Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kooveen Jukola-voitto oli kahdelle konkarille uran tunkeikas täyttymys – liikuttuivat kyyneliin

Janit Lakanen ja Myllärinen onnistuivat omilla osuuksillaan lähes täydellisesti

Urheilu
 
Emilia Kangasluoma / HS
Tampereen Kooveen voittoisa joukkue Jani Lakanen (vas.), Jani Myllärinen, Timo Sild, Daniel Hubmann, Olex Kratov, Lauri Sild ja Topi Annala juhlivat maalissa.
Tampereen Kooveen voittoisa joukkue Jani Lakanen (vas.), Jani Myllärinen, Timo Sild, Daniel Hubmann, Olex Kratov, Lauri Sild ja Topi Annala juhlivat maalissa. Kuva: Emilia Kangasluoma / HS

Maailman tämän hetken parhaaksi rankattu miessuunnistaja Daniel Hubmann sai sunnuntaiaamuna Lappee-Jukolassa sitä mitä tilasi, kun hän ankkuroi tamperelaisseura Kooveelle Jukolan voiton 50 vuoden tauon jälkeen.

Maaliin sveitsiläinen juoksi sunnuntaiaamuna kuravellivanaa pitkin, kun sade oli piiskannut Jukolaa pahemman kerran.

”Kooveessa ollaan todella motivoituneita taistelemaan voitosta. Se on tietysti motivoivaa itsellenikin. Kaipaan sitä painetta ja jännitystä, joka syntyy johtoasemassa”, Hubmann sanoi HS:n haastattelussa Jukolan aattona.

Hubmann juoksi Jukolan voittoon toisen kerran peräkkäin. Vuosi sitten se tapahtui norjalaisen Kristiansandin paidassa.

Tällä kertaa Kooveen muut miehet tekivät erinomaista työtä ja petasivat Hubmannille lähes viiden minuutin johdon.

Sen jälkeen Hubmannille olisi riittänyt luotettava oma suoritus. Peli meni kuitenkin jännittäväksi.

Muita kärkimiehiä pidempi hajonta ja pari pientä virhettä kutistivat eron välillä jopa minuuttiin. Maalissa sitä oli minuutti ja 20 sekuntia.

”Ei ollut tarkoitus tehdä tästä näin jännittävää. Alussa minulla oli ehkä liikaakin itseluottamusta. Tunnen aina painetta ja jännitystä. Se on kiva tunne”, sanoi 33-vuotias Hubmann, jolle Jukola-voitto oli uran kolmas.

Kooveen muille miehille voitto oli ensimmäinen. Aloittaja Topi Anjala tuli vaihtoon sijalla 28 , ja eroa kärkeen oli 2.13.

Sen jälkeen virolaiset veljekset Lauri ja Timo Sild olivat mukana kärkitaistelussa vaihtosijoilla kaksi ja yksi vain kahden ja yhden sekunnin päässä kärjestä.

Neljännestä osuudesta eteenpäin Jani Myllärinen, Jani Lakanen, ukrainalainen Olex Kratov ja Hubmann etenivät maaliin asti johdossa.

Kenties tunteikkain voitto oli Mylläriselle ja Lakaselle, joille molemmille saavutus oli uran täyttymys. He saivat myös eniten onnitteluhalauksia.

Myllärinen on seitsikosta ainoa, joka ei ole ollut maajoukkuemies.

Lappeenrantalainen rajavartija Myllärinen, 34, pääsi juhlimaan voittoa kotimaisemissaan läheisten, kavereitten ja tuttujen kannustaessa.

”Tämä oli tavoite, ja nyt täyttyi. Minulla oli tänään varmasti joukkueen kovimmat paineet ja ihan itse asetetut. Se tuli siitä, että maastotyyppi oli tuttu, ja tiesin, miten täällä pitää vetää”, Myllärinen sanoi.

Voittajaseitsikosta Myllärinen on ollut Kooveessa pisimpään, kuutisen vuotta.

”Olin jo lopettelemassa mutta innostuin uudestaan, kun seuraan tuli uusia huippukavereita. Tämä ihan varmasti yksi parhaita juttuja uralla”, sanoi Myllärinen ja suunnitteli jatkavansa ainakin vuoden nykytasolla.

Jukolan voitto oli aiemmin kiertänyt Lakasen läheltä monta kertaa, mutta nyt takavuosien maailman- ja Euroopan mestari sai pitkälle uralleen todellisen huipennuksen.

Kuten ennenkin suurimpien voittojen hetkellä, Lakanen liikuttui haastatteluissa kyyneliin.

”On tämä ihan ainutlaatuista ja unelman täyttymys. Monta vuotta ajattelin, että Jukolan voitto jää saavuttamatta. Nyt oli tosi luottavainen olo, että tämä on meidän yö ja me osataan tämä homma”, sanoi Lakanen, joka joulukuussa täyttää 40 vuotta.

Toiseksi Lappee-Jukolassa sijoittui ruotsalainen IFK Lidingö SOK, jonka joukkueessa kuudennen osuuden juoksi sprinttimaailmanmestari Mårten Boström.

Suurin suomalaissuosikki Kalevan Rasti putosi ennen ankkuriosuutta liian kauas kärjestä ja joutui tyytymään toisen kerran peräkkäinen kolmanteen sijaan.

Ranskalainen 13-kertainen maailmanmestari Thierry Gueorgiou oli ilmoittanut palaverissa muulle joukkueelle panevansa ankkurina kaiken peliin ja tulemalla ulos mukavuusalueeltaan.

Se tarkoitti myös riskinottoa, mutta sekään ei riittänyt.

”Olimme koko ajan vähän jäljessä. Hävisimme vahvemmille joukkueille. Teimme liikaa virheitä. Suoritukseni ei ollut täydellinen. Menetin liikaa aikaa reitinvalintoihin”, Guerorgiou sanoi.

Ensi vuoden Jukolassa Joensuussa KR ei voi kilpailla, koska toimii tapahtuman isäntänä.

Gueorgiou, 37, kiisti epäilyn, että kahden vuoden päästä hän saattaisi olla jo jäähdyttelijä, kun KR pääsee seuraavan kerran tavoittelemaan Jukolan voittoa.

”Uskon, että säilytän hyvän tason seuraavat viisi vuotta päästäkseni ykkösjoukkueeseen. Tosin ehkä en juokse enää ankkurina”, sanoi Gueorgiou, joka on jo toiminut ensi vuoden Jukola-ratojen koejuoksijana.

Emilia Kangasluoma / HS
Kooveen sveitsiläinen ankkuri Daniel Hubmann pani tahtomattaan pelin jännäksi.
Kooveen sveitsiläinen ankkuri Daniel Hubmann pani tahtomattaan pelin jännäksi.
Emilia Kangasluoma / HS
Kalevan rastin ankkurin Thierry Gueorgioun takaa-ajo ei onnistunut.
Kalevan rastin ankkurin Thierry Gueorgioun takaa-ajo ei onnistunut.
Emilia Kangasluoma / HS
Tampereen Kooveen voittoisa joukkue Jani Lakanen (vas.), Jani Myllärinen, Timo Sild, Daniel Hubmann, Olex Kratov, Lauri Sild ja Topi Annala juhlivat maalissa.
Tampereen Kooveen voittoisa joukkue Jani Lakanen (vas.), Jani Myllärinen, Timo Sild, Daniel Hubmann, Olex Kratov, Lauri Sild ja Topi Annala juhlivat maalissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?