Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Korisliigasta suljettu Bisons ei voi hakea paikkaa ykkösdivarista – vain läntisen alueen kakkosdivisioona mahdollinen

Urheilu
 
Minna Raitavuo
Pettyneitä Bisons-pelaajia Korisliigan ratkaisevan 5. loppuottelun jälkeen 19. toukokuuta 2015 Joensuussa.
Pettyneitä Bisons-pelaajia Korisliigan ratkaisevan 5. loppuottelun jälkeen 19. toukokuuta 2015 Joensuussa. Kuva: Minna Raitavuo
Fakta

Bisons kertoi talousahdingostaan helmikuussa

  Loimaan Korikonkarit nousi Korisliigaan vuonna 2011 ja vaihtoi sponsorisyistä nimekseen Nilan Bisons.

  Ennen sarjanousua seura hankki urheilujohtajakseen Aleksi Valavuoren, joka erosi lokakuussa 2011.

  Nimisponsorisopimus päättyi keväällä 2014 ja joukkueesta tuli Loimaa Bisons.

  HS uutisoi Loimaan Bisonsin talousvaikeuksista viime helmikuussa.

  Tuolloin kahden varainhankkijan vetäytyminen seuran toiminnasta jätti sen vaikeaan tilanteeseen. Seurauksena Bisons vapautti avainpelaajiaan.

  Yksi joukkueen isoista rahareiistä oli osallistuminen Eurocupiin ja Itä-Euroopan VTB-liigaan kausina 2013–2016. Seura päätti luopua kansainvälisistä sarjoista helmikuussa 2016 ja yritti vakauttaa itsensä pelkäksi Korisliiga-seuraksi.

  Helmikuussa 2016 seura aloitti kannattajilleen suunnatun kampanjan, jossa sitä saattoi tukea henkilökohtaisella lahjoituksella.

  Bisons voitti Suomen mestaruuden vuosina 2012 ja 2013. 2014 tuli pronssia ja 2015 hopeaa.

  Teemu Selänne osti viisi prosenttia seuran osakkeista vuonna 2015.

Loimaan Bisons on suljettu Korisliigasta. Koripalloliiton liittohallitus myönsi eilen maanantaina Korisliigan sarjapaikat kaudelle 2016–2017. Korisliigaa pelataan ensi kaudellakin kymmenellä joukkueella.

Pelillisten ja taloudellisten kriteerien perusteella paikka myönnettiin BC Nokialle, Helsinki Seagullsille, Joensuun Katajalle, Kauhajoen Karhulle, Kouvolan Kouvoille, KTP-Basketille, Salon Vilppaalle, Tampereen Pyrinnölle ja UU-Korihaille.

Loimaan Korikonkarien, jonka sopimusyhteisö on viime vuodet ollut Bisons BC, sarjalisenssihakemus kuitenkin evättiin. Kaksinkertainen Suomen mestari Bisons ei suoriutunut vaadituista velvoitteistaan määräaikaan mennessä.

”Meillä on selvät kriteerit, joilla pyritään turvaamaan terve kilpailuympäristö sekä valvomaan eri osapuolten etuja”, kommentoi Koripalloliiton puheenjohtaja Antti Zitting liiton tiedotteessa.

”Joskus kriteeristön noudattaminen tarkoittaa kivuliaita ja vaikeita päätöksiä, joihin Bisonsin sarjasta sulkeminen mitä suurimmassa määrin kuuluu.”

Kriteereihin kuuluu velvoitteita joukkueen jäseniä, verottajaa, kansainvälistä liittoa ja Suomen Koripalloliittoa sekä vakuutusyhtiöitä kohtaan.

Bisonsin korvaa Korisliigassa Lapuan Kobra-Basket, joka putosi viime keväänä sarjasta jäätyään runkosarjan viimeiseksi.

Bisons kommentoi asiaa maanantai-iltana omilla verkkosivuillaan julkaisemassan tiedotteessa.

”Koripalloliiton liittohallitukselta tänään saamamme päätöksen mukaan emme saa liigalisenssiä, koska emme ole täyttäneet kaikkia liigalisenssin talousvaatimuksia asetetuissa aikatauluissa”, Bisons tiedotti.

”Olemme saaneet rahoituksen järjestettyä ja saisimme pöydän täysin puhtaaksi, mutta olisimme tarvinneet tähän muutaman päivän lisäajan. Koripalloliiton säännöstö ei tähän lisäaikaan taipunut, joten todennäköisesti nyt joudutaan vetämään töpseli irti seinästä ja yksi tarina saa päätöksensä.”

”Toivoimme todella, ettei tähän olisi jouduttu. Toivoimme, että Bisonsin viiden vuoden aikana suomalaisen koriskenttään synnyttämää tarinaa ei olisi vedetty roskakoriin muutaman päivän vuoksi”, suree seuran varapuheenjohtaja Ari Hannula tiedotteessa.

”Mikäli lisäaika olisi järjestynyt, Bisons olisi pelannut Korisliigassa myös ensi kaudella ja tarina olisi jatkunut.”

”Ilmeisesti suomalainen koripalloilu ei tarvitse Bisonsia? Ehkä valitamme päätöksestä urheilun oikeusturvalautakuntaan, ehkä emme.”

Bisons voi hakea paikkaa läntisen alueen kakkosdivisioonasta

Koripalloliiton toimitusjohtaja Jari Tourunen kommentoi Bisonsin sarjasta sulkemista HS:lle tiistaina. Tourusen mukaan sulkemisen syynä oli se, etteivät loimaalaiset täyttäneet heille asetettuja taloudellisia vaatimuksia.

Lisenssiryhmä oli tehnyt asiasta esityksen Koripalloliiton hallitukselle, joka oli tehnyt lopullisen päätöksen maanantai-iltana.

”Bisons on samalla viivalla kaikkien muiden kanssa. Aikataulut ja kriteerit ovat olleet kaikilla seuroilla tiedossa, eikä Bisons pystynyt täyttämään kriteerejä aikataulun puitteissa”, Tourunen kommentoi Bisons-varapuheenjohtaja Hannulan näkemyksiä.

”Meille ei oikeasti jäänyt vaihtoehtoja. Lisäajan antaminen Bisonsille olisi vaatinut sääntöjemme muuttamista lennosta tai ratkaisuja, jotka eivät ole sääntöjemme mukaan perusteltuja. Seuran toimittamat selvitykset eivät myöskään olleet riittäviä.”

”Meillä oli riittävät perusteet päätöksen tekemiseen. Tämä on raskas ja ikävä asia.”

Tourunen näkee Bisonsin kohtalon valitettavana. Hänen mukaansa tällaiset tapaukset eivät koskaan ole hyviä koripallolle tai liigalle.

”Bisons on pärjännyt hyvin ja tehnyt hyvää työtä. Toisaalta nousijalla [Lapuan Kobra-Basket] on mahdollisuus nyt osoittaa urheilullisin perustein, että se kuuluu liigaan.”

Koripalloliiton mukaan Bisons ei saa hakea paikkaa ykkösdivarista. Läntisen alueen kakkosdivisioonaan se on sen sijaan tervetullut.

”He eivät ole ilmoittaneet, mitä aikovat tehdä. Liitto odottaa heidän ratkaisuaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!