Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

540 minuuttia viikossa riittää timantin hiomiseen – Anderlechtin akatemiassa varttuu jalkapallon ammattilaisia

Urheilu
 
VESA KOIVUNEN
Belgian EM-joukkueen hyökkääjä Michy Batshuayi on yksi kuudesta joukkueen pelaajasta, jotka ovat junioreina pelanneet Anderlechtissa.
Belgian EM-joukkueen hyökkääjä Michy Batshuayi on yksi kuudesta joukkueen pelaajasta, jotka ovat junioreina pelanneet Anderlechtissa. Kuva: VESA KOIVUNEN
Fakta

RSC Anderlecht

  Anderlecht on Belgian menestynein seura, joka on voittanut 33 Belgian mestaruutta.

  Anderlechtin jalkapalloakatemiassa on 220 eliittipelaajaa.

  Seuran harjoituskeskuksessa on viisi nurmikenttää ja kuntosali. Akatemialla on käytössään kolme kenttää.

  Seura aloittaa lahjakkuuksien etsimisen viisivuotiaista alkaen järjestämällä foot & fun -tapahtumia viikoittain.

  Akatemiassa on niin sanottu sosiaalinurkkaus, jossa työskentelee yhteyshenkilö seurojen ja koulujen välillä.

Pariisi/Bryssel

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä RSC Anderlechtin akatemian teknisellä johtajalla Jean Kindermansilla oli kiire päällä. Illalla hän tuskin ehtisi Belgian ja Suomen jalkapallomaaotteluun, kun seuraavana aamuna edessä olisi luennointimatka Madridiin. Mestarien liigan voittanut Real Madrid oli kutsunut Jean Kindermansin kertomaan brysseliläisen suurseuran pelaajakehityksestä.

”Viiden kuuden viime vuoden aikana olemme menestyneet pelaajien kasvattamisessa. Ensinnäkin meillä oli vuonna 1993 syntynyt Romelu Lukaku, joka pelaa Evertonissa ja maajoukkueessa. Toivon, että hän olisi paras maalintekijä EM-turnauksessa. Lukakun jälkeen teimme rakenteellisen muutoksen pelaajakehityksessämme”, Kindermans kertoi Anderlechtin akatemiassa.

Kaikki haluavat kuulla, mitä Anderlecht tekee. Vuoden aikana Kindermans on käynyt muun muassa Suomessa, Puolassa ja Italiassa. Ennen Helsingin Sanomia Anderlechtissa kävivät The Guardian, Süddeutsche Zeitung ja Gazzetta dello Sport.

Anderlechtin vuotuinen budjetti on 45–50 miljoonaa euroa, ja sillä on vaikea kilpailla Euroopan suurseurojen kanssa.

”Meidän pitää kompensoida kilpailutilannetta omilla kasvateillamme, joita kehitämme metodologiamme avulla. Nostamme heitä edustusjoukkueeseen ja toivomme, että voisimme parin kolmen kauden ajan saada heistä urheilullista hyötyä. Sen jälkeen toivomme saavamme investointimme takaisin, jotta voimme sijoittaa sen nuorten kehitystyöhön”, Kindermans kertoi.

Jean Kindermans.
Jean Kindermans.

Anderlechtin kädenjälki näkyy Belgian EM-joukkueessa, jossa on kuusi seurassa juniorina pelannutta pelaajaa. Veljekset Romelu ja Jordan Lukaku ovat nousseet Anderlechtin juniorijoukkueista edustusjoukkueeseen asti. EM-joukkueesta puuttuu Anderlechtin kasvatti, toppari Vincent Kompany, joka jäi loukkaantumisen takia pois turnauksesta.

Marouane Fellaini olisi varmasti noussut Anderlechtin edustukseen, ellei olisi vaihtanut seuraa. Standard Liège avasi vuonna 2007 uuden akatemian, joka maksoi 18 miljoonaa euroa. Vuotta myöhemmin seura möi Fellainin Valioliigaseura Evertonille 18 miljoonalla eurolla.

Samoin teki Anderlecht, joka pystyi käytännössä Romelu Lukakun myynnillä Chelseaan kattamaan Anderlechtin kaupunginosaan rakennetun 15 miljoonaa euron harjoituskeskuksen, jota käyttävät 15–21-vuotiaiden joukkueet.

