Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tahto voitti sittenkin taidon

Tämän vuoden NBA-finaaleissa LeBron James ei suostunut häviämään.

Urheilu
 
Bob Donnan
Clevelandin LeBron James oli viimeisessä finaalissa askeleen edellä Golden Staten tähteä Stephen Currya.
Clevelandin LeBron James oli viimeisessä finaalissa askeleen edellä Golden Staten tähteä Stephen Currya. Kuva: Bob Donnan

Tuntui kuin koko koripalloliiga NBA:ta seuraava yleisö olisi saanut maanantain vastaisena yönä pallon naamaansa. Mitä juuri tapahtui?

Miten Cleveland Cavaliers onnistui voittamaan mestaruuden oltuaan finaalisarjassa 1–3-tappiolla Golden Statea vastaan?

Harva uskoi Clevelandiin missään vaiheessa kautta, vaikka se jyräsi helposti itäisen konferenssin voittoon. Joukkue hävisi Golden Statelle viime vuoden loppuottelut eikä pystynyt voittamaan ylivoimaista vastustajaansa tämän kauden runkosarjassakaan.

Yksikään joukkue ei koko liigan historiassa ollut kavunnut 1–3-asemasta voittoon, vaikka sitä oli yritetty 32 kertaa. Lisäksi urheilumenestys oli karttanut Clevelandia vuosikymmenet. Cavaliersilla ei ollut ainuttakaan mestaruutta. Kaupungin jalkapallojoukkue Browns on voittanut Super Bowlin viimeksi vuonna 1964.

Golden Staten pelillinen ylivoima oli korispiirien kuumin puheenaihe koko vuoden. Kauden suuri kertomus oli se, miten Warriorsin mestaruutta vähäteltiin onnenkantamoisena, ja miten joukkue sen vuoksi halusi osoittaa olevansa kaikkien aikojen paras.

Esitettiin, että Warriors muuttaa koko koripallon lajina syöttöihin, kolmosiin ja lyhyeen ”kuolemakokoonpanoonsa” luottamalla. Sanottiin, että Stephen Curryn ja Klay Thompsonin ylivoiman vuoksi lajiin pitäisi kehittää neljän pisteen viiva.

Curryn heittopelin kritisoitiin jopa vaikuttavan haitallisesti nuorisoon. Pikkujuniorit alkoivat nimittäin harjoitella vaikeita kolmosia suoraan juoksusta sen sijaan, että olisivat keskittyneet pelin perusteiden hiomiseen.

Chino Hills -lukiossa alettiin Curryn esimerkkiä seuraten opettaa pelifilosofiaa, jossa puolestakaan kentästä lähtevä heitto ei ole huono idea.

Kaikki hype oli kuitenkin täysin perusteltua: Warriors voitti tällä kaudella 73 runkosarjaottelua ja 15 pudotuspeliä.

Viimeisen voiton edessä seisoi kuitenkin LeBron James. Supertähti, jonka Cleveland varasi vuonna 2003. Pahis, joka jätti Cavsin teatraalisesti ja voitti tähän asti ainoat mestaruutensa Miamin unelmajoukkueessa. Väsynyt reliikki, joka palasi kotiin 2014 ja josta aika ja uudentyyppinen koripallo näytti ajavan hitaasti ohi.

ESPN:n kommentaattori Jalen Rose käyttää analyysissään usein jaottelua ”skill versus will”, taito vastaan tahto. Tämän vuoden finaaleissa tahto voitti taidon. LeBron James ei yksinkertaisesti suostunut häviämään.

Hän oli asettanut harteilleen koko kaupungin ja julistanut tavoitteekseen tuoda mestaruuden Clevelandin kidutetuille urheilufaneille. Kentällä nähtiin fysikaalinen paradoksi: Warriorsin pysäyttämätön voima kohtasi liikkumattoman LeBronin.

Hän voitti ensimmäisenä pelaajana kaikki finaalisarjan tärkeimmät tehotilastot: pisteet, levypallot, syötöt, riistot ja torjunnat.

Jamesin voitto tuntuu aikamatkalta menneisyyteen. Aikaan, jossa Michael Jordan ja Kobe Bryant voittivat mestaruuksia kieltäytymällä häviämästä ja ajamalla henkilökohtaisella vimmallaan kanssapelaajansa suorituskyvyn äärirajoille.

Myös James näytti kauden aikana pakkomielteisen puolensa, joka oli valmis hävittämään kaiken voiton tieltä. Hänestä tuli käytännössä Cavaliersin general manager.

Viime kaudella hän kokosi haluamansa pelaajat ympärilleen treidaamalla maajoukkuekaveri Kevin Loven mukaansa.

Tällä kaudella valmentaja David Blatt sai vaihtua Tyronn Luen nukkehallitukseen LeBronin imperiumissa.

Clevelandin voitto on yksi urheiluhistorian suurista yllätyksistä ja altavastaajan voitoista. Mestaruuden ansiosta Jamesin kasvot kaiverretaan lopullisesti koripallon Mount Rushmore -vuoreen.

Warriorsin aloittaman koripallovallankumouksen tulevaisuus mitataan puolestaan uudelleen ensi vuonna. Vaikka siihen vaadittiin kellojen siirtämistä menneisyyteen, tekee Clevelandin yllätys myös tulevaisuudesta mielenkiintoisemman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!