Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kroatian vihattu nukkemestari

Urheilu
 
Ari Virtanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n urheilutoimittaja.

Miksi ihmeessä kukaan täysjärkinen kannattaja haluaisi riskeerata oman joukkueensa jatkon EM-turnauksessa sabotoimalla peliä? Sitä kysyivät tv-katsojat Euroopassa, kun kroatialaiskannattajat heittivät soihtuja kentälle Tšekki-ottelussa.

Kannattajat ovat järjestäneet häiriöitä ennenkin. Viime vuonna Kroatia joutui Euroopan jalkapalloliiton Uefan määräyksestä pelaamaan tyhjille katsomoille viisi ottelua. Kroatiaa oli sanktioitu muun muassa otteluissa tapahtuneiden rasististen huutojen takia. Ennen karsintaottelua Italiaa vastaan oli Splitin stadionin nurmeen poltettu hakaristi.

Kroatialaiskannattajat hakivat EM-turnauksessa huomiota ja saivat sitä.

Joukkueen päävalmentaja Ante Čačić tuomitsi kannattajat Tšekki-ottelun jälkeen tietenkin huligaaneiksi. Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarović tuomitsi Kroatian häiriöistä vastanneet kannattajat maan vihollisiksi.

Kroatian media vaatii näinkin: ”Paikallistakaa huligaanit, pidättäkää ja karkottakaa heidät.”

Mutta mistä soihtujen heitossa oikein oli kyse? Kroatialaiskannattajien väitetysti äärimmäisenä tavoitteena oli saada oma joukkueensa hylättyä turnauksesta ja pakottaa Kroatian jalkapalloliiton johtajat eroamaan.

Kannattajienvihan kohteena on etenkin Kroatian suurseuran Dinamo Zagrebin entinen johtaja, nykyinen neuvonantaja Zdravko Mamić, joka on myös Kroatian jalkapalloliiton varapuheenjohtaja.

Hänen syytetään tehneen täysin kohtuuttomia sopimuksia Zagrebin pelaajien kanssa. Viime joulukuussa Zagrebissa oikeus tuomitsi Eduardo da Silvan tapauksen Mamićin hyväksi.

Eduardo oli tehnyt 18-vuotiaana Mamićin kanssa sopimuksen, joka takasi ensin puolet kaikista pelaajan tuloista ja myöhemmin viidenneksen Mamićille. Sopimusten mitätöintiä yrittäneen Eduardon velat Mamićille ovat kasvaneet miljoonaan euroon.

Kroatialaismedian tietojen mukaan myös Liverpoolin tähtitoppari Dejan Lovren ja Real Madridin keskikenttäpelaaja Luka Modrić olisivat sotkeutuneet Mamićin verkkoon. Kroatian viranomaiset ovat syyttäneet Mamićia myös epäillyn veronkierron takia, ja tässä oikeudenkäynnissä Lovrenia on kuultu todistajana. Siinä ehkä syy, miksi Kroatian tähtitoppari Lovrenia ei nähdä EM-turnauksessa.

Onko Čačić Mamićin sätkynukke? Čačić on itse kiistänyt tietenkin olevansa mitään muuta kuin Mamićin ystävä.

Kroatian kannattajilta voi odottaa häiriöiden aiheuttamista niin kauan kuin nukkemestarilta vaikuttava Mamić toimii kulisseissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!