Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dopingvuotaja Stepanova saattaa päästä Rioon

Dopingjärjestelmän paljastanut Julia Stepanova saattaa saada poikkeusluvan, mutta valitseeko Venäjän olympiakomitea hänet?

Urheilu
 
HS
Charles Platiau / Reuters
Vuonna 2013 kahden vuoden kilpailukiellon saanut Julia Stepanova (ent. Rusanova) oli avainroolissa Venäjän dopingpaljastuksissa.
Vuonna 2013 kahden vuoden kilpailukiellon saanut Julia Stepanova (ent. Rusanova) oli avainroolissa Venäjän dopingpaljastuksissa. Kuva: Charles Platiau / Reuters

Pietari/HelsinkiPääseekö Venäjän laajojen dopingrikkomusten paljastamiseen osallistunut juoksija Julia Stepanova kenties maansa ainoana yleisurheilijana Rion olympiakisoihin?

Tämä kysymys nousi pintaan tiistaina sen jälkeen, kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoitti, ettei se päästä venäläisiä yleisurheilijoita Rioon erikoisluvalla. Se ei siis kävele lajiliitto IAAF:n viime viikolla tekemän päätöksen yli.

IAAF voi hyväksyä yksittäisten venäläisten osallistumisen Rion kisoihin sillä perusteella, että nämä ovat auttaneet antidopingtyössä ja kertoneet tietojaan maan dopingohjelmasta. Stepanova voi siis saada tällaisen luvan.

IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski arvioi HS:lle, että Stepanova esiintyy todennäköisesti vielä kansainvälisillä kentillä tällä kaudella.

Eri asia on, valitseeko Venäjän olympiakomitea hänet kisoihin, jos IAAF näyttää valinnalle vihreää valoa.

”Aiemmin dopingin takia kilpailukiellon saaneen Julia Stepanovan pääsy [olympialaisiin] on kuin terveen järjen ja puhtaiden venäläisten urheilijoiden kiusaamista”, Venäjän olympiakomiteaa johtava Aleksandr Žukov sanoi uutistoimisto Tassille tiistaina.

Stepanovan kohtalo on herättänyt Venäjällä kiivaita reaktioita. Hän sai kahden vuoden kilpailukiellon dopingista vuonna 2013, mutta jatkaa nyt uraansa.

Ennen KOK:n päätöstä arveltiin, että Stepanova ja muut mahdollisesti erikoisluvan saavat urheilijat kilpailisivat neutraaleissa väreissä tai olympialipun alla.

KOK päätti, että kaikki Riossa urheilevat kilpailevat omaa maataan edustaen.

Pihlakoski painotti, että olennaista ei ole nyt se, kilpaileeko joku mahdollisesti tietyn maan lipun vai olympialipun alla.

”Olennaista on se, ettei kyseinen urheilija edusta mätää järjestelmää. Tavoite on se, että ne, joiden valmentautumiseen voi luottaa, voivat kilpailla”, Pihlakoski sanoi.

KOK päätti, että venäläiset ja kenialaiset urheilijat saavat osallistua olympiakisoihin ainoastaan oman urheilumuotonsa kansainvälisen lajiliiton erikseen hyväksyminä.

IAAF pitää Venäjän yleisurheilijoiden kansainvälisen kilpailukiellon voimassa myös Rion kisojen ajan. Kenialaiset sen sijaan pääsevät osallistumaan, sillä IAAF ei ole toistaiseksi langettanut maan yleisurheilijoille kollektiivista kilpailukieltoa.

Kenia on kuitenkin ”tarkasteltavien maiden listalla” vuoden 2016 loppuun saakka. Wada on kuvaillut Kenian antidopingohjelmaa ”sekasotkuksi”.

Venäjän urheiluministeri Vitali Mutko sanoi Venäjän tukevan KOK:n päätöstä.

”Me tuemme täysin KOK:ta. Venäjä on ollut ja on kansainvälisen olympialiikkeen kumppani. Me puolustamme puhdasta urheilua ja sitä, että rehellisen työn avulla tuloksia saavuttavia urheilijoita suojellaan”, Mutko sanoi uutistoimisto R-Sportin mukaan.

Žukov vetosi aiemmin KOK:hon, jotta se tekisi oikeudenmukaisen päätöksen. Žukovin mielestä yleisurheilijoiden kilpailukielto rikkoo dopingia käyttämättömien venäläisurheilijoiden oikeuksia.

Myöhemmin tiistaina hän kuitenkin vaihtoi sävyä ja korosti, että Venäjä ei aio boikotoida Rion olympialaisia.

”Me haluamme, että olympialiikkeen yhtenäisyys säilyy ja mitään boikotteja ei missään tapauksessa pidä tulla”, hän totesi Interfaksin mukaan

HS-työryhmä: Anneli Ahonen, Erno Rautarinta, Jussi-Pekka Reponen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?