Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS-analyysi: Näin jalkapallon EM-turnauksen neljännesvälierissä käy

Urheilu
 
Robert Pratta / Reuters
Meneekö Cristiano Ronaldon peli käsien levittelyksi Kroatian puristuksessa?
Meneekö Cristiano Ronaldon peli käsien levittelyksi Kroatian puristuksessa? Kuva: Robert Pratta / Reuters

Neljännesvälierien ohjelma

 Lauantai 25.6.

16.00 Sveitsi–Puola Yle TV2 (Saint-Étienne)

19.00 Wales–Pohjois-Irlanti Yle TV2 (Pariisi)

22.00 Kroatia–Portugali Yle TV2 (Lens)

 Sunnuntai 26.6.

16.00 Ranska–Irlanti Yle TV2 (Lyon)

19.00 Saksa–Slovakia Yle TV2 (Lille)

22.00 Unkari–Belgia Yle TV2 (Toulouse)

 Maanantai 27.6.

19.00 Italia–Espanja Yle TV2 (Saint-Denis)

22.00 Englanti–Islanti Yle TV2 (Nizza)

Jalkapallon EM-kisojen neljännesvälierät alkavat lauantaina kolmella ottelulla, ja turnauksen kahdeksan parasta joukkuetta on selvillä myöhään maanantai-iltana.

HS analysoi tiivisti otteluparit ja arvioi, kumpi joukkueista jatkaa taisteluaan Euroopan mestaruudesta.

Sveitsi–Puola

Molemmat joukkueet sijoittuivat alkulohkoissaan toiseksi tappiottomalla pelillä. Sveitsi piti lohkovoittaja Ranskan maaleitta 0–0-päättyneessä lohkovaiheen viimeisessä ottelussa, ja Puola teki saman Saksaa vastaan.

Puolan suurin tähti Robert Lewandowski ei vielä ole saanut maalitiliään auki, vaikka laatupaikkoja on ollut riittävästi.

Molemmat joukkueet pelasivat erittäin vähämaalisia otteluja, ja jatkopeleissä puolustuksen onnistuminen korostuu entisestään.

HS-arvio: Vähämaalinen ottelu on lähellä edetä rangaistuspotkuille asti. Yann Sommerilla on hieman paremmat tilastot kuin Lukasz Fabianskilla, mikä kääntää vaakaa Sveitsille.

Wales–Pohjois-Irlanti

Wales hävisi alkulohkossaan Englannille, mutta voitti silti lohkon. Palkintona tuli vastaan Suomen karsintalohkosta kisoihin selvinnyt Pohjois-Irlanti.

Wales teki yhdessä Unkarin kanssa eniten maaleja alkulohkossa (6), ja Gareth Bale osui kolmesti.

Pohjois-Irlanti oli Saksaa ja Puolaa vastaan pahassa pulassa, mutta hävisi molemmat ottelut vain 0–1. Joukkue keskittyy puolustamaan tiiviisti ja yrittää pitää Balen kurissa.

HS-arvio: Luvassa armotonta taistelua, joka ratkeaa Balen ja Aaron Ramseyn taituruuteen.

Kroatia–Portugali

Ensimmäisen neljännesvälieräpäivän ehdoton herkkupala.

Kroatia voitti kisojen yhden kovimmista alkulohkoista, kun se kaatoi päätösottelussa hallitsevan Euroopan mestarin Espanjan.

Kisojen mustaksi hevoseksi povattu joukkue joutuu kuitenkin kovaan testiin heti jatkopelien ensimmäisellä kierroksella, sillä kolmen tasapelin Portugali ei taivu helposti.

Cristiano Ronaldo on näyttänyt kaikki puolensa turnauksen kuluessa, ja Unkaria vastaan maalitilikin aukeni kahden osuman myötä.

Kroatia toivoo keskikentän pelintekijän Luka Modricin toipuvan nivusvammastaan, mutta Espanja-peli osoitti, että loistavasti joukkueena pelaava ryhmä on valmis menestymään myös ilman kapellimestariaan.

HS-arvio: Kroatian joukkuepeli pimentää Portugalin yksilöt. Ivan Rakitic paikkaa tarvittaessa Luka Modricia ja luo joukkuetovereilleen tarpeeksi tilanteita ottelun ratkaisemiseksi.

Ranska–Irlanti

Isäntämaa Ranska selvisi helposta alkulohkosta odotetusti voittajana jatkoon, mutta peliesitykset jättivät vielä parannettavaa.

Hyökkäyspeli toimi vain ajoittain, ja suuri osa vaarallisista tilanteista rakentui kaksi maalia iskeneen Dimitri Payet’n kautta.

Patrice Evra ei ole vakuuttanut vasempana puolustajana, mutta Irlannin taso tuskin riittää testaamaan pakkia kunnolla.

Irlanti nousi mukaan jatkopeleihin viisi minuuttia ennen lohkovaiheen päättymistä, kun Robert Brady puski pallon ohi kakkosvahti Salvatore Sirigun.

Irlanti oli etenkin Belgiaa vastaan kuitenkin niin pahasti viennissä, että on vaikea nähdä samantasoisen Ranskan kompuroivan Stade de Lyonin nurmella.

HS-arvio: Jos Ranskan tähdet kestävät kotiyleisön paineet, taiturimainen keskikenttä osoittautuu liian vahvaksi Irlannille.

