Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljonääri Pekka Lillbacka rakennutti Härmään hulppean raviradan

Kylmäveriset hevoset, erityisesti suomenhevoset, ovat Pekka Lillbackalle sydämen asia

Urheilu
 
Tiomo Aalto
Hevoset ja raviohjastajat testasivat Härmän uuden raviradan olosuhteita paikallisraveissa toukokuussa.
Hevoset ja raviohjastajat testasivat Härmän uuden raviradan olosuhteita paikallisraveissa toukokuussa. Kuva: Tiomo Aalto
Fakta

Nordic King

  Ensimmäistä kertaa juostava Nordic King on kylmäveristen hevosten suurkilpailu.

  Kilpailu järjestetään Powerparkin vieressä sijaitsevalla uudella raviradalla Härmässä.

  Karsintalähdöt starttaavat juhannusaattona perjantaina. Kahden 2100 metrin lähdön kolme parasta pääsee finaaliin.

  Finaalikilpailu ratkeaa juhannuspäivänä lauantaina 1 600 metrin lähdössä. Kilpailun voittaja ansaitsee 50 000 euroa.

  Katsojia kolmipäiväiseen juhannustapahtumaan odotetaan 30 000.

Vuosi sitten Powerparkin viereinen alue puski metsää. Nyt 27 hehtaarin alue on raivattu puhtaaksi. Paikalla kaartuu optimaalisesti kallistettu kilometrin pituinen ravirata, jonka ennakoidaan tarjoavan ennätysaikoja.

Valjastuskatoksiin mahtuu sata hevosta ja kahvilarakennukseen 800 katsojaa. Härmän uusi ravirata on Suomen oloissa poikkeuksellinen, sillä uusia raviratoja ei ole syntynyt sitten 1980-luvun.

Miljoonainvestoinnin raviurheilulle tarjoili hydraulisia koneen osia valmistavan Lillbacka Powercon toimitusjohtaja Pekka Lillbacka.

Yritys omistaa myös Härmässä sijaitsevan Powerpark-viihdekeskuksen, jonka jatke ravirata on. Juhannuksena Lillbacka järjestää radalla kylmäveristen hevosten kansainvälisen suurkilpailun Nordic Kingin. Ensimmäistä kertaa juostavan kilpailun pääpalkinto on 50 000 euroa.

”Rakennamme viimeisiä telttoja ja korjailemme nurkkia, mutta muuten kaikki on valmista”, Lillbacka kertoo radan viereltä.

Ravikilpailut ovat vain osa radan toimintaa. Powerpark järjestää alueella jatkossa muun muassa lasten urheilutapahtumia, näyttelyitä ja konsertteja.

Kylmäveriset hevoset, erityisesti suomenhevoset, ovat Pekka Lillbackalle sydämen asia. Hevoset ovat olleet läsnä hänen elämässään vuosikymmeniä. Lillbacka omistaa toistakymmentä kylmäverihevosta. Varsoja on syntynyt vuosien varrella tusina.

”Jos jollakin on hyvä suomenhevosvarsa, hän ei sitä myy. Siksi Suomessa pitää tehdä varsat itse”, selittää Lillbacka kasvatustoimintaansa.

Suomenhevosrodun ja sen tulevaisuuden turvaaminen on hänelle tärkeää.

”Suomenhevonen on hieno, jalo eläin, joka on auttanut meitä itsenäistymisestä alkaen. Suomenhevonen on vähän kuin suomalainen: karski ja kovapäinen, mutta sitten kun pitää tehdä töitä, mennään eikä meinata.”

Suomenhevosten valmentajien sanat eivät meinaa riittää, kun he kiittelevät Lillbackan tukea suomenhevosurheilulle.

”Suomi on edelleen suomenhevosten maa. On aivan huippujuttu, että joku satsaa näin paljon rodun kilpailutoimintaan”, Vitterin valmentaja Jalmari Svart kiittelee.

Pekka Lillbacka kutsui Nordic Kingin -lähtöön Pohjoismaiden kovimmat kylmäverihevoset. Lopputulos jäi pettymykseksi, sillä kärkinimistä kutsun lunastivat ainoastaan Ruotsin Månprinsen A.M. ja Norjan Myr Faksen.

Sen sijaan kauden kovin suomalaispari ottaa toisistaan mittaa jo ensimmäisessä karsintalähdössä. Jokivarren Kunkku ja Vitter kohtasivat edellisen kerran toukokuussa Ruotsin Elitkampenissa, jolloin Jokivarren Kunkku taipui Vitterin taakse. Molempien valmentajat vakuuttavat hevostensa olevan elämänsä kunnossa.

”Kävimme äskettäin hieroja Tuula Pursiaisen luona ja kaiken pitäisi olla hyvin”, Svart kertoo Vitteristä.

Sekä Jokivarren Kunkun että Vitterin valmentajat harmittelevat ulkomaisten kylmäveristen poisjääntiä.

”Olisi ollut hienoa saada kilpailusta oikea maaottelu. Toivottavasti kilpailu houkuttelee lisää ulkomaisia hevosia tulevina kesinä”, Jokivarren Kunkun valmentaja Antti Ojanperä toivoo.

Hän arvelee, että Månprinsen voi antaa suomalaisille kunnon vastuksen.

”Finaalissa ajetaan kovaa. Rata on rakennettu siten, että hyvällä säällä voi odottaa kovia aikoja.”

Oikaisu 23.6.2016 kello 11.12: Pekka Lillbackan etunimi oli aiemmassa versiossa kirjoitettu väärin.

Pekka Kaidesoja
Härmän uuden raviradan viimeistelytyöt ovat käynnissä yötä päivää juhannuksena ravattavaa kylmäveristen hevosten suurkilpailua varten.
Härmän uuden raviradan viimeistelytyöt ovat käynnissä yötä päivää juhannuksena ravattavaa kylmäveristen hevosten suurkilpailua varten.
Pekka Kaidesoja
Nordic King -suurkilpailu on miljonääri Pekka Lillbackan hevosharrastuksen ansiota. Hän haluaa kunnioittaa kilpailullaan suomenhevosta.
Nordic King -suurkilpailu on miljonääri Pekka Lillbackan hevosharrastuksen ansiota. Hän haluaa kunnioittaa kilpailullaan suomenhevosta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?