Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EM-turnauksessa voi päästä jatkoon välttävällä pelillä

EM-turnauksen lohkovaiheessa tasapelien merkitys on kasvanut, ja se heijastuu maalimääriin

Urheilu
 
Christian Hartmann / Reuters
Irlannin Robbie Keane (oik.) katsoo ihmeissään kuinka Ruotsin Sebastian Larsson kiepsahtaa nurin niskoin. Maiden välinen ottelu päättyi avauskierroksella 1–1
Irlannin Robbie Keane (oik.) katsoo ihmeissään kuinka Ruotsin Sebastian Larsson kiepsahtaa nurin niskoin. Maiden välinen ottelu päättyi avauskierroksella 1–1 Kuva: Christian Hartmann / Reuters

Pariisi

Lohkovaiheen toisen kierroksen kaksi maalitonta tasapeliä herättivät kysymään, onko jalkapallon EM-turnauksen rakenteessa ongelma?

Saksan ja Puolan ottelussa nähtiin, miten molemmille joukkueille kelpasi mainiosti tasapeli ja kahden pelin jälkeen sarjataulukossa komeilevat neljä pistettä. Portugalin ja Itävallan ottelussa tasapeli kelpasi paremmin Itävallalle, jolla on vielä kolmannessa ottelussaan mahdollista voittaa Islanti ja napata jatkopaikka.

Älkää syyttäkö joukkueita, syyttäkää turnausjärjestelmää.

Koskaan aiemmin EM-turnauksen historiassa tasapelipisteillä ei ole ollut näin suurta merkitystä kuin tällä kertaa. Tasapelipiste on yksinkertaisesti arvokkaampi tässä turnauksessa kuin edellisissä turnauksissa.

Aiemmissa EM-turnauksissa kaksi tasapelipistettä olisi ollut heikko tai välttävä tulos, joka ei olisi riittänyt jatkoon. Nyt välttävälläkin tuloksella voi edetä jatkoon.

2000-luvulla yksikään joukkue ei edennyt aiemmissa EM-turnauksissa jatkopeleihin kolmella pisteellä.

Tällä kertaa tilanne on ennen lohkojen kolmannen kierroksen otteluita, että Portugali voisi teoriassa edetä kahdella tasapelipisteellään jatkoon, vaikka häviäisi viimeisen ottelunsa. Samoin Tšekille ja Ruotsille saattaisi riittää tasapeli ja yhteensä kaksi pistettä lohkosta, jos muut ottelut päättyisivät sopivalla tavalla.

Turnausjärjestelmän ongelmana on tietenkin 24 joukkuetta ja kuusi lohkoa, joista kustakin kaksi parasta ja neljä paras lohkokolmosta etenevät 16 parhaan joukkoon.

24 pelatusta ottelusta ennen sunnuntaina otteluita oli päättynyt tasapeliin kahdeksan eli tasan kolmasosa otteluista.

Edellisessä EM-turnauksessa pelattiin neljässä lohkossa lohkovaiheen otteluita 24 kappaletta. Silloin tasapeliin päättyi viisi ottelua eli 21 prosenttia otteluista.

Vuoden 2008 EM-turnauksessa nähtiin lohkovaiheessa vain kolme tasapeliä. Vuoden 2004 EM-turnauksessa päättyi kahdeksan ottelua tasapeliin eli silloinkin tasan kolmasosa, ja vuonna 2000 vain neljä.

Tasapelien kasvanut merkitys näyttäisi vaikuttavan myös maalimääriin.

Kun kaikki joukkueet olivat pelanneet kaksi ottelua, oli alkulohkoissa tehty 24 ottelussa yhteensä 47 maalia eli 1,958 maalia ottelua kohden.

Edellisen EM-turnauksen alkulohkon 24 ottelussa tehtiin yhteensä 60 maalia eli 2,5 maalia ottelua kohden. Sitä edellisessä turnauksessa 57 maalia eli 2,38 maalia ottelua kohden.

EM-turnauksessa on viisi ensikertalaista mukana: Albania, Islanti, Pohjois-Irlanti, Slovakia ja Wales. Debytantteja on turha syyttää maalimäärien putoamisesta. Ensikertalaisten otteluissa oli tehty 2,11 maalia ottelua kohden.

Jos ensikertalaisten otteluista otetaan pois kahden ensikertalaisen kohtaaminen eli Walesin ja Slovakia ottelu, putoaa maalimäärä kolmella maalilla. Silloin maalikeskiarvo ensikertalaisten otteluissa on tasan 2.

Mitä ensikertalaiset ovat tuoneet turnaukseen? Paras esimerkki on ollut Islanti, joka on ollut kisojen suuri väriläiskä. Islanti sai Cristiano Ronaldon itkun partaalle.

Slovakia on osoittanut, että sillä on kilpailukykyinen joukkue, vaikka sen epäiltiin olevan liikaa yhden miehen, Marek Hamsikin varassa. Wales on lähes varmistanut jatkopaikkansa.

Pohjois-Irlanti ja Albania ovat taistelleet vimmatusti, ja Pohjois-Irlanti on etenemässä 16 parhaan joukkoon kiitos Ukraina-voiton. Ranskan päävalmentaja Didier Deschamps antoi tunnustusta Albanialle.

Tasapelien merkitys lohkovaiheen kahdella ensimmäisellä kierroksella oli suuri, mutta viimeisissä peleissä voiton merkitys kasvaa taas. 15 joukkueen olisi kolmannella kierroksella otettava voitto varmistaakseen jatkopaikkansa.

Järjestelmässä on ongelmansa, jotka realisoituvat alkulohkoissa. Toisaalta se antaa paremman mahdollisuuden jättiyllätyksiin.

Jos unohdetaan tasapelit ja maalimäärät, niin 24 joukkueen järjestelmä on tuonut turnaukseen valtavasti väriä hyvässä kuin pahassa.

Tämä turnaus jää muistoihin esimerkiksi Euroopan parhaista jalkapallokannattajista eli irlantilaisista, jotka ovat hauskuuttaneet paikallisia missä ovatkaan liikkuneet. Le Monde -lehti nimesi irlantilaiset ”mallikannattajiksi”.

Charles Platiau
Puolan Grzegorz Krychowiak (yllä) ja Saksan Thomas Müller olivat tyytyväisiä joukkueidensa 0–0-tasapeliin.
Puolan Grzegorz Krychowiak (yllä) ja Saksan Thomas Müller olivat tyytyväisiä joukkueidensa 0–0-tasapeliin.
Robert Pratta / Reuters
Portugalin Ricardo Quaresma (vas.) ja Islannin Birkir Bjarnason katsovat palloa 1–1-tasapeliin päättyneessä ottelussa.
Portugalin Ricardo Quaresma (vas.) ja Islannin Birkir Bjarnason katsovat palloa 1–1-tasapeliin päättyneessä ottelussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!