Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisen jääkiekkoilun kulta-aika alkaa juhannuksena Buffalossa

Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Olli Juolevi edustavat Suomen uutta nousua jääkiekon supervaltioksi

Jouni Nieminen
Fakta

Suomalaiset 1. kierroksella

  Suomalaisia on varattu 1. kierroksella kaikkiaan 30.

  Pienimmällä numerolla (2.) on suomalaisista varattu Kari Lehtonen (Atlanta, 2002) ja Aleksander Barkov (Florida, 2013).

  Ykköskierroksen suomalaisvarauksista menestynein on Teemu Selänne (10. varaus, Winnipeg, 1988).

  Vuonna 2002 1. kierroksella varattiin peräti viisi suomalaista. Lehtonen (2.), Joni Pitkänen (4.), Jesse Niinimäki (15. ), Sean Bergenheim (22.) ja Hannu Toivonen (29.).

Buffalo

Viikonloppuna selviää tuleeko Patrik Laineesta ensimmäinen suomalainen jääkiekon Pohjois-Amerikan ammattilaisliigan NHL:n ykkösvaraus.

Laineen lisäksi sadat muut teini-ikäiset jääkiekkoilijat saavat jotain tulevaisuudestaan Buffalossa, kun maailman parhaan jääkiekkoliigan NHL:n varaustilaisuus järjestetään 54. kerran. NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen kierros (30 ensimmäistä varausta) pidetään paikallista aikaa perjantaina (Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä) ja kierrokset 2–7 lauantaina.

Suomalaispelaajan nimeä ei ole koskaan huudettu NHL:n varaustilaisuudessa ykkösenä. Paras suomalaisvuosi oli 2002, jolloin Atlanta Thrashers valitsi Kari Lehtosen kakkosena ja Philadelphia Flyers Joni Pitkäsen neljäntenä. Vuonna 2013 Florida Panthers otti Aleksander Barkovin toisella vuorolla ja Buffalo Sabres Rasmus Ristolaisen kahdeksantena.

Tänä vuonna on mahdollista, että Patrik Laine varataan toisena, Jesse Puljujärvi kolmantena ja Olli Juolevi neljäntenä.

Varaustilaisuudesta on hyvä tietää kaksi asiaa. Ensinnäkin, sille ei pidä antaa liian suurta merkitystä.

”Poikani varataan tämän vuoden varaustilaisuudessa”, sanoi St. Louis Bluesin kykyjenetsijöitten päällikkö Bill Armstrong The Hockey Newsille. ”Sanoin hänelle minkä sanon kaikille: varaustilaisuus ei merkitse paskaakaan. Se avaa vain oven. Nuorilla ei ole aavistustakaan siitä ja työmäärästä, jonka joutuu tekemään ottaakseen seuraavan askeleen NHL-pelaajaksi.”

Juuri Stanley Cup-mestaruuden voittaneen Pittsburgh Penguinsin ykkösketjun sentterinä pelasi vuoden 2005 varaustilaisuuden ykkösvaraus Sidney Crosby ja laidalla saman tilaisuuden viimeisenä varattu Patric Hörnqvist. Hörnqvistin varausnumero oli 230.

NHL:n perhesyistä jättävä Detroit Red Wingsin legendaarinen Pavel Datsjuk löydettiin Jekaterinburgista vasta 20-vuotiaana. Detroitin 171. varaus vuonna 1998. NHL-seurat käyttivät käytännössä 557 varausvuoroa ennen kuin Datsjukin nimi huudettiin.

Toiseksi, varaustilaisuudessa voi tapahtua mitä tahansa.

”Katsotaan, miten varaustilaisuus menee”, sanoi varaustilaisuuteen valmistautumassa oleva kykyjenetsijä Helsingin Sanomille. ”Kuvittelisin Winnipeg Jetsin ottavan Patrik Laineen, mutta mikään ei ole varmaa ennen kuin nimi huudetaan.”

NHL Draftin varausjärjestyksestä on tehty listoja jo ainakin vuoden ajan. NHL:n oma kykyjenetsintätoimisto Central Scouting julkaisee kauden aikana ranking-listansa suuren mediakohun saattelemana. Lopussa vain NHL-seurojen omilla listoilla on merkitystä.

Ja ne pidetään salassa tähän viikonloppuun saakka.

Aluksi puhelimitse pidetty varaustilaisuus on nykyisin valtava mediatapahtuma. Se näkyy televisiosta suorana lähetyksenä nyt ensimmäistä kertaa myös Suomessa.

Seurojen kykyjenetsijät ovat tarkkailleet pelaajia ympäri maailman vuosikaudet. Varaustilaisuus on kykyjenetsijöiden joulu.

Stanley Cupin mestarijoukkueet rakennetaan varaustilaisuuden kautta. Rahalla ei voi ostaa parhaita pelaajia. Pelaajat on löydettävä itse. NHL-seurat sijoittavat paljon rahaa kykyjenetsintään. Ala-ikäisten jääkiekkoilijoitten tulevaisuuden ennustamisessa on miljoonia pelissä.

Tämän vuoden NHL-varaustilaisuuden ykkössuosikkina on jo vuoden ajan pidetty Arizonan Scottsdalesta kotoisin olevaa Auston Matthewsia.

Meksikolaisen äidin ja amerikkalaisen isän kuumassa autiomaassa kasvattama, Papiksi kutsuttu nuorukainen, on ensimmäinen lämpimältä alueelta tullut ykkösvaraus.

Ensimmäisenä pohjoisamerikkalaisena huippulupauksena Matthews pelasi varausta edeltävän kauden ammattilaisena Euroopassa, Sveitsin Zurichissä.

Toronto Maple Leafsin toimitusjohtaja Lou Lamoriello ei ole virallisesti ilmoittanut, kenet Maple Leafs aikoo valita.

Toronton suurin puute on sentteriosastolla, minkä uskotaan suosivan keskushyökkääjä Matthewsia. Mestarijoukkueet rakennetaan keskikentän kautta. Yksi varaustilaisuuden pääteemoista on aina, varataanko seuran tarpeitten mukaan vai paras saatavilla oleva pelaajaa pelipaikasta riippumatta.

Puolustaja Markus Niemeläinen voi olla varaustilaisuuden yllättäjä.
Puolustaja Markus Niemeläinen voi olla varaustilaisuuden yllättäjä.

Winnipeg Jets varaa toisena. Winnipegiä pidetään yhtenä NHL:n nurkkakuntaisimmista paikkakunnista. Patrik Laineen itsevarmat lausunnot eivät miellytä kaikkia, sanovat jotkut. ”Jotkut fanit vain. Muuten pötypuhetta”, sanoi Winnipegin urheiluradion toimittaja Gary Lawless.

Saginaw Spiritin puolustaja ja alle 18-vuotiaitten maailmanmestarijoukkueessa loistanut Markus Niemeläinen saattaa yllättää ja tulla varatuksi myös ensimmäisellä kierroksella.

NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen kierros on nähtävissä Viasat Sport Finlandilla perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 2.

Vesa Koivunen
Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine juhlivat nuorten MM-kisoissa. Heidän odotetaan olevan kärkipään varauksia NHL:n viikonlopun varaustilaisuudessa.
Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine juhlivat nuorten MM-kisoissa. Heidän odotetaan olevan kärkipään varauksia NHL:n viikonlopun varaustilaisuudessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?