Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Häviäjät heitetään tulivuoreen – HS tapasi EM-kisoihin matkanneita Islannin kannattajia

Islannin kannattajien invaasio on matkalla Pariisiin. Kaupunkiin ehtineet fanit paljastivat HS:lle, miksi islantilaisia on maailmassa niin vähän

Ari Virtanen HS

Pariisi

”Haloo, onko Ragnhildur Jónsdóttir?”

”Kyllä vain, mutta kuuluu todella huonosti olen laavakentällä juuri nyt. Lähetä sähköpostitse kysymykse. . .”

Piti soittaa islantilaiselle haltija-asiantuntijalle ja kysyä, miten islantilaisten massiivinen invaasio Islannista Ranskaan on vaikuttanut haltijoiden elämään. Islannista on lähtenyt joidenkin arvioiden mukaan noin 30 000 kannattajaa eli kymmenisen prosenttia kansakunnasta. Sen täytyy näkyä ja kuulua islantilaisten ja myös haltijoiden elämässä.

Kyllä, Islannissa on todellakin niin sanottuja asiantuntijoita, jotka uskovat haltijoihin ja peikkoihin. Rakennettavien teidenkin reittejä on tiettävästi siirretty, jotta haltijoiden elämää ei häirittäisi.

Islannin kannattajat EM-turnauksessa ovat olleet kuin peilikuva kannattamastaan joukkueesta. Kollektiivina se on aiheuttanut pelkoa synkronoidulla toiminnallaan, mutta toisaalta se on ollut myös yksi sympaattisimmista ryhmistä turnauksessa.

Islantilaisten invaasiojoukko Ranskaan on kiertänyt Saint Etiennen ja Marseillen ja on siirtymässä seuraavaksi Pariisiin. Tavoitimme ensimmäiset islantilaisten ryhmät Eiffel-tornin ympäristöstä.

Norjassa asuvat Baldvin Einarsson ja Ulfar Baldvinsson olivat saapuneet Pariisiin ensimmäiseen EM-otteluunsa.

”Islantilaiset ovat hyvin kilpailullista kansaa, joten tähän turnaukseen osallistuminen on iso asia meille. Lapset kilpailevat jo pienestä pitäen Islannissa”, Ulfar Baldvinsson kertoi.

Mitä tapahtuu häviäjille, heitetäänkö heidät tulivuoreen?

”Totta kai, siksi meitä islantilaisia on niin vähän”, Baldvinsson sanoi.

”Me olemme saarikansaa, joka asuu hyvin karulla saarella. Me islantilaiset rakastamme seikkailuja, ja sanomme kyllä kaikille seikkailuille”, Baldvin Einarsson selitti islantilaisten motivaatio matkustaa tuhatpäisinä joukkoina Ranskaan.

Kumpikin oli sitä mieltä, että Islannin seuraava vastustaja Itävalta on vahvempi paperilla, mutta Islanti voittaa.

Gisli Palsson oli saapunut Pariisin kahden poikansa Gylfi Karl Gislasonin ja Polgeir Pall Gislasonin kanssa tiistaina.

”Turnaus on ollut kova Islannille. Meillä ei ole ollut pahemmin pallonhallintaa”, Gylfi Karl Gislason sanoi.

Gisli Palsson sanoi samaa kuin muutkin islantilaiset: EM-turnaus on ainutlaatuinen kokemus islantilaisille.

”Tämä on ainutlaatuista, eikä voi tietää, käykö näin toiste. Pääsimme turnaukseen, koska maassamme on viidentoista vuoden ajan panostettu olosuhteisiin ja rakennettu jalkapallohalleja”, Palsson sanoi.

Perheen molemmat pojat kertoivat pelaavansa jalkapalloa. Gylfi Karl Gislanin vakava jalkapalloharrastus oli katkennut polvivammaan.

Pienessä maassa kaikki ovat törmänneet joskus toisiinsa.

”En tunne EM-joukkueen pelaajia henkilökohtaisesti, mutta pelasin kymmenisen kertaa [EM-joukkueen puolustaja] Hjörtur Hermannssonia vastaan junioreissa. Se on hieman katkera muistutus, mitä olisi voinut käydä. Hän oli aika hyvä, mutta meidän joukkueemme oli parempi”, Gylfi Karl Gislason kertoi.

Sinun siis pitäisi olla EM-joukkueessa?

”Juuri niin – enpä tiedä”, Gylfi Karl Gislason nauroi.

Myöhemmin illalla haltija-asiantuntija Ragnhildur Jónsdóttir vastasi sähköpostitse.

”Haltijaystäväni eivät ole kovin kiinnostuneita urheilusta. Näin kuitenkin videolta, miten tuhannet islantilaiset lauloivat yhdessä kaunista laulua. Soitin videota uudestaan ja uudestaan, ja tunsin haltijaystävieni kerääntyvän ympärilleni. He nauttivat laulusta, ystävyydestä ja yhteisöllisyydestä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!