Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valo ja Olympiakomitea yhdistyvät ensi vuoden alussa: ”Tämä ei ole saneerausoperaatio”

Pitkään valmistellulle fuusiolle loppusilaus

Urheilu
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Suomen Voimisteluliiton puheenjohtaja Anne Martikainen (vas.), Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen sekä pääsihteeri Teemu Japisson keskustelussa maanantaina.
Suomen Voimisteluliiton puheenjohtaja Anne Martikainen (vas.), Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen sekä pääsihteeri Teemu Japisson keskustelussa maanantaina. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen olympiakomitean ja Valon yhdistyminen toteutuu ensi vuoden alussa. Järjestöjen hallitukset tekivät asiasta päätöksen kokouksissaan maanantaina.

Käytännössä fuusio tapahtuu niin, että Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio Valo lakkautetaan, ja sen toiminta siirretään Olympiakomitean nimen alle.

Samassa yhteydessä julkaistiin myös suomalaisen liikunnan ja urheilun yhteinen menestyssuunnitelma, jonka toteuttamisessa uusi järjestö on avainasemassa.

”Uusi järjestö kutsuu koko Suomen mukaan liikunnan ja huippu-urheilun tekemiseen”, sanoo pääsihteeri Teemu Japisson.

Olympiakomitea ja Valo yhdistivät operatiivisen toimintansa jo pari vuotta sitten, eli niillä on jo yhteinen puheenjohtaja Risto Nieminen ja pääsihteeri Japisson.

Toiminnan päällekkäisyyksiä on karsittu jo aiemmin. Järjestöillä on yhteensä noin 60 työntekijää, eikä siihen ole luvassa ainakaan merkittäviä vähennyksiä, vaikka uuden organisaation rakennetta ja toimintamalleja tarkastellaankin syksyllä juurta jaksaen.

”Tämä ei ole saneerausoperaatio”, Japisson korostaa.

Olympiakomitea on siis ensi vuoden alusta Suomen kaikkea liikuntaa ja urheilua ohjaava kattojärjestö.

Suurten urheilutoimijoiden maine ei ole tätä nykyä kovin hyvä. Myös Japisson tiedostaa hyvän ja läpinäkyvän hallinnon merkityksen.

”Mielikuva urheilun eettisestä koodistosta ei ole tarpeeksi hyvä. Meidän pitää parantaa sitä”, Japisson sanoo.

Mielikuvista Japisson antaa esimerkiksi niin sanotut hyvä veli -verkostot. Monet uskovat, että kaikki päätökset järjestöissä junaillaan salassa verkoston jäsenten eduksi.

”Tämän alan töissä ihmisiä pitää tuntea, mutta näistä asioista pitää kirjoittaa auki selvät pelisäännöt”, Japisson sanoo.

Järjestöjen sisällä yksi suurimmista huolenaiheista on ollut liikunnan ja toisaalta huippu-urheilun tasapaino.

Japisson vakuuttaa, että uusi järjestö ei unohda kumpaakaan. Päinvastoin, tarkoitus on, että ne voisivat hyötyä toinen toisistaan.

”Suomessa näitä asioita on katsottu eri putkissa. Nyt olemme innoissamme, että pääsemme tekemään yhdessä”, Japisson sanoo.

Huippu-urheilu voi uudessa organisaatiomallissa ottaa aiempaa enemmän vastuuta liikkeen lisäämisestä eli siitä, että suomalaiset liikkuisivat kansakuntana enemmän. Tätä voisivat edistää vaikkapa urheilusankarien päiväkotivierailut tai ylipäätään näkyminen kannustavana esikuvana.

Lasten liikunnan ja kansanterveyden edistämisen kytkeminen olympiakomitean nimen alle ei ole mitenkään tavatonta kansainvälisesti. Esimerkiksi Norjassa koko urheilu- ja liikuntakulttuuri toimii olympiarenkaiden alla.

”Meillä olympiakomitea on nähty tahona, joka lähettää urheilijoita kisoihin kahden vuoden välein”, Japisson toteaa.

Trendi näkyy myös kansainvälisessä olympia-aatteessa. Kansainvälisen olympiakomitean vuoteen 2020 tähtäävässä ohjelmajulistuksessa on pantu paljon painoarvoa juuri liikkeen lisäämiselle

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?