pelasi pojan kanssa usein. Jalkapallon lisäksi Pogba pelasi pöytätennistä, mestaruuskisoissakin.

”Hänen jalkapallotekniikkansa oli rento, ja kaikki oli helppoa. Hänen potkunsa oli jo 11-vuotiaana niin kova, että kerran vastustajan maalivahdin käsi murtui torjuessa”, Ounoussou kertoo.

Pogballa oli valtava voitontahto.

”Hän itki, jos hävisi. Kerran valmentajamme haukkui meidät tauolla. Toisella puoliajalla Paul otti pallon haltuunsa ja voitti yksin pelin joukkueellemme”, Ounoussou sanoo.

Pelaajat palaavat vaihtopenkille ja kättelevät ohimennen toimittajan ja valokuvaajan – osa seurakulttuuria ja paikallista tapakulttuuria.

Pogba siirtyi 14-vuotiaana Le Havreen, jossa hän vietti kaksi kautta. Sen jälkeen Manchester United nappasi 16-vuotiaan Pogban riveihinsä. Ilman perhettään ja veljiään Pogba oli poissa mukavuusalueeltaan, eikä sir Alex Ferguson löytänyt käyttöä nuorukaiselle kuin kolmessa ottelussa.

Fergusonin toiminta näyttää virheeltä Pogban neljän Juventus-kauden valossa. Niiden neljän vuoden aikana Pogba on noussut maanosan kuumimpien pelaajien joukkoon, ja hänen seuraavan siirtonsa odotetaan rikkovan seurasiirtoennätykset Euroopassa.

Seuran toimihenkilö Nicolas Moressée esittelee seuran toimistoa, jonka seinällä ovat Paul Pogban Juventus-paita, hänen veljiensä paidat ja seuran kasvatin, nykyisin PSV Eindhovenissa pelaavan Nicolas Isimat-Mirinin paita.

Seurasta on noussut viime vuosina yllättävänkin monta pelaajaa huipulle.

Ehkä Pogba olisi noussut jostain karummastakin lähiöstä huipulle, sillä Ranskan jalkapalloakatemia käy taajaan tarkkailemassa pelaajia esikaupungeissa.

Roissy-en-Brie antoi ainakin hyvät lähtökohdat. Seuran nuoret maksavat vain 150 euroa yhdestä kaudesta, Pogban vanhemmat maksoivat aikoinaan 30 euroa.

Moressée näyttää kännykästään musiikkivideon, jonka paikalliset nuoret ja muusikot ovat tehneet Pogbasta.

”Paul Pogba merkitsee kaikkea seuran nuorille pelaajille. Hän nousi huipulle”, Moressée sanoo.

Nikolai Jakobsen
Paul Pogban Juventus-paita (6).
Paul Pogban Juventus-paita (6).
Nikolai Jakobsen
Nabil Aloulou huusi ohjeita valmentamansa alle 14-vuotiaiden joukkueelle Roissy-en-Brien jalkapallokentällä.
Nabil Aloulou huusi ohjeita valmentamansa alle 14-vuotiaiden joukkueelle Roissy-en-Brien jalkapallokentällä.
Darren Staples / Reuters
Paul Pogba on jalostunut Juventuksen riveissä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.
Paul Pogba on jalostunut Juventuksen riveissä yhdeksi Euroopan parhaista pelaajista.
Nikolai Jakobsen
Timera Ounoussou oli Paul Pogban ensimmäisen joukkueen maalivahti.
Timera Ounoussou oli Paul Pogban ensimmäisen joukkueen maalivahti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!