Anderlechtin jalkapalloakatemian oppilaat aloittavat koulun viidessä lähialueen yhteistyökoulussa puoli yhdeksältä. Kolmena päivänä viikossa heillä on koulussa Anderlechtin valmentajan pitämä tunti jalkapalloa. Iltapäivällä heidät tuodaan bussilla akatemiaan joukkueharjoituksiin.

”Meillä on 60 minuuttia jalkapalloa aamupäivällä ja 90 minuuttia illalla. Tämä ohjelma heillä on maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin. Perjantai on vapaapäivä. Keskiviikkona meillä on iltapäivällä pidempi harjoitus, koska keskiviikkoiltapäivä on kouluissa vapaa Belgiassa. Kaikkiaan heillä on 540 minuuttia ohjattua harjoittelua viikossa ja viikonloppuna ottelu”, Kindermans kertoi.

Kaikilla Anderlechtin 10–19-vuotiailla on saman verran ohjattua harjoitusta ja otteluita tunnin tai puolentoista tunnin verran viikossa.

”Nuorten pitää olla välillä perheen ja ystävien kanssa. 10–12-vuotias ei voi keskittyä vain jalkapalloon. Nuoret voivat mennä juoksemaan, uimaan, tanssimaan tai harrastamaan muita urheilulajeja vapaa-aikanaan. Meidän mielestämme 540 laadukasta harjoitusminuuttia riittää kehittämään nuoria”, Kindermans kertoi.

Suomalaisjuniorien vanhemmissa saattaa herättää kateutta harrastuksen hinta.

”Anderlechtissa vanhemmat maksavat 260 euroa pelaajan vuosilisenssistä. He saavat seuralta kahdet kengät, peliasut ja kymmenen kuukauden ajan jalkapallovalmennusta”, Kindermans sanoi.

Anderlechtin juniorijoukkueet eivät matkusta ulkomaisiin turnauksiin, ellei kutsujataho maksa kustannuksia.

Anderlechtin ja muiden belgialaisakatemioiden työn tulos näkyy myös EM-joukkueen pelaajien pelitavassa. Belgialaiset etenevät vauhdilla pallon kanssa, eivät haudo palloa ja syöttävät laadukkaasti.

Se on belgialaisen ja anderlechtilaisen jalkapallokoulukunnan oppien peruja. Belgia on Fifa-rankingin kärkisijoilla pelaajakehitystyönsä ansiosta.

Tausta: Tällainen on Anderlechtin junioripelaajan profiili

Anderlechtin junioriakatemiassa seurataan koko ajan, täyttävätkö seuran pelaajat heiltä vaaditut kriteerit.

Akatemian valmentajat seuraavat erityisesti kymmentä kriteeriä, joista muodostuu Anderlechtille tyypillisen ju-niorijalkapalloilijan profiili.

1) Erinomainen tekninen potentiaali.

2) Ymmärrys pelistä.

3) Täydellinen ensimmäinen kosketus liikkeessä ja nopea kyky jatkaa peliä.

4) Molempijalkaisuus syöttöpelissä, laukauksissa ja harhautuksissa.

5) Kyky pelata useilla pelipaikoilla ennen täyden fyysisen nopeuden saavuttamista.

6) Luova ja kekseliäs pelaaja, jolla on hyvä päätöksentekokyky.

7) Ei taklaa, vaan katkoo hyvin ja ennakoi peliä.

8) Halukas oppimaan ja kunnianhimoa kehittyä jatkuvasti.

9) Osoittaa halua ja itseluottamusta ja ymmärtää vastuunsa ja toimii aloitteellisesti.

10) Atleettinen pelaaja (nopeus, ketteryys, voima ja kestävyys). Ei vain hyvä pelaaja, vaan erityisesti hyvä liikkumaan.

HSTV:n Kottilat: Nyt EM-kisoissa nähdään maaleja
HSTV:n Kottilat: Nyt EM-kisoissa nähdään maaleja
HSTV:n jalkapalloilevat Kottilan veljekset puivat taas futisviikon tärkeimmät puheenaiheet. Mikan ja Santun mukaan EM-kisoissa on vihdoin luvassa maaleja, kun tähän asti tiukasti puolustaneiden maidenkin on lopulta saatava voittoja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!