Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kansainvälinen olympiakomitea ei päästä Venäjän yleisurheilijoita Rioon

Dopingjärjestelmän paljastanut Julia Stepanova saattaa saada poikkeusluvan, mutta valitseeko Venäjän olympiakomitea hänet?

Urheilu
 
Michael Dalder / Reuters
Vuonna 2013 kahden vuoden kilpailukiellon saanut Julia Stepanova (ent. Rusanova) oli avainroolissa Venäjän dopingpaljastuksissa.
Vuonna 2013 kahden vuoden kilpailukiellon saanut Julia Stepanova (ent. Rusanova) oli avainroolissa Venäjän dopingpaljastuksissa. Kuva: Michael Dalder / Reuters

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ei päästä venäläisiä yleisurheilijoita Rion kisoihin erikoisluvalla. Se ei siis kävele lajiliitto IAAF:n viime viikolla tekemän päätöksen yli.

KOK päätti, että venäläiset ja kenialaiset urheilijat saavat osallistua olympiakisoihin ainoastaan oman urheilumuotonsa kansainvälisen lajiliiton erikseen hyväksyminä.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach sanoi AFP:n mukaan, että maailman antidopingtoimiston Wadan raportit Venäjän ja Kenian puutteellisesta antidopingtyöstä asettavat näiden maiden kaikkien urheilijoiden syyttömyysolettaman ”vakavan tarkastelun kohteeksi”.

IAAF pitää siis Venäjän yleisurheilijoiden kansainvälisen kilpailukiellon voimassa myös Rion kisojen ajan. Kenialaiset sen sijaan pääsevät osallistumaan, sillä IAAF ei ole toistaiseksi langettanut maan yleisurheilijoille kollektiivista kilpailukieltoa.

Kenia on kuitenkin ”tarkasteltavien maiden listalla” vuoden 2016 loppuun saakka. Wada on kuvaillut Kenian antidopingohjelmaa ”sekasotkuksi”.

KOK päätti myös, että kaikki Riossa urheilevat kilpailevat oman maansa lipun alla ja sitä edustaen.

IAAF voi hyväksyä yksittäisten venäläisten osallistumisen Rion kisoihin sillä perusteella, että nämä ovat auttaneet antidopingtyössä ja kertoneet tietojaan maan dopingohjelmasta. Esimerkiksi juoksija Julia Stepanova voi saada tällaisen luvan.

Ennen KOK:n päätöstä arveltiin, että Stepanova ja muut mahdollisesti erikoisluvan saavat urheilijat kilpailisivat neutraaleissa väreissä tai olympialipun alla. Nyt he siis edustaisivat Venäjää.

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski painotti, että olennaista ei ole nyt se, kilpaileeko joku mahdollisesti tietyn maan lipun vai olympialipun alla.

”Olennaista on se, ettei kyseinen urheilija edusta mätää järjestelmää. Tavoite on se, että ne, joiden valmentautumiseen voi luottaa, voivat kilpailla”, Pihlakoski sanoi HS:lle.

Pihlakoski arvioi, että Stepanova esiintyy todennäköisesti vielä kansainvälisillä kentillä tällä kaudella.

Pihlakosken tietojen mukaan Stepanovaa katsotaan nykyään Venäjällä ”kieroon” hänen paljastustensa takia.

Myöhemmin selviää, valitseeko Venäjän olympiakomitea hänet kisoihin, jos IAAF näyttää valinnalle vihreää valoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!