Saksa–Slovakia

Saksa on edelleen kisojen suurimpia voittajasuosikkeja, vaikka alkulohko sujuikin puolivaloilla. Lohkovoitto irtosi maalieron (3–0) turvin ennen Puolaa, eikä joukkueen tarvinnut esittää parastaan Pohjois-Irlantia ja Ukrainaa vastaan.

Slovakia varmisti jatkopaikkansa venymällä viimeisessä ottelussaan maalittomaan tasapeliin Englantia vastaan. Samanlaista taistelua ja onnea joukkue tarvitsee myös hallitsevan maailmanmestarin kyydissä.

Joukkueen yksinäisen tähden Marek Hamsikin pitäisi pystyä luomaan jotain Saksan vahvan keskikentän puristuksessa. Turnauksen ainoan maalinsa hän teki Venäjää vastaan kulmapotkun jälkitilanteesta, ja erikoistilanteet ovat joukkueen aseet myös Saksaa vastaan.

Thomas Müller ei ole vielä onnistunut maalinteossa, mutta paikkoja on ollut niin paljon, että kohta helähtää.

HS-arvio: Saksa jyrää Slovakian, vaikka ei saisi konettaan vieläkään käymään täydellä teholla.

Unkari–Belgia

Unkari voitti sensaatiomaisesti F-lohkon taisteltuaan viimeisessä ottelussa 3–3-tasapelin Portugalia vastaan. Unkari on yllättänyt turnauksessa kaikki ja onnistunut jokaisessa pelissään maalinteossa.

Veteraanimaalivahti Gabor Kiraly on pelannut hyvät kisat, ja hänen torjuntojaan tarvitaan varmuudella Belgiaa vastaan.

Maailmanlistan kakkonen oli avauspelissään Italiaa vastaan täysin aseeton, mutta joukkueen hyökkäyspeli parantui ensimmäisen ottelun takeltelun jälkeen.

Joukkueesta löytyy todella paljon taitoa, ja kärjessä Romelu Lukaku on maailmanluokan viimeistelijä, vaikka muutama loistopaikka on turnauksessa tuhriintunutkin.

HS-arvio: Belgia on ottelussa selvä suosikki, mutta Unkari on valmis haastamaan välillä hieman pehmeästi pelaavan vastustajansa. Neljännesvälierien suurin yllätys muhii tässä otteluparissa.

Italia–Espanja

Neljännesvälierien kovatasoisin ottelu, joka olisi hyvin voinut olla jopa EM-finaali, kuten neljä vuotta sitten.

Silloin Espanja järjesti todellisen näytöksen ja vei mestaruuden 4–0-voitolla. Nyt vastaavaa ilotulitusta tuskin nähdään, niin hyvin organisoitua Italian pelaaminen on.

Ottelun lähtökohdat ovat tutut: Espanja pitää palloa, ja Italia hyökkää riistojen jälkeen suoraviivaisesti kohti Espanjan hieman epävarmasti pelaavaa puolustuslinjaa ja sen taakse.

Espanjan Alvaro Morata on iskenyt turnauksessa kolme maalia hyvällä onnistumisprosentilla. Terävyyden jatkuminen on elintärkeää Espanjalle, koska Italiaa vastaan paikkoja ei tule montaa.

HS-arvio: Vähämaalinen ottelu, jonka Espanja voittaa viimeistään rangaistuspotkukilpailussa. Italialta puuttuvat maalintekijät, ja kova puolustus pitää Espanjan poissa parhaalta maalintekosektorilta.

Englanti–Islanti

Kisojen positiivisin jalkapallokääpiö jatkoi huikeita otteitaan ja väänsi viimeisessä ottelussaan 2–1-voiton Itävallasta.

Joukkueen pelaaminen ei ole kovin kaunista katsottavaa, mutta vahvalla sitoutumisella pelitapaan ja kovalla työnteollakin voi menestyä.

Joukkue hävisi jokaisessa ottelussaan sekä pallonhallinnan että laukaukset maalia kohti, mutta selvisi silti alkulohkosta ilman tappioita.

Englanti vastaavasti voitti jokaisessa ottelussaan pallonhallinnan ja laukaukset maalia kohti, joten ottelun juoni on selvä. Englanti hallitsee palloa ja luo enemmän maalipaikkoja, ja Islanti yrittää käyttää vähät tilaisuudet hyväkseen.

HS-arvio: Islannin taistelu kerää sympatiat, mutta Englanti tekee viimeistään jatkoajalla voittoon tarvittavat maalit.

Kottilat testasivat: Näin vaikea on osua pilkulta tolppaan
Kottilat testasivat: Näin vaikea on osua pilkulta tolppaan
HSTV:n Kottilat testaavat EM-kisojen unohtumattomimpia suorituksia. Tällä kertaa veljekset yrittävät toistaa Cristiano Ronaldon epäonnista tolppaosumaa rangaistuspilkulta.
Kottilat: Ennakkosuosikeilla kivinen tie EM-finaaliin
Kottilat: Ennakkosuosikeilla kivinen tie EM-finaaliin
Jalkapallon EM-kisoissa ennakkosuosikeilla on lohkovaiheen jälkeen edessään poikkeuksellisen kivinen tie. Esimerkiksi joukosta Saksa, Italia, Espanja, Ranska ja Englanti vain yksi voi yltää finaaliin. Katso HTSV:n Kottiloiden arvio jatkopelien asetelmista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!